Da mi je neko pre samo dva meseca rekao da ću baš ja, “couch potato”, pisati o savetima kako da zavoliš vežbanje i to onako najiskrenije, ne bih ga ni udostojila komentara, samo bih se nasmejala i vratila nazad svojoj omiljenoj fotelji i još omiljenijem pomfritu. Međutim, čuda se (u karantinu) ipak dešavaju i tako ja danas mogu da kažem da mi vežbanje jako prija i da ne mogu da zamislim dan da ne odradim makar mini set vežbi – prosto, fali mi! Znam da sam i dalje “osuđena” na zatvoren prostor i da će se moje navike promeniti onog trenutka kada ponovo budem bila na “slobodi”, ali baš zato što mi je i vežbanje postalo navika, naći ću način da je održim i u onim danima kada budem bila na sto strana. Jer – radim nešto dobro za sebe.

Pronađi razlog

I, eto savršenog uvoda za prvi savet kako da iskreno zavoliš vežbanje – moraš imati razlog, koji po potrebi možeš menjati. Možeš da vežbaš da bi smršala, da bi zategla mišiće, da bi se razmrdala nakon celodnevnog sedenja za kompjuterom, da bi se oslobodila stresa, negativne energije i uznemirenosti, da bi sredila misli… Razloga je zaista mnogo, a ti moraš pronaći onaj koji radi za tebe, onaj u koji veruješ i koji osećaš, bez ikakvog pritiska i moranja.

Lično, počela sam da vežbam u karantinu baš zato što sam više nego inače neaktivna, još više sedim i sva sam se nekako ukočila i iskrivila. Uz to, htela sam da sprečim gojenje jer sam se taman pred karantin nekako dovela u red i nisam želela da sav trud padne u vodu. I danas vežbam iz istih razloga, ali i jednog mnogo važnijeg – zato što mi prija, uživam u tome i srećna sam jer činim nešto dobro za sebe i svoje zdravlje.

Počni

Od sutra, od ponedeljka, od 1. u mesecu… Odlaganje u nedogled! Been there, done that! I to više puta. Zato sam shvatila da je najbolje da samo počneš. Ako si odlučila, pronašla svoj razlog i postavila sebi cilj, nema potrebe da čekaš. Ako čekaš, očigledno je da još uvek nisi zaista rešena da napraviš taj korak. Kao i za sve u životu, pa tako i za vežbanje, iskreno verujem da postoji “onaj” trenutak, kad osetiš da si spremna i kada znaš da ćeš ovoga puta to zaista uraditi. Makar ja tako nastojim da živim – osećajući i slušajući svoju intuiciju. Time opravdavam svoju dosadašnju lenjost i što je najvažnije, ne krivim sebe. Evo, sada je trenutak, opušteno, bolje ikad nego nikad. Nikad nije kasno da se probudiš, da osetiš šta želiš i hrabro kreneš napred.

Dakle, samo počni. Danas. U skladu sa svojim razlozima, željama i ciljevima, pronađi odgovarajući trening (onaj u kom ćeš zaista uživati, jer je sve ostalo mučenje i udaljiće te od ljubavi prema vežbanju) i kreni polako, ali sigurno. Ja, na primer, ne volim teretane i grupne treninge. Svaki put kad sam uplatila teretanu – dala sam novac za džabe, i onda se ljutila (na sebe)! Onda sam priznala sebi da ja u tome ne uživam, a baš zbog toga na to gledam kao na nešto što me mrzi. Zato neću da kinjim sebe i stvaram u glavi osećaj neuspeha samo zato što nisam istrajala u nečemu što mi ne odgovara. Ja volim da vozim rolere, da preskačem vijaču, da radim kardio i slične treninge koji su dinamični i zabavni, pa sam tako sebi i isplanirala fizičke aktivnosti – malo onoga što volim, malo onoga što mi treba. I tako sam zavolela da vežbam.

iskreni saveti kako da zavoliš vežbanje 1 e1587552213887 Iskreni saveti kako da zavoliš vežbanje

Stvori naviku iliti daj sebi vremena

Prvi dan je pakao! Naročito ukoliko si krenula od treninga koji je kao za početnike, a u stvari je baš ozbiljan i težak i naročito ako je tvoja kondicija blizu nule. Ali ne očajavaj! Pa nemoguće je odmah postati fitnes guru! Uspori tempo, kreni polako i pažljivo i daj sebi vremena – da ojačaš, ali i da se navikneš na novu stavku u svom dnevnom rasporedu. Kreni sa baš minimalnim naporom i očekivanjima, ali vežbaj svakog dana, po malo, a zatim postepeno povećavaj i vreme vežbanja i jačinu, kad budeš osetila da možeš. Kontinuitet će stvoriti naviku, postepeno unapređivanje i savladavanje treninga će te motivisati da nastaviš da napreduješ, a sve to zajedno vodi do sreće, ispunjenosti i ponosa na sebe. Eto, već si počela da osećaš i voliš taj osećaj koji vežbanje donosi!

Pronađi društvo

U redu je ako ne voliš da vežbaš sama i ako ti je potrebna motivacija da odradiš svoj trening, bez obzira na to da li govorimo o kućnom ili grupnom treningu, teretani ili vežbanju na otvorenom. Pronađi osobu koja će ti praviti društvo – ne mora da vežba sa tobom, dovoljno je da bude tu. Muzika takođe pomaže, naročito ako napraviš plejlistu koja te prosto tera da se pokreneš i (p)ostaneš dobro raspoložena.

Comments