Uz pomoć tvrde podloge i valjkastog “jastuka” koji ide ispod vrata, postići ćemo brojne fizičke dobrobiti, poručuju Japanci, kojima svakako možemo verovati kada su u pitanju jednostavne metode zdravog života. U njihovoj kulturi, udobnost koju mi “zapadnjaci” toliko cenimo, svedena je na minimum, odnosno, oni imaju različit pojam udobnosti i mnogo više cene tvrdu podlogu za ležanje i sedenje, nego specijalne dušeke i jastuke. Osim što je mnogo praktičnije sedeti i spavati na podu, korišćenje tvrde podloge omogućava telu da zauzme pravilne i prirodne položaje.

max rovensky fGUmhLROnPc unsplash e1592595237905 Japanska disciplina zdravlja – u ležećem položaju

Sedenje u “turskom sedu” ili “lotos” položaju navodi nas da održimo kičmu pravom, kao što skoro nikad ne činimo kad sedimo u foteljama i stolicama. I kad dođemo dotle da nam se zbog problema sa kičmom i pomerenog diskusa savetuje spavanje na tvrdoj podlozi, shvatimo (na teži način) da treba da uprostimo svoj stil života, da cenimo praktičnost i jednostavnost iz zdravstvenih i higijenskih razloga i da pokušamo da spavamo u japanskom stilu – na tvrdom i bez jastuka.

Kičma drži naše telo i čuva sve naše organe, a veoma čest savremen problem iskrivljene kičme, dešava se i zbog lošeg položaja u krevetu. Osim toga, što smo stariji kičma nam je sve opterećenija i kad počne da nam se dešava da se ujutru budimo ukočeni i “polomljeni” kao da smo spavali na kamenju, a ne u svom udobnom krevetu, na svom omiljenom jastuku, možda treba da pokušamo da odbacimo pojam udobnosti koji smo usvojili i da promenimo navike.

Comments