Rokoko je stil koji se javlja u Francuskoj, sredinom 18. veka, kako u svim umetničkim sferama (slikarstvu, dizajnu, arhitekturi), tako i u modi. Rokoko je u stvari završna faza barokne umetnosti u Evropi. Odlikuje ga raskoš boja i materijala, često je i preteran, a kada je moda u pitanju – i neverovatno kitnjast. Haljine su bile napravljene od najkvalitetnijih materijala poput svile, čipke, brokata. Izgledale su kraljevski, a najreprezentativniji predstavnik ove mode i jeste bila francuska kraljica Marija Antoaneta (Marie Antoinette).

Slika 131 Istorija mode: Rokoko

Jedna od haljina iz doba rokokoa

Ipak, za lepši pol nije bilo sve tako bajno, kao što se činilo na prvi pogled. Ispod tih prelepih i raskošnih haljina nalazila se čitava konstrukcija koja je bila potrebna da održi i dočara spoljašnji izgled. Naime, žene su u to vreme morale da nose preuske korsete, da bi im struk delovao što tanje, a grudi izbile u prvi plan. Ogroman volumen haljini davala je žičana konstrukcija koja se nosila ispod haljina, suknji i podsuknji. Ona bi, gledana mimo haljine, delovala kao kavez, što je na neki način i bila, a njena funkcija je bila da naglasi bokove. Iako je sve ovo spolja delovalo lepo i privlačno, za žene je to bilo pravo mučenje.

Slika 220 Istorija mode: Rokoko

Scena iz filma “Marija Antoaneta” najbolje ilustruje tadašnju modu

Žene su provodile sate i sate u samom činu oblačenja, jer osim haljine, suknji i podsuknji koje su se nalazile ispod, tu su bili korseti, žice i pufnasti jastuci koji bi se postavljali na žicu da bi se omogućilo haljini da prirodno pada i ima lepši izgled. Naravno, za sve ovo bila je potrebna pomoć drugih osoba, ovakvo oblačenje nije bilo moguće da žena izvede sama. Zato je ovakva vrsta mode bila dostupna samo bogatašima, a ni muškarci nisu zaostajali u praćenju iste.

Slika 315 Istorija mode: Rokoko

Muška odeća je bila podjednako raskošna

Ono što je bilo specifično za modu u doba rokokoa je to da se, pored odeće, velika pažnja pridavala frizurama. I muškarci i žene nosili su ogromne perike, što je bio jedan od simbola visokog društva. Žene nisu mogle da zamisle pojavljivanje pred drugima bez debelog sloja pudera i veštačkih mladeža, koji su bili sastavni deo mode. Tu su bili i veliki šeširi sa satenskim trakama i perjanicama. Prosto je neverovatno kako je to sve moglo da stoji na glavi.

Slika 413 Istorija mode: Rokoko

Frizura koja je bila aktuelna u doba rokokoa

Ipak, iako deluje pretenciozno i jako daleko, dobar deo ovakve mode opstao je do danas. Korseti su prisutni, naravno, ne u toj meri, ali nisu neuobičajen odevni predmet našeg vremena. Model haljina koje podsećaju na rokoko su se uglavnom zadržale među venčanicama, ali postoje modni kreatori koji u svojim kreacijama neguju ovaj stil. Najpoznatiji među njima je Džon Galijano (John Galliano) koji je, kreirajući za Dior, prezentovao mnogo modela inspirisanih rokokoom.

Slika 510 Istorija mode: Rokoko

Slike sa revije Džona Galijana posvećene Mariji Antoaneti

Iako je ovo bila moda, aktuelna pre gotovo dva i po veka, njena prisutnost u modi danas pokazuje koliko je rokoko stil bio uticajan. Ukusi se razlikuju, nekome se dopada, nekome ne, ali niko ne može da ospori da je rokoko moda bila moda kraljeva.


Sofija Mićović završava Fakultet za medije i komunikacije. Voli mogućnosti koje nam savremeno doba pruža u komunikaciji, ali se ne odriče ni onih starih. Filantrop, avanturista, sanjar, hedonista. Planira da obiđe celu zemaljsku kuglu i nauči što više jezika, a večiti optimizam koristi da svet učini boljim mestom za život.

Comments