Vogue je možda započeo kao običan modni časopis, ali to svakako više nije. On je način života, i po rečima mnogih – “modna biblija”. Predstavlja sliku jednog vremena, sliku istorijskog momenta, odraz velikih promena u društvu i društvenim shvatanjima. Izdaje se u 18 zemalja, a prvi broj je izašao davne 1892. godine. Kroz dugi broj decenija, ovaj časopis je čitan u mnogim generacijama žena i imao je neosporan uticaj na njihov život i stil.

Kako se Vogue razvijao, kao i moda uopšte, može se pratiti samo gledajući naslovne strane ovog časopisa, jer svaka naslovnica priča svoju priču o modi i shvatanju lepote jednog vremena.

Dok su se u početku koristile ilustracije za naslovne strane, tek na kraju tridesetih godina na naslovnim stranama se pojavljuju pravi modeli.

Početak 20. veka

Početkom 20. veka žene se oslobađaju uskih korseta koji su ih stezali i počinju da nose mnogo opušteniju odeću. Istok je dosta uticao na ovu veliku promenu u odevanju, pa se nose pantalone koje padaju u talasima, turbani, jarke boje i egzotični kimono. Oko 1915. godine, na zapadu Francuske, izdvaja se mlada dizajnerka – Koko Šanel (Coco Chanel). Ona kreira šešire, opuštene haljine od žerseja sa kaiševima, plisirane suknje, kao i neformalnu odeću.

1910s pocetak 20.veka  Istorija mode kroz Vogue

Dvadesete

Prvo što vam padne na pamet kada se spomene moda dvadesetih su upravo one “flapper” devojke. One su u svoje vreme smatrane slobodnijim devojkama koje su “na divljoj strani”. Ubrzo je takva njihova reputacija počela da se odražava i kroz njihov stil odevanja, pa moda ovog vremena dobija uske i kratke haljine. Ovo je bila džez era, pa su devojke pored kraćih i užih haljinica za ples, nosile i kraće frizure. Upravo u ovom periodu je započet trend “bob” frizure. Modne trendove toga vremena je ispratio i Vogue, koji je tada koštao samo neverovatnih 35 centi!

1920s Istorija mode kroz Vogue

Tridesete

Ovo je vreme starog holivudskog glamura. Film je dosta uticao na modu, pa su žene želele da nose odeću koju su videle na filmu. Kao večernja varijanta nose se duge glamurozne haljine, obično otkrivenih leđa. U modi su bile i jakne širokih ramena, kako bi struk izgledao sto uže.

1930s Istorija mode kroz Vogue

Četrdesete

Četrdesete ponovo donose kopče, dugmad i kaiševe u modu, a žene su nosile i široke pantalone, kao i sportsku odeću. Ovo je bilo ratno doba, kada je trošenje novca bilo vrlo ograničeno, pa je ono donelo jednostavnu odeću. Ali nakon rata, Kristijan Dior (Christian Dior) predstavlja novi trend koji podrazumeva ženstvenost u punom sjaju – definisan struk i bogatu suknju.

1940s Istorija mode kroz Vogue

Pedesete

Filozofija ovog vremena je da žena treba biti idealna domaćica koja će stalno biti kod kuće, odgajati decu, a mesto joj je u kuhinji. Ovo je doba kada je modi bio cilj da istakne ženstvenost i nežnost žene. Za razliku od odela iz četrdesetih, inspirisanih uniformama, u pedesetim se nose štikle, rukavice, bogate suknje i šeširi sa velom. Ovaj trend je započeo Kristijan Dior još pred kraj četrdesetih. Osim Diora, Koko Šanel se vraća sa svojim kreacijama. Ona je predstavila prepoznatljivo Chanel odelo za žene, koje je zapalo za oko mnogim klijentima, kao i zvonaste farmerke.

1950s Istorija mode kroz Vogue

Rane šezdesete

Moda ranih šezdesetih godina 20. veka najbolje se ogledala u stilu prve dame – Žakline Džeki Kenedi. Ona je bila oličenje šarma i dobrog ukusa toga vremena, a njen stil je večan. Ono što njen stil čini prepoznatljivim su šeširić, odela pastelnih boja, kratke jakne i kaputi sa velikim dugmadima i jednostavne jednobojne haljine, dok su neizostavni detalj naočare za sunce. Baš tako se od žene uvek i očekivalo da u svim prilikama bude prefinjena i sređena.

early 1960s Istorija mode kroz Vogue

Kasne šezdesete

Krajem šezdesetih, nije se sve više vrtelo oko prefinjenosti i otmenosti. Na modnoj sceni se pojavila šestnaestogodišnja devojka dečačke građe i kratko ošišane kose poznata kao Twiggy. Od nje je krenuo trend mršavica koji i dan danas traje. Popularan look su bile I mini suknje od antilopa u kombinaciji sa polo majicom.

late1960s Istorija mode kroz Vogue

Rane sedamdesete

Iako su hipici postojali pre sedamdesetih, modna industrija je tek početkom istih počela da zapaža njihov stil. Tako su modeli često bili obučeni u razne printove, mnoštvo šarenih detalja, a česti su i različiti ukrasi kao perje ili cveće. Šminka se češce koristila da istakne prirodnu lepotu i sve je upućivalo na to da se ostane u dodiru sa prirodom.

early 1970s Istorija mode kroz Vogue

Kasne sedamdesete

Do kraja sedamdesetih, modna industrija teži ka eksperimentisanju, i svi se trude da budu primećeni. Mnoge poznate ličnosti su se okupljale u poznatoj diskoteci “Studio 54”, i pronalazile inspiraciju u stilu Bjanke Džeger (Bianca Jagger) i Debi Hari (Debbie Harry). Moda se počinje posmatrati kao umetnost, pa se samim tim počelo i slobodnije odevati. Nose se majice bez bretela dužine do pupka, suknje sa prorezom koje otkrivaju deo nogu, kao i odeća inspirisana modernim plesom.

late 1970s Istorija mode kroz Vogue

Rane osamdesete

Kako su došle osamdesete, činilo se da su ciljna grupa modnih časopisa postale mlade devojke iz komšiluka. Sve više su se nova mlada lica smešila sa naslovnih strana, a i stil je postao opušteniji i udobniji. Patike, trenerke, helanke i duksevi nikada nisu bili popularniji.

early1980s Istorija mode kroz Vogue

Kasne osamdesete

Seks i glamur su reči koje opisuju ovo doba. Obline su ponovo bile u modi, a naslovne strane su krasile devojke bujne kose u pozama koje su bile oličenje njihove smelosti i samopouzdanja. Žene nisu više bile toliko pokrivene, naprotiv, odeća koju su nosile je više otkrivala njihovo telo, a časopisi su zajedno sa njima slavili moć i lepotu žene.

late 1980s Istorija mode kroz Vogue

Rane devedesete

Početkom devedesetih, modna industrija je bila spremna da okrene leđa glamuru osamdesetih i krene ka nečem novom. Ali čemu? Nije trebalo dugo da muzičke legende iz Sijetla, grandž bend Nirvana, počnu da utiču na modnu scenu. Modna industrija se okreće ka totalno opuštenoj i neformalnoj odeci, a prepoznatljivi look toga vremena činio je džins u kombinaciji sa majicom i iznošenim čizmama ili “konvers” patikama. Ovo je i era supermodela, manekenki koje su uživale veliku slavu, a titula supermodela je bila jednaka statusu superzvezde. Pet supermodela koje su u to doba vladale modnom scenom i smešile se sa mnogih naslovnih strana su: Naomi Kembel (Naomi Campbell), Sindi Kraford (Cindy Crawford), Kristi Tarlington (Christy Turlington), Linda Evanđelista (Linda Evangelista) i Tatjana Patic (Tatjana Patitz), a ubrzo su im se pridružile Kejt Mos (Kate Moss) i Klaudija Šifer (Claudia Schiffer).

early 1990s Istorija mode kroz Vogue

Kasne devedesete

Pred modnom industrijom je bio novi milenijum, a grandž stil ranih devedesetih je odavno izašao iz mode. Međutim, modna industrija nije imala nove faze eksperimentisanja, već se okrenula ka minimalizmu. Sve je bilo jednostavno, od naslovnih strana do frizura, a pogotovo je to bila odeća. U ovo doba, Calvin Klein je vladao modnom scenom, a minimalizam je bio ključ stila.

late 1990s Istorija mode kroz Vogue

Početak 21. veka

Novi vek, pa i novi milenijum, nije doneo skoro nijedan novi definisani stil. Ovaj period je mešavina i stapanje prethodnih. Ono što jeste novo je razviće većeg broja subkultura (skejteri, emosi, scene, indie itd.), i nekih njihovih stilova prihvaćenih od strane manjih grupa ljudi. Sa velikog broja naslovnica smešile su se uglavnom slavne ličnosti i činilo se da se i modna industrija pridružila pravljenju planetarnih superstarova koji su doprineli većoj popularnosti magazina i modnih brendova.

early 2000s Istorija mode kroz Vogue

Danas

Danas se trendovi menjaju iz sezone u sezonu. Dok neki slepo prate te trendove, neki furaju svoj stil koji verovatno vuče korene iz nekog u ovom članku opisanog perioda. Činjenica je jedna, a to je da je danas teško biti originalan. Malo toga je ostalo da se vidi, ali se sigurno i dalje pitamo, sta je sledeće što će nam modna industrija prirediti, a novo doba doneti?

danas Istorija mode kroz Vogue

Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige,film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments