Kravata spada u red dekorativnih muških odevnih predmeta i smatra se da je nastala u Hrvatskoj. Najčešće je izrađena od svile, kada je i najelegantnija, ili od nekog drugog platna ili materijala.

Reč kravata je francuskog porekla (cravate) i izvedena je takođe od francuske reči za Hrvate (Croat). Priča o njenom nastanku vraća nas u XVII vek u period tridesetogodišnjeg rata.

Evropom se raširila zahvaljujući hrvatskim vojnicima. Oko 1635. godine, nekih šest hiljada vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja.

Tradicionalna uniforma sa vezanim, crvenim maramama oko vrata privukla je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljenje od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili viši činovnici. Oko 1650. godine ovaj stil prihvaćen je na francuskom dvoru i među buržoazijom tog vremena kao simbol elegancije. U Englesku, kravatu je doneo Čarls Drugi (Charles II), po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odevni predmet, čitavu Evropu.

SLIKA 1 Istorijat kravate

Kravata kao modni detalj

Hm, kako vezati kravatu? Staviti je oko kragne košulje. Njen širi deo treba da visi sa desne strane i ispod desne ruke. Rukama uhvatiti oba dela kravate s tim da tanji deo mora biti oko petnaest centimetara kraći. Desnu ruku staviti iznad leve i provući desni kraj kravate ispod nje, a zatim prekrstiti preko leve strane kravate. Na ovaj način se određuje dužina kravate. Onda prebaciti kravatu sa desne strane preko levog ramena, a čvor držati levom rukom rastvoren palcem i kažiprstom. Desnom rukom širi deo kravate provući ispod čvora prema grlu i ubaciti ga unutar čvora sa prednje strane. Kako bi se vezivanje kravate završilo, tanji kraj nežno povući ispod čvora na dole, a čvor prema grlu.

Postoji nekoliko načina vezivanja kravate. Najpoznatiji je dvostruki vindzorski čvor, koji je patentirao vojvoda od Vindzora. Pored ovog, tu su još: obični čvor, dvostruki obični, obični vindzorski, klasični američki čvor, slobodni američki čvor… Nakon nošenja, poželjno je razvezati je i pustiti da se ispravi i “odmori”. Uz ručne satove, kaiševe, dugmad za manžetne, kravate spadaju u “sitnice koje čine stil”.

SLIKA 2 Istorijat kravate

Devojke podjednako dobro mogu izneti kravatu kao i muškarci

Kravata nikako ne sme biti duža od kaiša. Vrsta čvora u koji će kravata biti vezana zavisi od kragne košulje. Uske kragne zahtevaju i usko vezivanje, a široke kragne “traže” vindzorki čvor. Kod kravate je najvažniji materijal od koga je napravljena i dezen kojim je ukrašena. Pored klasičnih na pruge i onih na tufnice postoje i one drugih dezena, sa aplikacijama u tkanju materijala, koje su verovatno i najelegantnije. Aplikacije i šare na kravatama se menjaju u zavisnosti od trenda. Kada govorimo o obliku, danas su aktuelne kravate izduženog oblika i sve su popularnije uske kravate. Igle kojima se pričvršćuju za košulju veoma su lep ukras i podjednako otmen poklon kao i sama kravata.

Pored toga što simbolizuje stil, eleganciju i uglađenost, kravata je i simbol uniformisanosti i obavezan detalj mnogih radnih uniformi. Policajci, vojnici, piloti, svi oni oko vrata nose diskretnu kravatu u adekvatnoj boji.

SLIKA 3 Istorijat kravate

Elegantan od malih nogu

Prvobitna namena kravate jeste da se nosi u svečanim i posebnim prilikama. Bez obzira na tradiciju, trendovi današnjice uveli su kravatu i u totalno ležerne odevne kombinacije. Kravata je počela da visi oko vrata iako ispod nje nije kragna od košulje, stilisti je kombinuju sa majicama. Ovaj vid nošenja kravate je inovativan i ukoliko ste originalni, isprobajte ga! Oskar Vajld (Oscar Wilde) je savetovao: “Ako već niste umetničko delo, onda barem nosite jedno na sebi.”

Muškarci, neka vaša kravata bude umetničko delo.


Ana Petković voli sunce, ljubav joj je glavni pokretač, inspiraciju nalazi u sitnicama. Malo joj je potrebno za sreću. Život grli obema rukama. Menjala bi omiljene cipele za kutiju Medenog srca ili kesicu Čoko smokija. I da, misli da zna sve k’o matora.

Comments