Jean Paul Gaultier i Valentino couture 2024. revije su bile najbolje koje smo do sada videli na Nedelji visoke mode u Parizu. Donosimo vam mali pregled bajkovitih kolekcija – kao i autfite poznatih.

Jean Paul Gaultier haute couture by Simone Rocha

Ovo je bila kolekcija o kojoj će se tek pričati; jedna za istoriju. Simone Rocha je slavna irska dizajnerka koja je za Jean Paul Gaultier kreirala niz bajkovitih, viktorijanskih remek-dela. Reinterpretirala je slavne korsete Jeana Paula Gaultiera, sa elementima traka koji su vezane labavije, koje su dugačke i slobodno vise.

Na pisti smo videli i nautičke elemente, poput školjke od kristala preko grudi, mornarskih šešira prošaranih cvetovima od crvenih dijamanta i mornarskih pruga izrađenih od traka.

Naravno, slavni Jean Paul Gaultier konusni grudnjak se pojavljuje u više oblika: viri iz crnog smokinga i savija se nagore kao đavolji rogovi, ili je u svilenoj haljini boje breskve, sa čipkanim detaljima.

Radeći sa ateljeom Jean Paul Gaultier, Simon Rocha je realizovala brojne ideje kao što su volumen, pelerine i različiti aksesoari, predstavivši svoju interpretaciju “tradicionalnijih” haljina. Ove kreacije neodoljivo podsećaju na viktorijansko doba, ali su istovremeno izrazito moderne – u duhu coquette estetike koja vlada TikTokom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by solai ❦ (@thesoftestaura)

Na reviji je glavna zvezda bila Kylie Jenner, koja je imala čast da ponese jednu od kreacija Simone Roche za Jean Paul Gaultier.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@lemoon.rs)

Kelly Rutherford je nosila ružičastu haljinu fluidnog kroja, sa crvenom trakom.

Valentino Haute Couture 2024.

Pierpaolo Piccioli, kreativni direktor Valentina, haute couture kolekciju za proleće 2024. nazvao je Le Salon – u kojoj smo videli brojne color-block momente, u duhu sunčanih dana koji nam uskoro dolaze.

Reviju je otvorila tunika sa perjem, nošena preko ciklama pantalona, uz ljubičasto-braon jaknu; a to je praćeno bordo haljinom koja se nosi preko bledoružičastih pantalona.

Poznato je da se Piccioli poigrava siluetama, ali se to obično manifestuje u volumenu. U ovoj kolekciji videli smo tradicionalnije siluete – na primer, haljine bez naramenica, sa strukturiranom maksi-suknjom, koja nudi samo kratki pogled na cipele. Postoji mnogo suzdržanosti: većina linija je kreirana čisto, a tkanine se nose blizu tela.

Stilizovanje je na sličan način izbalansirano i promišljeno, sa svakim statement komadom – bilo da je to zbog siluete, ukrasa, teksture ili boje – prizemljenim nečim nenaglašenim i jednostavnijim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gheir.com (@gheir)

U Valentino svetu, visoka moda nije “tiha” po pitanju luksuza, ali postoji pokušaj da se vrati u svoju najčistiju formu: umetnost pravljanja izuzetne odeće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀 (@pradapearll)

Revija je plenila glamuroznim zvanicama, predvođene Kylie Jenner, koja je ovog puta bila sa ćerkom, nosivši pripijenu crnu haljinu uz stolu od perja.

Jennifer Lopez je bila oličenje elegancije, takođe u crnoj haljini, sa srebrnim akcentima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mariel Haenn (@marielhaenn)

Florence Pugh je nosila asimetričnu toaletu u grčkom stilu.

Manekenka Rosie Huntington-Whiteley je izgledala seksi u crnom svetlucavom kompletu, dopunjenom crnim blejzerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE DEBUT (@thedebutfashion)

Naša Tamara Kalinić je zablistala u crop topu sa rol-kragnom, uz raskošnu suknju A-kroja.

Koja revija vam se najviše dopada?

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolje haute couture kolekcije u istoriji Nedelje visoke mode u Parizu

Naslovna fotografija: instagram.com/imgmodels

Božica Luković

Comments