Čim počne neka priča o istini, možete očekivati da će se pojaviti pojmovi kao što su “neprijanta”, “teška”, “gorka”, “razorna”. Tako je, u pravu ste, istina je uvek neprijatna, a često i teška, gorka i razorna, jer udara u glavu i u srce i izaziva osećanje da vas je pregazio brzi voz. Ali, kada protutnji, istina ostavlja za sobom mogućnost obnavljanja, jer ono što je pregazila, jesu iluzije, a njihovo bolno uništenje vas oslobađa. 

Dakle, ta istina o isceljenju i oslobađanju, koju, i ako vas upozore i ukažu vam na nju, ipak morate saznati na teži način, jeste da to nije miran i bezbolan proces. Nema anestezije, koja i najneprijatniju intervenciju čini podnošljivom, skalpel istine seče naživo. Isceljenje i oslobađanje nije linearna progresija, u kojoj se postepeno osećate sve lakše i bolje, ono ne ide od unutra ka spolja, već zahteva duboko poniranje ka unutra, do samog korena i uzroka onoga što stvara probleme, odnosno, simptome. 

U procesu isceljenja, morate da zaronite u mračne dubine svojih nesvesnih sadržaja – i to je poetiziran opis, koji asocira na neko herojsko, ali romantično putovanje. U stvarnosti, to je dosezanje sopstvenog najdubljeg dna i valjanje po blatu, nema ničeg dostojanstvenog i herojskog u tome. To je odvratno, ponižavajuće, bolno i bezizlazno. Morate se suočiti sa svojim strahovima, sa svojim iluzijama i slabostima, sa svim onim sa čim uopšte nikada svesno ne poželite da se sretnete, a nesvesno obično potiskujete. To se blatište sastoji od izneverenih očekivanja, stida, krivice, gluposti, gordosti i predrasuda, tvrdoglavosti, teskobe, frustracija, strahova… Po tom muljevitom dnu ne možete koračati, možete samo gacati, klizati se, padati i dočekivati se na nos, bauljati na sve četiri i neminovno se celi umazati. 

Morate biti spremni da vidite sebe u spotlajtu istine, morate odbaciti svaku racionalizaciju, morate biti objektivni i prihvatiti odgovornost za sebe i svoje izbore. Možda ćete morati da odbacite ono za šta ste uvereni da je autentični deo vas, a u stvari je neki toksičan program u vašoj glavi. Jer, vidite, ako je sve u vašoj glavi, ako vaša (pogrešna) uverenja sve to kreiraju i materijalizuju, onda je u vama i moć da prestanete sa tim, da obustavite laganje sebe na bilo koji način, na svim nivoima i u svim aspektima, da u tom blatu napipate istinu i da je izvučete na videlo. 

Comments