Issey Miyake, legendarni japanski modni kreator, preminuo je od kancera u 84. godini, ali jedno je sigurno – njegov kreativni uticaj živeće večno. Sledeća godina obeležila bi pedesetogodišnjicu njegovog prisustva na Nedelji mode u Parizu, a Issey će ostati upamćen po svom minimalističkom, ali pažljivo osmišljenom, uvek inovativnom pristupu dizajnu. Ukoliko mislite da niste upoznati sa radom ovog neverovatnog, kultnog dizajnera verovatno se varate – jer je on taj koji stoji iza svima dobro poznatih, jednostavnih crnih rolki koje je nosio biznis magnat Steve Jobs. Sam Miyake je 2016. godine izjavio kako je odeća predmet najbliži čoveku, a kako je njegova ideja oduvek bila da se vrati najranijim, najjednostavnijm idejama čovečanstva – kao što je kreiranje odevnih komada od jednog jedinog komada tkanine. On je u svojim idejama briljirao, a mi vam u nastavku bliže predstavljamo njegovo stvaralaštvo.

Issey Miyake – “Bez procesa čija je potpora radoznalost, dizajn postaje kreiranje trendova podložnih kritici”

Za odevne komade koje je Issey Miyake kreirao gotovo da možemo reći da su “nosiva arhitektura”. U svom pristupu dizajnu, Miyake se uvek vraćao principima prošlosti – koje je zatim primenjivao na tkaninama budućnosti. Uživao je u praćenju strukture materijala i otkrivanju njegovih mogućnosti pri kreiranju forme, fokusirajući se na svaki prelom, nagib, rastezanje, šav. Neretko, njegove kreacije predstavljale su pogled u svet modne budućnosti, a mnogi modeli koje je predstavio u prolećnoj kolekciji za 1995. godinu i dan danas odaju isti utisak. Rođen u Hirošimi 1938. godine, Miyake je bio sedmogodišnjak kada je na ovaj grad pala atomska bomba. Upravo ovaj nemili događaj nikada nije napustio njegove misli, ali ga je zato naveo da u svom životu oseti da želi da stvara – a ne da ruši. Myake je bio pobornik lepote i radosti, koje su se uvek mogle videti u odevnim komadima koje je kreirao.

Paris 1973. godina – revija od koja je nagovestila da je Issey Miyake jedan od velikana mode

Svoju debitantsku reviju Miyake je imao upravo na Nedelji mode u Parizu,a ubrzo zatim predstavio je svoju kolekciju 1980s Body Series – koja ga je proslavila i uvela u svet modnih velikna. Ova kolekcija sastojala se od skulpturalnih odevnih komada, čvrstih, izvajanih gornjih delova kreiranih od nekomercijalnih materijala koji se većinski nisu koristili u modnoj industriji i više vezivali za skulpturu – a upravo zbog te inovacije ove Miyakeove kreacije našle su se na naslovnici Artforum magazina 1982. godine. Nakon inicijalnog proboja na modnoj sceni, Miyake je nastavio sa nizom avangardnih kolekcija po kojima je ostao prepoznatljiv i možemo reći, ušao u modnu istoriju.

Ako vam se dopao ovaj tekst, pročitajte i: Ovo je TOP 10 komada domaćih dizajnera

Plisirani materijali – znak prepoznavanja Isseya Miyakea

Ako će po nečemu ostati upamćen, to će biti neverovatna veština korišćenja plisiranih materijala i svih njihovih prednosti. Njegova Pleats Please modna kolekcija iz 1993. godine pomerila je modni svet za više od jednog koraka u napred – a modeli iz ove kolekcije popularni su i traženi i dan danas. Ovoj kolekciji prethodilo je Miyakeovo kreiranje kostima za William Forsytheovu Frankfurtsku baletsku kompaniju 1991. godine, koje ga je i inspirisalo na istraživanje mogućnosti pokreta u plisiranim materijalima. Miyake je ostao večno fasciniran kretanjem, pokretom, siluetom i fluidnošću materijala na telu, što se može videti kako kroz njegove ženske, tako i muške odevne komade.

Ako vam se dopao ovaj tekst, pročitajte i: Nastavljamo haute couture izveštaj – ovo su najbolji Dolce & Gabbana, Armani i Valentino momenti

Issey Miyake – legende nikada ne umiru

Neverovatni kreativni dijapazon koji odlikuje Miyakeovo stvaralaštvo zaista je pomerio granice u svetu mode, koja pamti samo legende. Od kreiranja jednostavnih rolki, do odevnih komada koji deluju kao da žive svoj život svakim korakom koji u njima napravimo – Miyake je razumeo suštinu i lepotu odevanja. Iza sebe on je ostavo mnogo više od modne imperije, ostavio je ideju, pristup, ljubav i iskreno razumevanje dizajna.

Naslovna fotografija: instagram.com/driewgarments

Jovana Pantić

Comments