Persuasion je trenutno jedan od najgledanijih filmova na Neflixu i to je razlog zašto se vraćamo Jane Austin. Ova književnica će zauvek biti inspiracija za ljubavne filmove, jer njena dela predstavljaju klasike književnosti. Zato smo odabrali nekoliko ostvarenja koja su, prema našem mišljenju, najbolji filmovi zasnovani na romanima Jane Austin.

Clueless (1995)

Ako niste već čitali dela Jane Austen, vrlo verovatno vam nije poznata činjenica da je upravo prema njenom romanu Emma inspirisan scenario za film Clueless. Radnja filma je prebačena u moderno doba, ali poenta ostaje ista – Emma (a u filmu Cher) je bogatašica koja voli da provodadžiše. Ona je najpopularnija devojka u školi, ima odličan osećaj za modu i svima pokušava da pronađe srodnu dušu.

Pročitajte i ovo: Naše omiljene veštice se vraćaju – evo šta sve znamo o predstojećem filmu “Hocus Pocus 2”

Sense and Sensibility (1995)

Ova adaptacija Sense and Sensability je bila nominovana za čak 7 Oskara. Film je okupio mnoge zvezde kao što su Kate Winslet, Emma Thompson, Hugh Grant i Alan Rickman. Emma i Kate igraju sestre Dashwood, a Hugh i Alan su njihovi udvarači.

Emma Thompson ne samo da igra glavnu ulogu, ona je i napisala scenario, za koji joj je bilo potrebno pet godina da bi ga dovela do savršenstva. U filmu se radi o dve sestre čiji je otac umro, a sve svoje bogatstvo i kuću je ostavio njihovom polubratu. Ne preostaje im ništa drugo nego da probaju da nađu bogate muževe.

Pride and Prejudice (2005)

Glumica Keira Knightley je već bila popularna pre glavne uloge u adaptaciji jednog od najpopularnijih romana Jane Austin, kod nas prevedenog kao Gordost i predrasude. Tu su Elizabeth Bennet i čuveni Mr. Darcy – jedan od omiljenih parova u istoriji kinematografije, a i klasične književnosti. Ako volite romantične filmove, ovaj ne možete preskočiti.

Emma (1996)

Imamo Clueless kao adaptaciju romana Emma, a imamo i istoimeni film iz 1996. godine u kom glumi Gwyneth Paltrow. Glavni lik je Emma Woodhouse – pripadnica visokog društva iz 18. veka. Ona pokušava da bude Kupidon i da svakome nađe srodnu dušu, pa drugaricu Harriet Smith posmatra kao projekat koji treba da prilagodi svom društvu i pronađe joj životnu ljubav. Na teži način je naučila da nije tako lako, a ni dobro – manipulisati ljudima.

Pročitajte i ovo: Predstavljamo vam 6 novih filmova zasnovanih na knjigama, koje morate da pogledate

Northanger Abbey (2007)

Ovo je jedini roman Jane Austin u goth stilu i objavljen je posthumno 1817. godine. Glavni lik je naivna Catherine Morland. Ona, kao i svi pripadnici više klase, odlazi na selo u letnjem periodu. Tamo sreće harizmatičnog Henryja Tilneyja.

Njena porodica se lažno predstavlja kao ekstremno bogata i zbog toga Catherine dobija poziv da dođe u Nortangersku opatiju, rezidenciju porodice Tileny. Tu stvari kreću da se komplikuju i obe strane otkrivaju da nije sve tako kako izgleda.

Mansfield Park (1999)

Glavna junakinja Fanny Price potiče iz siromašne porodice, pa prelazi kod bogatih rođaka još kao desetogodišnja devojčica. Sve heroine Jane Austen su izuzetno jake ličnosti i u tom smislu ispred svog vremena i feministički nastrojene. Preporučujemo vam i da pročitate knjigu i da pogledate film, jer ćete uživati u oba procesa. Predrasuda je da su romani ove autorke površni, ali to nije istina, što se da videti u postepenom razvijanju njenih likova.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments