Dnevna soba je jedna od najvažnijih i najraznovrsnijih prostorija u domu. To je mesto gde se zabavljate sa gostima i odmarate nakon dugog dana, tako da je od ključne važnosti da imate prostor u kome se osećate opušteno i udobno. Međutim, trendovi dolaze i odlaze, a ukusi našeg sopstvenog dekora se vremenom menjaju. Boja zidova ili kauč koji ste voleli pre tri godine možda će vam se sada možda činiti kao propast sveta, ali to ne mora da bude tako.

Međutim, renoviranje čitave dnevne sobe se nekad može činiti nemogućim i skupim  poduhvatom, zbog čega bi potpuno odustajanje od svega moglo izgledati kao bolje rešenje. Danas vam donosimo dobre vesti: sa odgovarajućim dodacima, možete potpuno transformisati svoj prostor – i to bez gubljenja novca.

Postavljanje umetničkih radova

Umetnička dela su jedan od najlakših načina da uredite svoj dom i date život svojoj sobi. Potražite komade koji se uklapaju u celokupni dizajn i paletu boja, i koje su prave veličine za vaš prostor. Birajte komade koji se dovoljno ističu da ostave utisak na prvi pogled, a da ne budu previše napadni.

Dobro mesto za kačenje slika ili printova je iznad sofe, pa tako možete izabrati jedan veliki komad ili galeriju od nekoliko okvira. Okačite manje komade da popunite prazne prostore između prozora i vrata. Ako okačite kolaž sa neujednačenom količinom fotografija, razmislite o tome da najveće delove stavite u sredinu ili dole levo da biste napravili vizuelno privlačan aranžman.

Nabacajte jastuke na sofu

Ništa nije privlačnije od mnoštva udobnih jastuka. Oni vaš prostor čine prijatnijim, ali isto tako spajaju sve komponente u sobi. Oni takođe mogu dodati kontrast. Glavna stvar koju treba zapamtiti kada birate jastuke je da su funkcionalnost i veličina bitni.

Kada je kolor paleta u pitanju, preporučujemo da odaberite jednu ključnu boju, a zatim dodajte još dve nijanse kako biste uneli ravnotežu. Ređajte ih od spoljnih ivica na unutra, rasporedite ih od najvećeg do najmanjeg.

Dekorativne biste i pune skulpture

Odmah moram da kažem da je ovo moj omiljeni deo kada je u pitanju dekoracija doma. I sam posedujem različite biste, i mislim da one posebno umeju da oplemene prostor. Kad su u pitanju dekorativni dodaci za dnevnu sobu, zaista nema klasičnijeg komada od skulpture.

Bezvremenski i elegantni, ovi dekorativni akcenti mogu učiniti da svaka soba izgleda sofisticiranije. Napravite prelepu atmosferu tako što ćete je staviti na sto za kafu, policu za knjige, kamin ili komodu. Položite svoju skulpturu uz druge dodatke kao što su sveće i knjige da biste sve povezali.

Knjige za stočić za kafu

Knjige za sto za kafu su bezvremenski dodatak s dobrim razlogom: ne samo da izgledaju prelepo, već i daju gostima nešto čime da se zaokupe ako je potrebno. Kad je u pitanju njihovo stilizovanje, dobro pravilo je da ih složite u neparne grupe – tri je dobro polazište.

Pročitajte i ovo: Komadi nameštaja u koje treba investirati

Rasporedite ih od najveće do najmanje, sa najvećom knjigom na dnu, i stavite čitavu gomilu u jedan ugao svog stočića. Izaberite boje koje upotpunjuju vašu sobu ili dodajte ton boje da biste stvorili kontrast. Nemojte se plašiti da na njih složite i druge dodatke, poput vaze ili skulpture.

Unesite biljke u prostor

Poznato je da biljke donose dobru energiju i pročišćavaju vazduh u prostoriji, pa ako ste skloni gajenju biljaka ili želite da uključite prirodu u svoj život, razmislite o ulaganju u nekoliko sobnih biljaka. Ako ste baštovan početnik, izaberite biljke koje zahtevaju minimalnu negu ili se odlučite za lažne opcije realnog izgleda. Koristite svoje biljke da popunite prazan prostor na policama, na nameštaju ili u uglovima prostorije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steffi (@heyheyhaus)

Suvi ili veštački buketi

Ako ne želite da brinete o nečemu što je živo, veštačko ili sušeno cveće može biti pravi izbor za vas. Ovi buketi traju zauvek, tako da ih lako možete ponovo koristiti iz godine u godinu. Budite slobodni da u dom unesete buket suvog divljeg cveća za šareni, ženstveni dodir ili se odlučite za aranžman od sušenih trava ako vaš stil više teži boho stilu. Zatim izaberite vazu koja odgovara estetici vaše sobe i povećava lepotu buketa.

Sveće

Bez obzira na to koju vrstu koristite – bilo da se radi o mirisnoj sveći za teglu, o “sveći” na baterije ili o kompletu manjih svećica – one definitivno obogaćuju ambijent. Pomažu u stvaranju umirujuće energije u prostoru. Postavite manje sveće na stočić za kafu ili pomoćni stočić, na vrh kamina ili čak na prozorsku dasku. Za velike LED sveće na baterije razmislite o tome da ih rasporedite u organizovanoj gomili na podu, a posebno dobro izgledaju ispred kamina.

Pročitajte i ovo: Najbolji načini da maksimalno iskoristite svoj prostor u malom stanu

Ogledala

Ništa ne oplemenjuje i produžava prostor sobe kao ogledalo. Ovi dodaci za dnevnu sobu su očigledno funkcionalni kada vam je potrebna brza provera izgleda, ali takođe mogu pomoći da vaš prostor bude prostraniji zahvaljujući reflektovanoj svetlosti. Štaviše, ogledalo možete postaviti bilo gde: na pod, iznad kamina, uz zid itd.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JJD Interior (@jjd.interior)

Naslovna fotografija: instagram.com/by_therese_

Nenad Grubanoski

Comments