Da li poznajete žene koje jednostavno ne prihvataju polovične i toksične odnose i ne zadovoljavaju se manjim od onoga što zaslužuju? Kao da su sve njihove veze – i one loše – bile bolje od veza (pa i dobrih) koje ste vi imali. Bez obzira kako se menjaju okolnosti njihovog života, jedna stvar se ne menja, a to su odnosi koje uspostavljaju sa ljudima. U tim odnosima uvek ima poštovanja i ljubavi i one uvek nalaze partnere koji žele da se potrude zbog njih, koji ih cene i smatraju da su srećni jer ih imaju u svom životu. Da li je to nešto što se njima prosto dešava, jer imaju sreće, a vama se ne dešava, jer nosite neko prokletstvo? Ili, ipak, ima veze sa njihovim shvatanjima, samovrednovanjem, odlukama i izborima? Kako da izgradite u sebi te osobine koje će vam pomoći da ostvarite stabilne, tople i vredne ljubavne odnose i prekinete ciklus pogrešnih izbora i toksičnih odnosa?

Glavni razlog što neke (jake) žene ne završavaju u toksičnim odnosima je taj što one sebi to ne dopuštaju. One sebe cene malo više. Imaju dovoljno samopoštovanja da shvate da neko neće tek tako promeniti svoje neprihvatljivo ponašanje i početi da ih poštuje, ako to već ne čini i ne žele da gube vreme pružajući toj osobi svaku šansu da se promeni – one znaju da se niko neće promeniti zbog njih i da takav odnos jednostavno nije vredan truda.

Jake žene zahtevaju poštovanje i ako im se ne pruža, prestaju da održavaju odnos i odlaze. Ne završavaju u vezama u kojima su zbunjene pomešanim signalima i ne znaju šta druga osoba oseća prema njima, jer jasno stavljaju do znanja šta je ono što žele i što im je potrebno, kao i šta je ono što neće tolerisati i trpeti. Ne jure za momcima koji su im nedostižni, jer one su te koje biraju.

Jake žene više cene sebe, nego veze koje imaju. Da li to zvuči sebično i uskogrudo? A tek ovo – njihov fokus nije na tome da kažu i urade pravu stvar, nego da budu prava osoba za sebe i ni za kog drugog. Mnogo imate da naučite od jakih žena, a pre svega to da ljubav prema sebi i samopoštovanje nisu sebičnost i samoljublje, nego temelj svih zdravih odnosa.

Comments