Pitate se šta je izražena ženstvenost? Hm, da li se sećate mode dvehiljeditih koja je bila zlatno doba hiper-ženstvenosti? Mislimo na Barbie core estetiku, na roze haljine, torbe, štikle, šljokice, Hello Kitty, na svakodnevno šminkanje, sređivanje, nešto kao Elle Woods iz Legally Blonde. 

Zapravo Elle tačno opisuje ono o čemu želimo da pričamo. Ona predstavlja prototip “glupe plavuše” za koju se vezuje toliko predrasuda, jer žena koja je izuzetno ženstvena može da bude samo glupa. A jedna jaka žena, žena borac, žena lavica, ona ima “mušku pamet”, muškobanjasta je, šta god, ali u njoj mora biti izražena neka muška osobina.

Girly devojke se oduvek smatraju slabim i nazivaju pogrdnim imenima, a izražena ženstvenost, zapravo, nije ništa loše – ne mora se ni smatrati ekstremom. To samo znači da osoba koja se izjašnjava kao žena, voli to da ističe. Žena koja je hiper-ženstvena je “glupa i slaba”, a hiper-muževan muškarac je “muškarčina”. Žene kako god da se ponašaju naići će na duple standarde i dobiće neprimeren komentar.

Pročitajte i ovo: Bila bi lepša da se više smeješ, što si tako ozbiljna?

Ono što treba da shvatimo je da biti žena i isticati svoju ženstvenost, nije trend, to je pokret. Dodala bih feministički pokret, iako se mnogima ne dopada ta reč. Ali, prihvatanje sebe takva kakva si, osećati se dobro u svojoj koži bez udovoljavanja drugima i očekivanjima društva je i te kako feministički. I to je ono za šta se feministkinje bore još od nastanka pokreta.

Pokret izražene ženstvenosti je i danas dostupan, najviše na TikToku. I tu imamo prilike da vidimo da girly girls ne moraju biti samo mršave plavuše, to može biti svaka žena koja se tako oseća, bez obzira na svoj izgled, kilograme, boju kože. Ne morate da ispunite nikakve standarde da biste izražavali svoju ženstvenost, dovoljno je samo da se tako osećate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)


Pa čak ni da biste bili feministkinja ne morate da ispunjavate ikakve standarde u smislu da morate da budete glasna žena, šarene kose i maljavih pazuha, kako se često feministkinje zamišljaju. Čak i kad se bore protiv nametnutih standarda društva, ispada da žene moraju da ispune određene standarde. Vidite dokle ti standardi idu? Sasvim je ok ukoliko imate izuzetno dugačke nokte, volite roze boju, visoke štikle, haljine po poslednjoj modi, sređenu frizuru i ne izlazite iz kuće bez šminke. Ako se tako prijatno osećate, to je dovoljno.

Zato pozdravljamo povratak Barbie core estetike, ali se nadamo da ćemo je ovaj put odraditi na pravi način. Da uz hiper-ženstvenost neće ići i gomila predrasuda o ženama. Da ćemo dozvoliti ženama, koje vole da ističu svoju ženstvenost i njome se ponose, da im oblačenje bude zabavno – jer upravo je u tome i poenta. Svako od nas može da se oblači i da izgleda kako god želi i sasvim je normalna potreba ako neko želi da se oseća lepo.

Pročitajte i ovo: Smatrala sam da “nisam kao druge devojke” – psihologija pick me devojke

Verujemo da će budućnost biti sasvim ženstvena, jer vidimo da se u društvu događa preokret, da se ženstvenost više ne smatra slabošću. Čak su i pojedini muškarci počeli da prihvataju svoju ženstvenost, da, mislimo na Damiana Davida iz grupe Måneskin, a ima još toliko dobrih primera. Ženstvenost nije slabost, to je samo vrsta energije koja postoji paralelno sa muškom, a ne nasuprot njoj.

Naslovna fotografija: instagram.com/legallyblondemovies

Jovana Petković

Comments