O ovoj temi se definitivno premalo priča, ali to kako, kad i šta jedete i te kako utiče na kvalitet vašeg sna. Možda vam je poznato da se hrana bogata ugljenim hidratima, koja je pržena i procesuirana, negativno odražava na spavanje, a pored toga veoma bitan faktor je i vreme kada jedete. Da li idete na spavanje gladni, ili možda odete na spavanje posle obilnog obroka? Sve to može uticati, što znači da uz pomoć hrane možete donekle kontrolisati kako spavate, ovo će biti od najveće pomoći onima koji imaju problema sa nesanicom.

Kako da zaspite brže?

Jedite više kvalitetnih ugljenih hidrata kao što je batat krompir. Ugljeni hidrati zajedno sa vlaknima su odlična kombinacija ako želite brže da se uspavate. Ovakve namirnice će vam, takođe, biti od pomoći ako imate problem sa buđenjem usred noći.

Nutricionisti preporučuju da poslednji obrok bude bar dva, tri sata pre spavanja. Takođe, potrudite se da uvek jedete u isto vreme, jer to povoljno utiče na varenje, a samim tim na san.

Pročitajte i ovo: Ove stvari nemojte da radite ako imate problema sa nesanicom

Ovaj savet je sasvim logičan i sigurno ste za njega čuli, ali moramo ga ponoviti – nemojte piti kafu posle 1 popodne. Pojedini nutricionisti idu toliko daleko da kažu da uopšte ne treba da konzumirate kafu ukoliko imate poteškoće da zaspite ili problema sa anksioznošću.

Nemojte nikad ići u krevet gladni

Mnogi ljudi odlaze u krevet praznog stomaka sa nadom da će izgubiti kilogram. Nije dobro da se izgladnjujete, koliko god kilograma da imate. Ako ne stignete da jedete dva sata pre spavanja, bolje je da to učinite čim stignete umesto da odete na spavanje gladni. No, potrudite se da to ipak ne bude veći obrok, nego lagana užina do pola sata pre spavanja. Neka to bude šolja jogurta, polovina banane, povrće koje se lako vari. Najgora stvar koju možete pojesti pre spavanja jeste brza hrana, jer tako negativno utičete na kvalitet sna.

Dakle, suština je u tome da ne preterujete i ne jedete previše hrane niti da preskačete obroke. Da li ste znali da vaš stomak najbolje funkcioniše kada jedete uvek u isto vreme sa ujednačenim razmacima između obroka.

Nemojte piti alkohol

Ok, u redu je da povremeno konzumirate alkoholna pića i to obično bude za vikend kada imate tu mogućnost da sutradan ostanete duže u krevetu i znate da vas ne očekuju nikakve obaveze. Ali, sasvim je drugačija star ako vam je alkohol pre spavanja običaj. To ne samo što nije dobro za vaše celokupno zdravlje, već i za vaš san, zato što alkohol povećava mogućnost da ćete se buditi u toku noći, kao i da ćete se probuditi umorni.

Takođe, san pod dejstvom alkohola je najlaganiji, odnosno zbog alkohola ne možete imati dubok san u kome se telo najviše odmara i regeneriše. Tako koliko god da spavate, nikada nećete biti sasvim naspavani.

Šta jesti za dublji san?

Kao što pojedina hrana ometa vaš san, postoje namirnice koje će vam omogućiti da mirno spavate, brzo zaspite i da se probudite puni energije. Prema studijama, za dublji san je potrebno da se jede hrana sa više vlakana i proteina. Uprošćeno rečeno, hrana sa proteinima i vlaknima će omogućiti da više vremena provedete u REM fazi sna.

Pročitajte i ovo: Zdrav san je veoma važan, a ovo su osnovni uslovi za njegovo realizovanje

Naravno, ne znači automatski ako počnete da jedete ovakve namirnice da će vam se san poboljšati, jer je hrana samo jedan faktor koji određuje kvalitet sna. Tu su životni stil, mentalno zdravlje, umor, fizičke aktivnosti. U svakom slučaju ako duže vreme pratite od nesanice i to prerasta u insomniju, preporuka je da se obratite svom lekaru, jer je moguće da će vam biti potrebni medikamenti kako biste mogli da se naspavate.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments