Pritisnite play uz gornji link, a kada vam i nakon dva slušanja ništa ne bude jasno, pogledajte samo zavidnu brojku pogleda kraj istoga. U godinu dana od pojavljivanja ova je pjesma sakupila preko osam lascivnih milijuna pogleda na YouTube-u. Kako je moguće da Hrvatsku i ostatak regije zahvati neka “rozgogroznica” i da pjesma koja govori o nekakvim privjescima, kopijama i bižuteriji postane ultimativni hit i izvođačicu istoga odvede do vrha estradnog neba?

Jelena Rozga prava je djevojka “iz naroda”. Njezin djevojački san ostvario se prije više od petnaest godina kada je osvojila glasom tatu hrvatske radionice glazbenih hitova i postala treći po redu prvi vokal grupe “Magazin”. Ona je trenutno najskuplji i najisplativiji proizvod bračnog para Huljić. Naime, na hrvatskoj estradi postoje dva pola – Huljićev kao prvi i svi ostali kao drugi. Ako ste dio mašinerije prvoga, Tonči i Vjekoslava brzinom munje pripremit će vam nekoliko poskočica sa prelako pamtljivim riječima, koje će pretvoriti u ultimativne hitove. Bitno je posjedovati glas i karizmu. Ovo prvo Jelena svakako ima, a ovo drugo još sigurnim koracima gradi.

Kada pokušamo paraleno usporediti srpsku estradu i nekakav reprezentativni primjerak iste (za kojim Hrvati gube glavu) sa Jelenom Rozgom, razlike su nepremostive. S jedne strane imate praktički iste melodije od nekoliko tonova i en-ten-tini po petsto puta ponavljajući refren, a s druge strane imate silikon i original. Na Jeleni je apsolutno sve prirodno, nema nikakvih silikona, nadogradnji i umetaka. Svoje vrhunski oblikovano tijelo može zahvaliti isključivo baletu kojim se godinama bavila. O Jeleninom ljubavnom životu ne znamo ništa. Skriva ga kao zmija noge i strogo odvaja privatno od poslovnoga.

Nakon što sam je prije dva tjedna slušala kako govori novinarima pred kamerama, nisam se mogla oteti dojmu koliki je ona radoholičar. Pričat će vam isključivo o svojim pjesmama, koncertima i publici. Na godišnjem odmoru nije bila toliko dugo da se ni sama ne sjeća, kao ni dana bez koncerta. Ne srami se priznati da je pjevala i pred 40 i pred 4 000 ljudi, jer sve je to dio trnovitog puta do uspjeha. Prvih nekoliko godina njene samostalne karijere obilježili su pokušaji i promašaji kojih se nimalo ne stidi. Kaže da je sve to dio njezine bogate karijere, karijere koju su obilježile prepune dvorane i brojne festivalske nagrade. Zagrebačkom koncertu Željka Samardžića, s kojim je otpjevala duet “Ima nade”, zbog brojih obaveza nije mogla prisustvovati, ali je svom kolegi, koji je uvijek javno hvali, poslala SMS da je s njim u mislima. Trenutno ona vlada domaćim radijskim etrom i neumorno radi. Snima spotove, ostaje zaštitno lice modne kuće ELFS i radi ono što joj ide najbolje – ne prestaje pjevati.

Novinari su, međutim, od Jelene napravili jako dobru priču. Kako su Hrvati skloni idolopoklonstvu, bilo je vrijeme da Seve Nacionale dobije konkurenciju. Iako su privatno prijateljice i Jelena nikada neće reći da je sada ona ta famozna “kraljica estrade”, novinari neće odustati. Ono što ih razlikuje ipak je činjenica da oko Severine uvijek postoji materijal za pisanje, a to je kod Jelene isključivo neka nova pjesma ili nagrada.

Kritika i “kvalitetni” hrvatski glazbenici nisu mogli suspregnuti zavist na ovogodišnjoj dodjeli “Porina” – hrvatskih Grammy-ja – gdje je Jeleni pripala najveća nagrada od svih – Porin za hit godine, izabran glasovima publike. Tako Jeleni praktički nitko od kolega nije želio pružiti ruku i čestitati, jer ipak se radilo o jednoj šund pjesmici.

Ono što joj ne može uzeti sva kritika i svi mediji Hrvatske i šire, to je njezina publika. Publiku čine žene i muškarci od 7 do 77, bilo onih koji su nostalgični za izvrsnim izvedbama starih pjesama poput “Ljube se dobri, loši, zli” ili “Tri sam ti zime šaptala ime”, pa sve do mlađe generacije koja iz nekih neobjašnjivih razloga pada u trans uz Jelenin mali glazbeni dnevnik od “Gospe moja, obuci mi bilo…”, preko “Daj šta daš” i “Rodit ću ti ‘ćer i sina”, do spomenute “Bižuterije”.

Nakon što je pokorila rodnu Hrvatsku uspješnom dvoranskom turnejom, na poziv svojih obožavatelja Jelena konačno stiže i u Srbiju, i to već narednog mjeseca. Ako se odlučite poslušati hrvatsku ženu, (glupo je reći) majku, kraljicu, ne razmišljajte puno o značenju stihova koje ona pjeva (tu baš ni pjesnikinja ne zna što je željela reći) i samo se prepustite toj neobjašnjivoj energiji i iskrenoj emociji koja će vas zasigurno obuzeti.


Andrea Kljajić je studentica prava, provincijalka pod svjetlima velegrada, kozmopolit otvorenog srca i uma, serijski monogamna ovisnica o ljubavi, zaljubljenik u poeziju Miroslava Antića, gracioznost Audrey Hepburn i filozofiju Jean Paul Sartre-a. Ona je vječiti sanjar inspiriran pisanom riječi i ostarit će u kutiji modnih časopisa, knjiga, CD-a i cipela.

Comments