Ispunjavanje obećanja bitno definiše našu vrednost – data reč nas obavezuje, a mi se trudimo da je održimo, jer želimo da nas drugi vide kao pouzdane osobe. Ne možete shvatiti ozbiljno one koji ne ispunjavaju obećanja, ne možete im verovati, a mi želimo da budemo shvaćeni ozbiljno, da zadržimo poštovanje i poverenje – drugih.

Ali, kako se ponašamo kada smo u pitanju mi sami i obećanja koja dajemo sebi? Nemamo ni upola toliko entuzijazma u ispunjavanju tih obećanja. Vremenski okviri koje sebi postavljamo nisu tako čvrsti i uopšte nam nije neprijatno da ih pomeramo i rastežemo. Komotni smo i opušteni, sa neodržavanjem i kršenjem tih obećanja – prosto odbacimo svoju nedoslednost i ne uznemiravamo se oko toga.

Zašto je ispunjavanje obećanja sebi tako neobavezujuće

Kada ne ispunite obećanja koja dajete drugima, oni će prosuđivati vaš karakter u negativnom svetlu i svest o tome vas poziva na odgovornost. Ali kada odbacite obećanja sebi, nema ko da vas osuđuje i ne morate nikome da objašnjavamo zašto niste uradili ono što ste rekli da ćete uraditi. Ne postoje nikakve (trenutne) posledice, možete uveriti sebe da imate dovoljno vremena i uvek možete odložiti nešto za sledeći dan, nedelju, mesec. I tako nikako da krenete u teretanu, započnete dijetu, uvedete meditaciju u svakodnevnu praksu, pročitate knjigu…

Načini za efikasno ispunjavanje obećanja datih sebi

Zapišite ih

Lakše ćete zaboraviti ili ignorisati nešto što ste samo pomislili, ali ako to zapišete, vaše reči dobijaju težinu. Pogledajte šta ste napisali i zamislite sebe (vizuelizujte) kako to radite i kako se pri tom osećate. Vizuelizacija povećava šanse za ispunjavanje obećanja.

Ispunjavanje obećanja „na parče“

Ponekad je teško održati obećanje, jer je suviše „glomazno“ i zahtevno. Na primer, ako ste obećali sebi da ćete do kraja nedelje napisati celo poglavlje svog rukopisa, to možda nije nerealno, ali je opterećujuće i stvara pritisak. Rastavite to obećanje na manje delove – rešite da napišete nekoliko strana, ili da svakodnevno pišete koliko stignete, makar i nekoliko rečenica. Manji zadaci nisu zastrašujući, lakše ih je obaviti, a doprinose ostvarenju vašeg krajnjeg cilja.

Pročitajte i ovo: Iscrpljujuće navike koje treba da promenite

Budite dosledni

Ovo je teži deo. Lakše je uraditi nešto što zahteva veći napor, ali se može obaviti odjednom i posle više ne morate da mislite o tome. Međutim, dugoročni ciljevi, kao što je postizanje određenog nivoa kondicije, promena načina ishrane, pisanje knjige – zahtevaju doslednost. Ispunjavanje obećanja sebi postaje nešto što morate da radite svakog dana, čak i onda kada uopšte niste raspoloženi za to. Ali kada praktikujete doslednost, kad naterate sebe da odete u teretanu, ili sednete da napišete bar tih pet rečenica, shvatate da vas samo delanje vuče i da, zapravo, radite mnogo više nego što ste, u svom neraspoloženju i bezvoljnosti mislili da ćete moći.

Opušteno ispunjavanje obećanja

Opuštenost se postiže kad podesite svoj um na te male korake, koji čine doslednost putovanja. Tada počinjete da uživate u delovanju, samo putovanje do cilja postaje nagrada. Želite da istrčite 5 kilometara dnevno, ali ako počnete sa 500 metara i dozvolom sebi da tako nastavite, dok ne steknete kondiciju i dok vam ne bude lagodno da trčite više, bićete motivisaniji. Kad vam je udobno, kad se osećate opušteno, lakše ćete povećavati svoje izazove, a cilj koji ste postavili nećete videti kao nerealan i neostvarljiv.

Nađite partnera za odgovornost

Olakšajte ispunjavanje obećanja sebi tako što ćete uključiti osobu od poverenja da bude vaš „supervizor“. Obavestite je o tome šta ste sebi obećali i dodelite joj zadatak da vam o tome postavlja pitanja i poziva vas na odgovornost. Tako psihološki postižete onu situaciju u kojoj je lakše biti odgovoran i dosledan, kad neko drugi procenjuje vaše ponašanje. Nadzor može biti obostran – vašem partneru za odgovornost je možda isto tako potrebno da ga neko podseća na ispunjavanje obećanja koja je sebi dao.

Vrednovanje ispunjavanja obećanja sebi

Ispunjavanje obećanja koja ste dali sebi, čin je ljubavi prema sebi, a ova praksa je uvek teža nego što izgleda. Potrebno je da preoblikujete način na koji se odnosite prema sebi i da sebe tretirate sa istim poštovanjem kao što druge. Vaša obećanja sebi su jednako važna kao i ona koja ste dali drugima, jednako vas obavezuju. Da li ćete se pobuniti, ako druga osoba ne održi svoje obećanje? Ako se dogovorite sa prijateljem da se nađete na kafi posle posla, u određeno vreme, na određenom mestu, a on ne dođe, kako ćete se osećati? Ukoliko se ta situacija ponovi, verovatno ćete prijatelja pozvaćeti na odgovornost, reći ćete mu kako se loše osećate i tražićete da promeni svoje ponašnje, da poštuje dogovor, odnosno, vas i vaše vreme. Potrebno je da se tako isto postavite prema sebi – odgovorno i sa poštovanjem. Držite reč koju ste dali sebi, baš kao što držite reč datu drugima. Kada usvojite ovakav način razmišljanja i ponašanja, vaše samopoštovanje će se razviti i postaće vam prirodno da ispunjavate obećanja koja dajete sebi.

Pročitajte i ovo: Koristite svoj jezik ljubavi – da volite sebe

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments