Naše misli i osećanja su povezani, prožimaju se i prepliću i međusobno podstiču, pa zato vrlo lako možemo da upadnemo u neki džep realnosti i tamo ostanemo zaglavljeni, u tesnom psihološkom prostoru zakrčenom mentalnim i emotivnim otpadom.

Izbacite iz sebe izgovore, optuživanje, kukanje, kontrolu, potrebu da budete u pravu, osuđivanje, traženje potvrde od drugih i druga toksična ponašanja i navike.

Izgovori

Sve čime pravdaš to što već jednom ne počinješ da radiš ono što znaš da treba da radiš (od vežbanja i ranijeg odlaska na spavanje, preko sređivanja ormara i bacanja starih stvari, do početka novog projekta i raskida potrošene veze koja te sputava) – obični su izgovori. Nemaš vremena? Nisi sigurna šta želiš? Plašiš se neuspeha, kao i uspeha, plašiš se samoće…

Organizuj se bolje i postavi prioritete, utegni svoj raspored, disciplinuj se. Postavi granice, poštuj sebe, preuzmi odgovornost. Sve osim toga, izgovor je da to ne uradiš.

Prebacivanje odgovornosti

Niko nije kriv za vaše greške i niko osim vas nije odgovoran za vašu sreću i nesreću, za vaša stanja i osećanja. Vaš život je kompletno vaša odgovornost, a ako vam drugi kvare igru, otežavaju i sabotiraju – rešite ih se, pomerite se od njih, raskinite, odselite se, osamostalite se. Možda mislite da niste birali svoje roditelje koji vam ne pružaju dovoljno podrške (ili vas sabotiraju), pa je zato vaš neuspeh njihova krivica, ali to stanovište je defanzivno i nema nikakvu praktičnu vrednost u vašem životu. Dok je prihvatanje odgovornosti aktivno i konstruktivno i donosi akciju, smisao i ispunjenost.

Kukanje

Jadikovanje, kukanje, žaljenje – toksična navika zbog koje drugi pre ili kasnije počnu da vas izbegavaju, jer im oduzima energiju. Kad shvatite da kukate zato što tražite pažnju i utehu na jedan prikriveno agresivan i toksičan način, odnosno, da se tako hranite tuđom energijom, možda ćete preispitati sebe. Ne želite da iscrpljujete druge ljude, već želite da vas poštuju i vole zbog vas samih.

Comments