U toku je Perwoll Fashion Week na kojem, standardno, svoje kolekcije prikazuje mnogo kvalitetnih domaćih dizajnera koji zahvaljujući svom radu zaista zaslužuju posebno mesto u modnoj industriji. Među njima su ove godine i Ivana i Jelena Stevančević koje stoje iza brenda SestreS, a sa ovim divnim bliznakinjama smo razgovarali o njihovim očekivanja u vezi sa ovogodišnjom revijom, karakteristikama zbog kojih se izdvajaju na modnoj sceni, modi, inspiraciji i uzorima, ali i drugim sitnicama koje život znače.

2 3 Ivana i Jelena Stevančević, SestreS: Bez ljubavi ne možemo da zamislimo život!

WANNABE MAGAZINE: Kako teku pripreme i šta očekujete od Belgrade Fashion Week-a?

SestreS: Očekujemo dobru kolekciju, pre svega od sebe, koja je u finish fazi. Nakon toga očekujemo da dobro predstavimo tu emocjiu koju smo htele da damo, pokažemo i oslikamo, kako bi to bilo kompletno. U ovoj završnoj fazi je ostalo da sve kompletiramo u tonu sa muzikom, video bimom, frizurama i šminkom. Sve to što će se uklopiti tako da pruži jak doživljaj. Nadamo se da će se na kraju sve izneti onako kako smo želele.

Ko su Ivana i Jelena Stevančević koje stoje iza brenda SestreS? Kako biste opisale jedna drugu, privatno i poslovno?

Naš spoj deluje kao neka ravnoteža, suprotnosti koje se upotpunjuju. Kao i kod svake druge kombinacije za saradnju, nastojimo da uravnotežimo jedna drugu, tako da smo mi u tom smislu savršeni tim.

Kako biste opisale svoj brend? Na čemu insistirate kada je reč o dizajnu?

Naš brend je pre svega lična stvar, mimo svih biznis i tržišnih proračuna. Obraćamo se ženama koje ne brinu o tome da li će biti prihvaćene, da li će se prilagoditi, tako da insistiramo na ličnom pristupu i, sa druge strane, ličnom doživljaju odeće.

SestreS 3 e1555430305321 Ivana i Jelena Stevančević, SestreS: Bez ljubavi ne možemo da zamislimo život!

Da li je važnije da garderoba bude lepa ili da bude nosiva? Na koji način vi spajate udobnost i ženstvenost?

Važan je svaki aspekt. Zapravo, sve je to važno. Za nas je najbitnije naći zlatnu sredinu i spojiti sve u jedno. Ne vidim razlog, u tom filozofskom smislu, da se čovek bilo koje od tih stavki odrekne, nema razloga zaista, sve je to bitno i tako mi na to gledamo. Nekada jedno dođe više do izražaja, nekada drugo, zapravo, sve što nam je dato za uživanje, zašto ga ne bismo iskoristili?

Kome su namenjene vaše kreacije? Kako izgleda žena koja nosi brend SestreS?

Ona je senzualna, sofisticirana, ali ne i konvencionalna. Sigurna je, ali i ranjiva. Ne krije svoju seksualnost, ali ne želi da je posmatraju kao objekat. Uživa u različitostima i prihvata ih istovremeno. Oseća se slobodno da se izrazi. Ali pre svega ovoga, ona je hrabra, svoja i ne brine o tome da se neće uklopiti.

SestreS 4 e1555430341149 Ivana i Jelena Stevančević, SestreS: Bez ljubavi ne možemo da zamislimo život!

Šta vas inspiriše? Kako nastaju vaše kreacije – spontano ili pažljivo osmišljeno?

Pažljivo osmišljeno, svakako, ali naša estetika nastaje iz onog osnovnog pitanja “ko sam ja?” i to mora biti očigledno u svakom trenutku u radu. Ona je uglavnom inspirisana pejzažom, u ovom slučaju to je snežni pejzaž, zato što nas je inspirisala ta bela boja, a na takvom pejzažu se jasno vide linije, crteži, obrisi. Crtež je takođe karakteristika našeg rada što provlačimo i kroz ručni rad, vidljive šavove, štepove i lepljivo platno koje tad dobija svoju estetsku vrednost. Crtež nekada podržava formu, nekada naglašava, a nekada blago izlazi iz forme. Ima funkciju izmeštanja iz tog konvencionalnog; u slučaju lepljivog platna, to je izvrnutost, i sve što je unutra zapravo nalazi svoje mesto spolja – otvorene ivice i ručno rađeni štepovi.

Na šta obraćate najviše pažnje kada je reč o dizajnu? Koju poruku želite da pošaljete svojim radom?

Definitivno biti svoj, biti transparentan. To je lični pristup, kao što je i u našem procesu rada glavno pitanje “ko sam ja?”. Naravno, sve to ide iz faze u fazu, tako i dajemo poruku, kroz odeću. Biti svoj, biti poseban i u isto vreme slobodan. Zvuči malo kliše, ali zaista je tako.

SestreS 6 e1555430401532 Ivana i Jelena Stevančević, SestreS: Bez ljubavi ne možemo da zamislimo život!

Šta mislite o domaćoj modnoj sceni, odnosno domaćem dizajnu? Šta biste izdvojile kao najpozitivniji aspekt, a šta bi trebalo unaprediti? 

Kao najpozitivniji aspekt, a ja bih se na tome i zadržala, to je neumorni duh Nenada Radujevića koji sve to godinama nosi, vodi, podržava i radi sve što se može. Svi epiteti su njegovi, ali tolike godine koliko on sve to radi i dalje sa tolikom ambicijom… Eto, mi smo pre nekog vremena izašle iz svega toga pa smo se vratile, ali njegova ambicija i duh su i dalje tu gde su bili i prvog dana. Možda još i jači nego što su bili! To je po našem mišljenju najjači momenat, pogotovo posle Ljubljana Fashion Week-a, nakon kojeg smo se vratile kući i rekle Nenadu: “Hvala ti što postojiš”. Zaista, on sve ovo drži na jednom zavidnom nivou što se našeg regiona tiče i mnogo mu se ovim putem zahvaljujemo.

Gde vidite sebe na modnoj sceni? A gde vidite sebe u budućnosti?

Ne gledamo na budućnost u tom smislu, najveća nam je želja da uhvatimo momenat, a naravno da tako i živimo, iz trenutka u trenutak. Onda je to i proces našeg rada – zaći toliko duboko u taj momenat, jer onda tako i dolaze rezultati. Nikad nismo postavljale neke konkretne ciljeve, možda je to i mana, ali svakako nam je sada ambicija da se, posle rađanja dece i te faze, vratimo malo aktivnije na modnu scenu.

Da li se vaš privatni stil razlikuje od onoga što dizajnirate?

Suštinski ne, a taktično da. Zbog nekog svakodnevnog funkcionisanja da, to onda dobitna kombinacija zasigurno farmerke i majica, ali uvek jeste u koloritu i nekom senzibilitetu ta kolekcija koju u tom trenutku doživljavamo i kreiramo.

Comments