Izašli ste iz duge, toksične veze. Za vas je sada sve nepoznato jer ste pre veze bili osoba koju ste u toku lošeg odnosa izgubili. Znate i sami na šta tačno mislim. U potpunosti ste bili posvećeni, pružali sto posto sebe, trudili se, opraštali, izlazili u susret za važne i manje važne stvari. Od temelja do krova ste gradili kuću, vukući sa sobom osobu koja vas nije udostojila pitanja da li vam je potrebna pomoć. Ne zaboravite da pričamo o tome da ste vas dvoje bili u vezi, dakle, trebalo je ravnopravno da zidate kuću.

Naravno, ovde nije reč o kući, reč je o nečemu što je daleko od materijalnog – i na samom kraju veze ste shvatili da je materijalno nešto što vam poslednje pada na pamet. Pred kraj veze, sedeli ste u bašti kafića i pisali nešto u notesu. Preplavljeni obavezama, zaboravili ste da je prošlo vreme doručka i niste probudili svog dragog koji u podne ima trening. Nastala je svađa. Po ko zna koji put bili ste krivi što niste odgovorni i za sebe i za njega. Uznemireni zbog svega što ste desilo, krenuli ste ka firmi jer uskoro imate važan sastanak – došao je trenutak da učinite nešto za sebe i svoju karijeru. Zbog osećaja krivice niste uspeli da predstavite sebe u najboljem svetlu, izašli ste tužni i razočarani, ali svesni. Danas je dan kad prekidate priču. Kraj je. Pozvali ste partnera koji je još uvek ljut jer nije otišao na trening (vašom krivicom) i zakazali večeru sa njim. U početku je negirao dolazak jer on više voli da ste kod kuće, ipak, stvar je postala jasnija kada ste rekli da želite ozbiljno da razgovarate.

Niste bili sigurni šta ćete tačno reći, ali znali ste da iz restorana izlazite slobodni. Zapravo, znali ste da iz restorana izlazite oslobođeni!

Tako je i bilo. Završili ste vezu i krenuli svojim putem sigurni u sebe, ali i to šta tačno želite u budućnosti. Veze nisu dolazile u obzir jer ste u strahu da će priča da se ponovi, bivše kombinacije više ne gotivite i nema potrebe da se vraćate toliko u prošlost. S vremena na vreme izađete sa drugaricama, ali niste tip koji tek tako može da krene u strasno grljenje i ljubljenje sa tipom iz bara. Možda tu i tamo namignete, konstantno flertujete sa klincima, ali više nemate želju da učite nekog kako da vas voli. Najmanje vam na pamet pada da ponovo budete odgovorna i autoritativna strana veze. S tim ste završili!

Pročitajte i ovo:  Da li vam je partner srodna duša ili srodna rana?

Šta to želite nakon toksične veze

Želite slobodu. Dakle, nije vam potrebna osoba koja će konstantno da proverava gde ste i šta radite. Već ste previše puta pokazali svoju vernost i ne pada vam na pamet da ponovo prolazite kroz pakao samo zato što ste poželeli sami da odete u bioskop. Želite mir i tišinu bez da vas neko pita šta vam je. Tako ste mladi, a već ste prošli kroz odnos u kom vas neko stalno unižava i govori vam da loše kuvate, živite u haosu (ne stižete da raspremite njegov), loše vozite i preterujete sa brzom hranom. Želite nekog ko će da bude tu povremeno i ko će poželeti da ode na planinarenje sa vama. Neće mu biti teško da dođe kod vas u pola noći i gleda sa vama seriju. Pristaće na sve avanture i nikada, ali nikada neće preispitivati vaše odluke. Sve o čemu sanjate, sve čemu se radujete i što želite za sebe i svoju karijeru za njega će biti sjajno. Čak i kada nije tako, neće vas sputavati. A možda ne želite ni to… Razumem vas. Samo osobe koje su prošle kroz toksičan odnos znaju šta znači kad si potpuno prazan. Kad je sve ravno i besmisleno. Poslednji atom snage utrošen je na osobu koja vam se nikada nije zahvalila. Ali više nas ne muči ni to, muči vas osećaj praznine koji ne možete da popunite.

Uplašeni ste, sami i tuđi. I to prođe. Taj osećaj besmisla prođe i jednog dana ustanete srećni. Prošetate psa, doručkujete, popijete kafu, odete na posao. Na poslu uživate i lepo vam je! Lepo vam je u svojoj koži. Nikome ne pravdate šminku koju ste naneli, niti haljinu koju ste obukli. Posle posla popili ste belo vino i pojeli najdraži kolač. Umorni, ali i srećni, došli ste u stan i zagrlili psa. I onda konačno dolazimo do poente:

“Dođete kući, skuvate kafu, sednete u fotelju, a oko vas tišina. I sami birate šta je to – samoća ili sloboda.” (Neda Arnerić)

Pročitajte i ovo:  Škola za raskid – kraj je novi početak

Naslovna fotografija: instagram.com/street_style_paris

Dragana Stojanović

Comments