Istanbul pruža svojim posetiocima vrtoglavi mozaik različitosti, od drevnih građevina, sultanske raskoši, orijenta na čaršijama do savremenih kancelarija smeštenim u neboderima. Kada jednom posetite Istanbul, zauvek ćete čeznuti da se vratite u ovaj neodoljivi grad.

Predstavnica drevnog Carigrada je Aja Sofija, koja odoleva zubu vremena i koja je promenila istoriju arhitekture brilijantnim arhitektonskim inovacijama. Prvenstveno crkva za vreme Vizantije, kasnije od strane Turaka pretvorena u džamiju u Istanbulu, a odlukom Ataturka je pretvorena u muzej. Aja Sofija je remek delo vizantijske arhitekture projektovana od strane dvojice najpoznatijih arhitekata tog doba, a na njenoj izgradnji radilo je 1000 radnika pet godina.

slika28 Istanbul: Magija na dva kontinenta

I dalje veličanstvena Aja Sofija

Sultan Ahmetova džamija ili Plava džamija, kako je danas nazivaju zbog 20,000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole, jedina je džamija u Istanbulu koja ima šest minareta. Sultan Ahmet želeo je da napravi džamiju sa zlatnim minaretima, ali je neimar pomalo nagluv čuo umesto zlatni minareti – šest minareta i tako posle sedam godina izgradnje šokirao islamski svet. U Plavoj džamiji i danas se mole vernici.

slika52 Istanbul: Magija na dva kontinenta

Ulaz u Plavu džamiju

Kapali čaršija je jedna od najvećih natkrivenih tržnica u Istanbulu sa preko 3,000 radnji sa srebrom, zlatom, kožom, najfinijim materijalima i tkaninama i suvenirima. Ovde možete uživati u cenkanju sa turskim trgovcima i osetiti šarm istoka.

slika8 Istanbul: Magija na dva kontinenta

Suvo voče, razni turski slatkiši i začini

Dok ste u Istanbulu nikako nemojte propustiti plovidbu brodom po Bosforu. Videćete elitne četvrti sa luksuznim vilama i zgradama koje se nalaze u priobalnom pojasu zaliva. Takođe možete da vidite hotele sa pet zvezdica, klubove i plažne barove gde se okuplja istanbulska elita.

slika9 Istanbul: Magija na dva kontinenta

Neverovatan pogled tokom plovidbe Bosforom

Nakon krstarenja obiđite azijsku stranu grada i popnite se do brda Čamliča sa kojeg se pruža neverovatna reljefna pozicija Carigrada. Uživajte u jedinstvenom pogledu na Istanbul.

slika10 Istanbul: Magija na dva kontinenta

Pogled na Istanbul grad sa brda Čamliča

Trg Taksim nalazi se u istoimenoj četvrti u evropskom delu Istanbula. Taksim, srce modernog Istanbula, poznat je po svojim restoranima, hotelima, turističkim agencijama kao i buticima. Ovde se stanovnici grada okupljaju za vreme protesta, proslava i raznih parada.

slika121 Istanbul: Magija na dva kontinenta

Trg Taksim rano ujutru, jedino vreme kada su ulice skoro puste

Palata Top Kapi, koja je stolećima bila administrativni centar Otomanskog carstva, danas je pod zaštitom UNESCO-a. Kompleks Top Kapi sastoji se od velelepnih zelenih i cvetnih vrtova, a posetiocima se nudi mogućnost da vide riznicu sa nakitom od najvrednijih dragulja i dijamanata. Sa druge strane palate možete uživati u restoranu sa turskim specijalitetima i u pogledu na more. Ovo zdanje veće je dva puta od Vatikana, ili veličine pola Monaka.

151 Istanbul: Magija na dva kontinenta

Pogled iz restorana u bašti palate

Palata Dolmabače bila je rezidencija modernih turskih sultana, sagrađena je sredinom 19. veka. Za njenu izgradnju sultan je potrošio neverovatnih pet miliona zlatnih otomanskih funti, a ekvivalent tome je 35 tona čistog zlata.

161 Istanbul: Magija na dva kontinenta

Zadnji ulaz palate Dolmabahče

Ne propustite priliku da isprobate turske specijalitete kao i tradicionalo ispijanje čajeva i kafe po kojem je Turska poznata.

slika19 Istanbul: Magija na dva kontinenta

Tradicionalno servirana turska kafa


Valentina Krstović dolazi iz Tivta, autorka je bloga “Black&Blonde”. Učenica, blogerka, veliki sanjar, a pre svega zaljubljenik u život.

Comments