Da li ćete mi verovati ako vam kažem da je izvesno vreme moja jedna od najvećih briga bila – kako da imam jake nokte? Nakon što sam odlazila na manikir nekoliko meseci uzastopce – nokatna ploča je počela da slabi, a nokti da pucaju. Mislim da ne postoji gori osećaj od osećaja pucanja nokta. Cela leđa se naježe.

Odlasci na manikir su uvek mač sa dve oštrice. Ujedno nam pomažu i odmažu. Kad imamo slabe nokte koji se listaju, odlazimo na manikir kako bismo ih ojačali. Međutim, posle određenog vremena, naši nokti postaju sve slabiji upravo zbog korišćenja gel laka ili sličnih preparata. To se meni desilo i nakon toga sam mogla da mislim samo na to kako da oporavim svoje nokte. Ako želite da ojačate nokte kod kuće i da to uradite na najefikasniji način – evo šta možete da uradite.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели sami ✨ (@maniwithsami)

Pročitajte i ovo: Halloween ideje za manikir – jezive, ali sa stilom

Da li samo gel lak utiče na nokte?

Naravno da ne. Gel lak nije najbolji prijatelj nokatne ploče, ali jaki nokti nisu uslovljeni nedostatkom odlaska na manikir. Zapravo, postoje stvari koje možemo da promenimo u našoj svakodnevici koje će pomoći našoj nokatnoj ploči da bude jača. Da li perete sudove bez rukavica? Ili ribate kupatilo bez rukavica? Da li zaboravljate da stavljate kremu za ruke? Sve to utiče na jačinu vaših noktiju.

Šta sve utiče na nokatnu ploču?

Izbegavajte vodu

Da, moraćete da izbegavate vodu. To, naravno, podrazumeva stvari kao što je bilo kakvo pranje bez rukavica. Ako sudove perete bez rukavica, možete da očekujete da će vaši nokti stalno pucati. Voda i nokti se ne slažu. Baš kao i kosa – naši nokti upijaju vodu, što znači da ih voda oslabljuje i da se lakše savijaju. Dovoljno je samo da zakačite nokat o ivicu, pa da se iskrza ili potpuno prsne.

Pročitajte i ovo: Nokti 2023 – kakvi će manikiri biti u trendu

Kad nokat upije vodu, dolazi do velikog pritiska na ćelije nokta. Ukoliko praktikujete da perete sudove bez rukavica ili nešto slično, vremenom će vaši nokti početi da se listaju. Ne znači da će nokti reagovati odmah kad nešto oribate, naravno, ali je bitno da promenite ovu naviku.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Valentina (@the_minimalist_manicurist)

Koristite slabije turpije za nokte

Da, niko ne može nauditi vašim noktima više od vas. Ukoliko sređujete svoje nokte sami, onda morate da obratite pažnju na alatke koje koristite. Kad želite da skratite nokte, bitno je da nokat lepo isečete grickalicom. To znači da isečete nokat do željene dužine, a zatim da ga uz pomoć turpije samo oblikujete.

Oblikovanje noktiju radite turpijom koja nije previše oštra. Gruba turpija će vam uništiti nokte! Ovo je bitno pogotovo ako generalno imate slabe nokte. To, naravno, najviše zavisi od genetike. Jaki nokti su uslovljeni dobrom negom i adekvatnim sređivanjem.

Pročitajte i ovo: Manikiri koji će biti izuzetno popularni ove jeseni

Koristite skidače laka koji nemaju aceton

Ukoliko ste na onoj strani TikToka na kojoj možete naći videe iz salona, onda znate da se za skidanje gel laka koristi čist aceton. Hajde onda da razmislimo. Ako gel lak, smesa koja se stvrdne toliko da ne pukne čitavih mesec dana, može da omekša i uništi aceton, zamislite šta može da se desi sa vašim noktom. Zato, nemojte da koristite aceton.

Mažite ruke i zanoktice

Sve počinje od korena. Ako je koren nokta zdrav, odnosno ako su zanoktice lepo uklonjene i ako ih negujete – i vaši nokti će biti zdravi. Trudite se da na adekvatan način uklonite zanoktice, ali budite oprezni. Samo jedna greška može da vas dovede do povrede. Zanoktice su zaista komplikovane, zato pogledajte videe na YouTubeu kako da ih adekvatno uklonite. Potrudite se da svako veče mažete ruke i da hidrirate zanoktice određenim uljem.

Naslovna fotografija: instagram.com/maniwithsami

Milica Antić

Comments