Svako od nas zna šta ga raduje, zar ne? I to se prilično razlikuje od osobe do osobe. Naravno svi volimo lepo vreme i šolju dobre kafe (mada iskreni da budemo, da li, ima i nas koji volimo kišu i to je sasvim okej, a i onih koji ne piju kafu) ali i pored toga, univerzalni koncept sreće ne postoji. Postoji samo ono što mi individualno nazivamo tako, i na svakome je da otkrije svoju magičnu formulu. Pored toga što pojedinci imaju svoje koncepte sreće, imaju ih i nacije i svaka zemlja ima drugačiji pristup životu, a samim tim i sreći kao vrhovnom konceptu. Ukoliko si na prekretnici i treba ti fresh start, predstavljamo ti koncepte sreće od havajskog ho’oponopono, do japanske ikigai ideje, koji će ti pomoći da pronađeš istinu o tome šta ti smatraš dobrim kvalitetnim životom.

Guyub (Indonezija)

Ovaj koncept označava snažan osećaj povezanosti sa zajednicom, osećaj pripadnosti, zajedničkog razumevanja i iskrene međusobne pomoći i podrške. U prosečnom indonežanskom selu, ne samo što se svi poznaju nego će veoma rado pomoći jedni drugima kad god zatreba. Uživanje i sreća nastaju u spoznaji da je drugome dobro koliko i tebi i da niko nikada nije sam, jer ostali brinu o njemu i potreban je.

Koristi guyuba

Iznenađujuće je koliko je dobar osećaj pomoći nekome i znati da si doprineo tome da nečiji život bude bar za mrvu bolji nego što je bio, kao i koliko je umirujuće znati da nikada nisi sam.

Kako praktikovati guyub?

Guyub se manifestuje na različite načine i možeš početi od najjednostavnijih – od toga da pomogneš komšiji dok nosi teške stvari ili pozajmiš pare prijateljici, do aktivnog angažmana u društvenim pitanjima i problemima koji te lično ne pogađaju ali pogađaju tvoju zajednicu.

Tachles (Izreal)

Tachles je reč koja savršeno sumira izrarelski mentalitet i mogućnost da “pređu na stvar” i “ubodu u centar”. Ukratko, direktnost. Koristi se u svakodnevici da se pređe na suštinu stvari i tachles je razlog zbog kog mnogim drugim narodima Izraelci deluju kao previše direktni i kao da previše govore sve što misle i kako misle.

Koristi tachlesa

Tachles neverovatno mnogo pomaže u postizanju iskrenosti i formiranju ličnog stava. Okej je ako ti se nešto ne dopada da to odmah i kažeš. Okej je i ako se svima nešto ne dopada, a ti si oduševljena da i to kažeš. Skraćuje vreme i nesporazume, ali i pasivnu agresiju gde jedno pričamo, a drugo radimo.

Kako praktikovati tachles?

Jednostavno tako što ćeš biti iskrenija i prema sebi i prema drugima i direktna u iznošenju svojih stavova. Umesto insinuacija i nagoveštaja, govori šta misliš i osećaš.

Comments