Da li ste čuli za TikTok trend “teorija boje karmina”? Odabir savršene nijanse ruževa u teoriji zvuči zabavno, ali u mnogim slučajevima to može biti kompleksan zadatak koji nas u određenim prilikama može stresirati. U svetu lepote, prava nijansa karmina ima moć da transformiše vaš izgled, čineći da odišete harizmom i samopouzdanjem. Razumevanje kako da izaberete idealnu nijansu karmina za svoj jedinstveni ton kože može napraviti razliku. Bez obzira da li imate svetlu, srednju ili tamnu kožu, postoji bezbroj nijansi koje možete izabrati.

Pronalaženje boje koja dopunjuje vaš osnovni ton kože, podtonove i ličnu estetiku je priča i zadatak za sebe. “Teorija boje karmina” je jedan od najnovijih beauty trendova koji su započeli TikTok kreatori sadržaja. TikTokeri različitih tonova kože su se snimali kako prevlače identične kozmetičke proizvode, dobijajući potpuno drugačije rezultate. Dobra vest je da će vam razumevanje nauke o teoriji boja pomoći da odaberete prave nijanse i kombinacije šminke, a naravno, ruž ne predstavla izuzetak.

Šta je teorija boje karmina?

Potraga za pravom nijansom karmina može trajati u nedogled, jer često izgleda veoma drugačije u pakovanju nego na našoj koži i usnama. Fina ravnoteža odabira vaše prave nijanse karmina nema nikakve veze sa srećom i sve ima veze sa poznavanjem vašeg tona kože, nijansi i kako se oni odnose na teoriju boja.

Ako vam je potrebno osveženje o teoriji boja, došli ste na pravo mesto. Teorija boje karmina je slična teoriji boja koja se koristi u slikanju. Mešanje primarnih boja — crvene, žute i plave — u različitim kombinacijama stvoriće svaku boju koju možete da zamislite. Boje u našoj koži takođe funkcionišu na isti način. Koža svakoga je sastavljena od različitih odnosa crvene, žute i plave (koje možemo nazvati našim podtonovima) i braon i bele (koje se mogu nazvati nijansama naše kože.) Sve ovo zajedno stvara naš jedinstveni kompleks.

Kada birate nijansu karmina, važno je uzeti u obzir kako se boja usklađuje sa tonom vaše kože, bojom usana i kako se odnosi na točak boja. Da biste razumeli teoriju boja karmina, morate razumeti koliko se boje dobro slažu ili ne.

Zašto ista boja karmina izgleda drugačije na različitim tonovima kože?

Da li ste ikada isprobali ruž koji vam se dopadao na drugome, ali je izgledao potpuno drugačije na vama? Ruž će izgledati drugačije na različitim tonovima kože jer se osnovna boja, odnosno, podloga – menja. Ten kože svake osobe će izvući komplementarne i kontrastne nijanse iz karmina, jer su boje ruževa napravljene od njihovog jedinstvenog spoja sa palete nijansi. Kako određena boja ruža izgleda na vašim usnama zavisi od toga koje nijanse izvlači kod vas.

Pored nijansi, tamni ili svetli ton vaše kože takođe može uticati na to kako će izgledati boja karmina. Ruž iste boje može izgledati potpuno drugačije na svetloj nego na tamnoj koži, čak iako su podtonovi osoba slični. Neka vam ovo bude podsetnik da se ne zadržavate dugo na određenom karminu ukoliko vam se ne dopada kako izgleda na vašoj koži – umesto toga potražite sličnu nijansu koja je više prilagođena vašem tonu kože i podtonovima.

Kako izabrati pravu nijansu karmina za svoj ton kože?

Ukoliko ste tamnije puti, nemojte se bojati svetlih nijansi karmina – ruž preko tamnijeg tona ima vidljiviji kontrast i ističe se. Za toplu ili neutralnu nijansu kože, probajte crvenu na narandžastoj bazi, daće vam topli sjaj koji se savršeno ukalapa uz vaš ton. Za hladniji ton, uzmite nijansu tamnih bobica.

Srednjoj nijansi kože najviše odgovara karamel ili koral nijansa, naročito ukoliko imate topli podton. Za srednje neutralni ton, pokušajte da pronađete uravnoteženiju boju.

Ako vam je koža svetlija, naročito ukoliko ste prilično svetli i imate hladan podton – isprobajte nežnu nijansu ruže ili suptilnu ljubičastu boju.

Pročitajte i ovo: Popularni stilovi šminkanja koje možete isprobati ovog leta

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments