Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Gargamel (Gargamel) i Štrumfovi (The Strumfs), Pepsi i Coca-Coca, Inter i Milan, Rimljani i Gali, Betmen (Batman) i Džoker (Joker) prave su bebe za animozitet koji traje vekovima. Pokušale su mnoge kulture da osmisle običaj koji bi izmirio ove arhineprijatelje, ali netrpeljivost između svekrva i snaja, tašta i zetova kao da ne želi da nestane.

Gledali smo Džej Lo (Jennifer Lopez) kako se bori sa kapricioznom Fondom (Jane Fonda), Mari (Marie) kako voli Rejmonda (Raymond), a kako Debru (Debra) i samo potvrdili neprijateljstvo čiji je koren neuhvatljiv. Postoje različite tvrdnje zašto baš majke ne podnose izabranike svoje dece. Većina psihologa bi to obrazložila jednim u nizu kompleksa, koji nosi ime nekog antičkog junaka. Sociolozi bi verovatno objasnili ovu pojavu kao društveni epifenomen, a u narodu bi se većina složila – ” tako je moralo biti “.

Svekrve će, najčešće, kritikovati svoje snaje zbog higijensko – sanitarnih usluga, lošeg održavanja domaćinstva, kulinarskog (ne)umeća, a ponajviše zbog lenjosti. Nijednoj svekrvi se neće dopasti snaja koja je doterana, ali takođe neće propustiti priliku da joj zameri zbog posttrudničke zapuštenosti. Snajin ručak će uvek biti ili previše jednostavan ili nedovoljno slan, kolač ili presuv ili nedopečen, deca uvek nedovoljno tetošena ili razmažena.

Tašte su posebna priča. Ako je zetova košulja čista, onda sigurno ide u švaleraciju, ali ako je nošena (ne daj Bože uflekana), dobiće čitav dijapazon titula iz domaćeg životinjskog carstva. Ili je neradnik ili, pak, previše pažnje posvećuje karijeri, nije dovoljno dobar, hrabar, lep, pažljiv (zaokružiti tačno, poželjno sve) za njenu kćer jedinicu.

slika 120 Jer mama zna najbolje: Svekrve i tašte

Ponekad nam se stvari čine gorim nego što jesu

I sami nazivi govore u prilog tome. Etimologija naziva svekrva je očigledna – ona je ” za sve kriva “, ili ” sve krvi se napila. ” Nasuprot njoj stoji tašta čija je jedina osobina taština, sujeta. Njoj ne može zet biti dovoljno dobar za ono što je ona sopstvenom sisom dojila, sopstvenim dinarom školovala i sopstvenom rukom mlatila.

Valjalo bi napomenuti da viševekovnom nadmetanju između tasta i zetova, odnosno snaja i svekrva, nema protivotrova, ali ima dobrog umirujućeg sredstva. Prvo, svaki predstavnik mlađe generacije (čitaj: snaja, zet) mora da shvati da je tašta/svekrva šampion na svakom polju. Ona je isto što i Jusejn Bolt (Usain Bolt) na 100 metara, Kasparov (Garry Kasparov) od 1985 do 2000., Doktor Holivud na E kanalu, Džon Vejn (John Wayne) u vesternu prošlog veka. Njoj nema premca, ona ne zna za konkurenciju i pobeda je njeno drugo ime. Dok god se ponašate kao neuka mlada, a u nju gledate kao alhemičari u sveti gral, u blagoj ste prednosti. A što se tiče svekrve i tašte, one svoje ponašanje ne menjaju, već dosledno vrše semi – teroristički akt na sve dođoše koji su se nameračili da otmu im njihovo jedino blago što su pod miškom nosile dvadeset, trideset i kusur godina (podvući tačan odgovor).

Narod veruje da je najveći postotak partnerskih razdvajanja i svađa uzrokovano intervencijom tašti ili svekrva, 89% zetova smatra da se tašta previše meša u njhov odnos sa suprugom, a više od 97% svekrva veruje da bolje kuva od svojih snaja. Statistika dalje tvrdi da najveći procenat svekrva želi da bude na distanci sa svojim snajama, a tek na drugom mestu slede želje za stvaranjem prijateljskog odnosa, dok najmanji postotak mašta da im odnos bude na relaciji majka – kćer.

Nisu samo ovi rodbinski odnosi na tapetu, ništa bolje nisu prošle ni zaove od reči zla, ni jetrve što znači trle jetru…ali ipak nisu dorasle gotovo mitskoj borbi dobra i zla koju predvode opake tašte i surove svekrve. Jednom davno neke su rekle ” ko nema zeta nema ni magarca “, ili ” gde snaha zapoveda tu nema reda “, pa u skladu s tim sprovele totalno autoritativni režim porodične zajednice, dok se ne dokaže ili makar ne pokuša suprotno.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice