Redovno vežbanje je putovanje, a ne destinacija. Postavljanje ciljeva je ključno za održavanje motivacije i postizanje dugoročnih rezultata. Bez obzira da li ste početnik ili iskusni vežbač, uvek postoji prostor za napredak i nove izazove. Donosimo vam jednostavne vežbe za svaki dan i konkretne savete kako da ih lako ubacite u svoj raspored.

Od povećanja svakodnevne aktivnosti, preko učenja novih vežbi, do istezanja i oporavka – pokrivamo sve aspekte zdravog i aktivnog životnog stila. Pridružite nam se u otkrivanju najboljih strategija za postizanje fitness ciljeva i unapređenje vašeg celokupnog zdravlja. Spremni ste da pređete na viši nivo fitness putanje? Krećemo!

Ovo su jednostavne vežbe za svaki dan

Hodajte više

Šetnja je idealna aktivnost za one koji žele da budu aktivniji bez preteranog napora. Iskoristite poslovne sastanke van svoje kancelarije kao priliku za šetnju umesto sedenja u zatvorenom prostoru. Na taj način ćete poboljšati zdravlje, ali i podstaći kreativnost i produktivnost. Takođe, koristite šetnju kao pauzu tokom dana. Kaa osetite umor ili stres, nakratko prošetajte i osvežite um. Samo 10 minuta šetnje može značajno poboljšati vaše raspoloženje i energiju.

Plank

Plank je vežba koja angažuje celo telo. Da biste savladali pravilnu tehniku planka, počnite sa kraćim vremenskim intervalima i postepeno ih produžavajte. Kad jednom usavršite plank, učinite ga svakodnevnom navikom. Postavite sebi izazov, recimo 1 minut dnevno tokom 30 dana. Vodite evidenciju o napretku i budite ponosni na svoje dostignuće. Redovnim praktikovanjem planka, osnažićete telo i um.

Upišite časove fitnessa 

Joga je odlična za povećanje fleksibilnosti, balansa i opuštanja; pilates tonira i izdužuje mišiće; CrossFit razvija snagu i kondiciju; ples je zabavan način za sagorevanje kalorija. Birajte prema svojim afinitetima i ciljevima. Grupni treninzi donose dodatnu motivaciju i osećaj zajedništva. Istražujte, eksperimentišite i pronađite aktivnost koja vas ispunjava. Upišite časove i posvetite se redovnom vežbanju. Vaše telo će vam biti zahvalno.

Uključite tegove u treninge

Ako ste početnik, počnite sa vežbama na spravama. One su odlične za postepeno građenje snage i upoznavanje sa pravilnom formom. Kad se osećate spremno, pređite na slobodne tegove. Oni angažuju više mišićnih grupa istovremeno i poboljšavaju ravnotežu. Počnite sa lakšim tegovima i postepeno povećavajte težinu. Slušajte svoje telo i ne zaboravite na pravilno disanje. Kombincijom vežbi sa tegovima i kardio treningom, postići ćete optimalne rezultate i transformisati svoje telo.

Obavežite se na tri pauze dnevno za vežbanje po 10 minuta

Podesite podsetnik na telefonu ili računaru da vas opomene da napravite pauzu za vežbanje. Iskoristite ovo vreme pametno. Kombinujte vežbe sa drugim aktivnostima koje već radite. Na primer, uradite čučnjeve dok perete zube ili vežbe istezanja dok gledate omiljenu seriju. Zaboravite na lift. Koristite stepenice kad god je to moguće. Popnite se peške na četvrti sprat umesto da čekate lift. Ove male promene u dnevnoj rutini, učiniće veliku razliku za vaše zdravlje na duže staze.

Trčite

Počnite sa kraćim stazama ako ste početnik. Napravite plan treninga koji uključuje postepeno povećanje distance i tempa. Trčite pametno i slušajte svoje telo. Negujte podršku porodice i prijatelja. Nađite partnera za trening. Slavite male pobede na putu do cilja. Kad istrčite prvu trku, osećaj zadovoljstva će biti neprocenjiv. Trčanje će postati vaša strast i zdravi životni stil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hey Girl Run (@heygirlrun)

Poboljšajte svoj izdržaj u bridge položaju

Bridge ili most je vežba koja jača mišiće leđa, gluteusa i zadnje lože. Za pravilan most, lezite na leđa sa nogama savijenim u kolenima. Podižite kukove od poda, stežući gluteus i stomak. Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi, pa spustite kukove na pod. Radite na usavršavanju tehnike pre povećanja broja ponavljanja. Postepeno dodajte više serija i produžite vreme zadržavanja u most položaju. Učinite ga delom svakodnevne rutine i uživajte u benefitima ove naizgled jednostavne, ali efikasne vežbe.

Istežite se 10 minuta svaki dan

Započnite dan sa istezanjem odmah nakon buđenja. To će probuditi vaše telo i um, i pripremiti vas za predstojeće obaveze. Zadržite svaki istezajući položaj 15-30 sekundi, dišući duboko. Ne žurite i ne istežite se preko granice bola. Nakon treninga, obavezno odvojite vreme za istezanje kao deo cooldown procesa. To će smanjiti upalu mišića i ubrzati oporavak. Istezanje je podjednako važno kao i sam trening, zato ga nemojte preskakati. Poklonite svom telu pažnju koju zaslužuje kroz svakodnevno istezanje.

Pročitajte i ovo: Realistični fitness ciljevi koji će vas dovesti u formu pred leto

Naslovna fotografija: instagram.com/clairerunsthere

Comments