Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

Kako se “radi” ljubav prema sebi u 2020?

Sa liste (neispunjenih) odluka: 5 saveta kako da uspešno dođeš do željene figure

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

1/2

Možda smo se do juče opirali raznim ograničenjima i osećali se sputano, žalili se kako nas niko ne razume, kako nemamo slobodu da izrazimo sebe do kraja i slobodu doživljavali kao neku apstraktnu kategoriju, koju dostižu samo oni što mogu da rade šta hoće, jer imaju moć, novac, vlast.

Ali kada se suočiš sa praktičnim, dnevnim značenjem slobode – da izađeš iz kuće, uđeš u prevoz i stigneš na posao i da se pritom samo nerviraš što je gužva i na svakom semaforu crveno, a neko pored tebe širi prirodne mirise, umesto da strahuješ da li ćeš se zaraziti, ili da uopšte i ne možeš da odeš dalje od prve prodavnice (u strahu da i time suviše rizikuješ), i da se pitaš šta ćeš ako se razboliš (ne od aktuelnog virusa, nego od nečeg drugog), ili kako ćeš doći do recepta za svoju redovnu terapiju, onda se perspektiva slobode malo razbistri.

To je u ljudskoj prirodi – da shvataš koliko vredi ono što imaš, tek kad ti je to uskraćeno, ili izgubljeno. Dakle, izolacija je pitanje perspektive, baš kao i sloboda. I, šta ti je tu nepoznato?

Izolacija šta ti tu nije poznato e1584433007329 Izolacija   šta ti tu nije poznato?

Kao što sloboda nije anarhija, tako ni izolacija nije zatvor. I sloboda i kavez nalaze se u pogledu na svet. Kad izgubiš ono malo slobode koje nisi ni bila svesna, odjednom vidiš da to jeste bila sloboda. A kad se bahatiš u slobodi, pojma nemaš koliko sputanosti, ograničenja i zatvorenosti nosiš iznutra.

Sloboda nije apsolutna kategorija i uvek se odvija u nekim okvirima, u nekim granicama, u nekom kavezu. Duša živi u telu – sloboda duše ograničena je kvalitetom i rokom trajanja tela koje nastanjuje. Rođeni smo slobodni i rođeni smo ograničeni. Tako je, život je paradoks.

Editors choice