Nakon što ste odlučile da ceo dan jedete slatkiše, čipseve i kaloričniju hranu, više vas ne čudi kada se ujutru probudite natečene i naduvene. Čak i kada su oni dani, znamo da nadutost neće izostati. Ali kada osetite da ste previše naduvene, a nemate pojma zašto, tu se već zapitate: zašto sam naduvena?

Ne samo da je nadutost nezgodna kao pojava (posebno posle većeg obroka), već može da bude i ekstremno bolna i neprijatna. Ali to ne znači da je to neizbežno i da ne možete ništa da uradite kako bi to izbegle. Postoje određeni razlozi zašto ste naduvene, i to oni koji vam nikada ne bi pali na pamet. A u nastavku ćete saznati kako to možete da rešite.

Pijete previše gaziranih pića

Nažalost, ako ste navikle da pijete i dosta gazirane vode (kisele), gaziranost je uzrok naduvenosti. Neka istraživanja su pokazala da i kada udišete previše vazduha dok pijete takva pića i to dodatno doprinosi nadutosti.

Jedete povrće koje vam ne prija

Ako obožavate povrće i vaša ishrana se sastoji od istog, to je, svakako, dobro za vas. Međutim, postoji određeno povrće koje izaziva nadutost. Karfiol, kupus, brokoli, kelj, prokelj su bogati nutrijentima, ali sadrže skrob pod nazivom rafinoza. A tu vrstu skroba telo ne može u potpunosti da razgradi. Stoga, to dovodi do nadutosti. Naravno, to ne znači da ove proizvode treba potpuno da izbacite iz vaše ishrane. Budite umerene. Takođe, obratite pažnju kako pripremate ovo povrće – ne preterujte sa uljima, solju, jer oni dodatno pogoršavaju situaciju.

Pijete previše vode tokom obroka

Naravno, voda je najbolji način da pobedite nadutost, ali važno je kako i kada treba da je pijete, kako biste izbegle suprotne efekte. Dakle, istraživanja su pokazala da kada ispijanje vode tokom jela, dovodi do pojave nadutosti. Najbolje rešenje je da ostanete hidrirani tako što ćete piti vodu u toku dana, i ne 30 minuta pre obroka i posle istog. Ali čak iako morate popiti vodu tokom obroka (ili je samo tada i pijete), potrudite se da uzimate male gutljaje, i koristite isključivo vodu koja nije hladna (jer se ona lakše vari).

Comments