Moda u Antičkoj Grčkoj je i dan-danas prepoznatljiva po svojoj jednostavnosti i otmenosti i važi za jednu od najlepših. I moderni dizajneri su često inspiraciju nalazili u antičkom stilu oblačenja i ukrašavanja, želeći da žene učine lepim poput boginja.

Kada je reč o odeći, ona se tokom vremena malo menjala. Uglavnom su svi slično izgledali, odnosno nosili istu vrstu haljina i tunika. Čuvene su njihove tunike, tzv. kitoni (chiton), koje su se pravile od dugih komada platna, uglavnom svile. Držao ih je pojas, visoko, ispod grudi ili niže, oko struka, koji je u isto vreme jednostavnu kombinaciju ukrašavao i činio efektnijom. Uz to, nosio se i himation (himation) koji je imao ulogu plašta, ogrtača.

slika 121 Istorija mode: Grčka

Čuvene grčke haljine. Uočavate li sličnost sa današnjim kreacijama koje srećemo kod zvezda na crvenom tepihu?

Pošto je u Grčkoj preko cele godine toplo, odeća je bila lagana i prijatna. Tokom zahtevnijih radova, stavljali su čak i samo parče tkanine oko struka. Kada je hladno, samo bi dodali ogrtače i kape, naravno, sve u njihovom prepoznatljivom, jednostavnom stilu. Za razliku od Egipćana koji su nosili izuzetno svetlu i belu odeću, Grci su voleli boje, a posebno žutu.

Znate kako čuvena grčka boginja Afrodita (Aphrodite) izgleda prefinjeno i elegantno u dugim, lepršavim haljinama? E, pa to je ta jedinstvenost grčke mode! Apsolutno perfektno! Ovakav stil oblačenja praktikovali su i muškarci – umetnici i pesnici.

Žene su, baš kao i danas, volele da se sređuju i mnogo su vodile računa o tome kako izgledaju. Kako bi se razlikovale od muškaraca, nosile su kraće i više ukrašene tunike, peplos (peplos), preko kitona.

slika 21 Istorija mode: Grčka

Odeća je bila slična za sve. Jedino su žene, kako bi se istakle, koristile više nakita i ukrasa

Bogate Grkinje su mogle sebi da priušte i mnogo nakita i ukrasa. Bilo je popularno nositi velike narukvice, minđuše i ogrlice, a broševi, šnale i pojasi su bili neophodni za pričvršćivanje kitona. Koristile su dosta šminke, uglavnom beli puder, kako bi istakle svoje aristokratsko poreklo. Imale su robove koji su im nameštali frizure, svaki put na drugačiji način. Grkinje su bile poznate po dugoj, sjajnoj kosi punoj uvojaka koje su ukrašavale skupocenim nakitom. Omiljeni su bili srebro i zlato.

I muškarci su se sređivali! A, pa, moraju da budu u stanju da isprate svoje prelepe žene! Oni su nosili urednu, kratku kosu i redovno su se brijali. Kasnije je Aleksandar Veliki (Alexander the Great) malo promenio modu, pa je bilo u redu imati i malo dužu kovrdžavu kosu i stilizovanu bradicu.

Obući nisu pridavali toliki značaj. Uglavnom su po kući hodali bosi, a kada bi izlazili napolje, eventualno bi obuvali lake kožne sandale ili čizme. Ne treba napominjati da svakog leta rado nosimo sandale sa mnogo kaišića ili, pak, letnje čizmice. Da, da, sve su to grčki izumi!

slika 313 Istorija mode: Grčka

U filmu ˝Troja˝ (Troy) lepo je dočarana moda tadašnje Grčke

Vrativši se na sam početak razvoja mode, lako možemo da zaključimo da ima dosta sličnosti sa današnjicom. Dobro, možda više ne praktikujemo toge i kitone u njihovom originalnom obliku, ali hej, zar nisu letos bile moderne duge, široke haljine, na ovaj fazon? Sandale i čizmice smo već pomenuli, a tu je i dosta nakita i isprobavanje različitih frizura. Doduše, ovo baš i ne važi za muškarce, ali reklo bi se da su žene – žene, uvek bile i ostale iste! Nakita, šminke i krpica nikad dosta! I to je tako. Bilo da je u pitanju stara era ili moderan, dvadesetprvi vek!

Izvori fotografija: pinsndls.com, fashionhistory.zeesonlinespace.net, outnow.ch


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka, šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak“ film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta“ po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments