Gotika se kao epoha u Evropi javlja u 15. veku i sa sobom donosi do tada neviđen i zadivljujući stil, kako u arhitekturi tako i u modi i drugim vrstama umetnosti. Zbog svoje jedinstvenosti, tame i sumornosti, ali u isto vreme veličanstvenosti i otmenosti, ovakav stil se u početku smatrao pogrdnim, jer ga mnogi zapravo nisu shvatili. Pogotovo je bio neprihvaćen nakon raskošnog, bogatog i šarenog perioda koji je prethodio.

slika 156 Istorija mode: Gotika

Mračno, pomalo morbidno

Gotski stil se najjednostavnije može opisati kroz bled ten, crnu kosu, tamnu šminku, crnu odeću u okviru koje dominira svila, čipka i koža, kao i minimalni srebrni nakit sa religijskim ili okultnim motivima. Takav, specifičan i drugačiji, često je predmet proučavanja i posvećuje mu se velika pažnja. Mnogi istoričari smatraju da je ta sumornost nastala kao reakcija na prethodni, šareni i ekstravagantni, često preterani stil, a kao poreklo navodi se i viktorijanski kult žalosti.

Sličnu, naravno tamnu odeću svi su imali. Osnovni muški deo odeće bila je neupasana vrsta košulje. Glavni gornji delo odeće bio je polukružni plašt koji je pokrivao ramena, a njegovo ukrašavanje se vršilo kontrastnim bojama. Ženska odeća se u osnovi nije mnogo razlikovala od muške odeće. Nosile su se i duge pantalone i haljine, upotpunjene kaputima i velikim šeširima. Radnici i seljaci su imali oskudniju odeću i išli bosonogi. Oni bogatiji su nosili obuću i to sa potpeticama, žene, ili vrlo šiljatu na vrhu, muškarci. U svakom pogledu, trudili su se da budu otmeni i jednostavni.

slika 2. Istorija mode: Gotika

Nekima previše tamno, nekima se baš zato i sviđa

slika 3. Istorija mode: Gotika

Muškarci u gotskom stilu

Novost u odevanju koju je gotika donela jeste ženski korset koji je služio da istakne figuru i nosio se uglavnom uz duge suknje, uparen sa rukavicama, šeširima, kišobranima…

Vremenom se gotski stil menjao; u početku se činio “ukočen”, ali sofisticiran. Kasnije je počela da se koristi čvršća tkanina, a javile su se i varijacije u bojama i detaljima.

slika 4. Istorija mode: Gotika

Svila, čipka, til... Ponekad i kontrastne boje

Efektnost se postizala kožnim rukavicama ili čipkastim detaljima, nakit se slabo nosio i uglavnom su to bili srebrni lančići koji su prikazivali određene simbole. Uz to, najviše je odgovarala tamna, crna kosa, jednostavno podignuta ili puštena. Bio je popularan bled ten, a kao kontrast se koristila tamna šminka, karmin i ajlajner.

slika 533 Istorija mode: Gotika

Gotski nakit

slika 622 Istorija mode: Gotika

Lobanje kao čest motiv

Gotski stil, upravo zato što se najviše razlikuje od ostalih, i danas je omiljen i rado nošen. Ne samo pankeri i rokeri, već i ostali vole da se obuku jednostavno, elegantno i crno. Danas se, ipak, svi stilovi praktikuju i od svakog se uzima ono najbolje.

Izvori fotografija: rosemortem.com, etsy.com, fuckyeahgothicfashion.tumblr.com, whatafy.com, bestpricetoys.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka, šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak“ film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta“ po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

 

Comments