Oktobar je vreme da osvežite svoj kutak i oslobodite prostor za komade nameštaja iz nove sezone, u kojoj će jesenji trendovi u dizajnu enterijera 2023. postavljati pravila uređenja doma. Recite doviđenja pastelnim jastucima i prugastim prekrivačima i pripremite se za mnogo toplih tonova, teksturalnih elemenata i jedinstvenih, smelih dodataka inspirisanim britanskim stilom.

Bez obzira na to da li se opredeljujete za statement komade ili ipak želite da u prostor unesete životinjske printove – ključno je da se u svom domu osećate prijatno i udobno.

Jesenji trendovi u dizajnu enterijera 2023.

Dodir teksture

Tekstura je element dizajna koji se definiše kao površina materijala koja može da se oseti dodirivanjem ili iluzijom dodira. Tekstura može biti taktilna ili vizuelna, dvodimenzionalna ili trodimenzionalna, razlikujući se po svojim fizičkim i vizuelnim osobinama. Na primer, štukatura ili štuko dekoracija je grublja tekstura, a osim što imate mogućnost da osetite grubost materijala, takođe možete da percipirate njenu teksturu bez samog dodira – zbog načina na koji svetlosni izvor prelazi preko njene površine.

Ove jeseni ćete definitivno želeti da unapredite svoju igru teksturama i stvorite luksuznu i toplu atmosferu u svom domu. Mešanje različitih teksturalnih materijala je neizbežno u 2023. i 2024. godini, a neki od omiljenih za jesen uključuju vunu, kožu, teksturirane drvene površine i, naravno, somot.

Životinjski printovi

Životinjski print u uređenju enterijera nije ništa novo – prisutan je od najranijih civilizacija koje su ukrašavale domove krznom, pa sve do današnjih modernih komada koji umesto pravog krzna koriste cruelty-free veštačke verzije inspirisane životinjskim motivima, poput zebrinih pruga ili tačaka leoparda. Kada pomislite na tradicionalne uzorke za jesen, verovatno vam na pamet padaju klasične karirane šare i topli motivi, ali ove godine, značajno je povećana želja za eklektičnijim uzorcima, te sve više ljudi želi da proširi svoju kreativnost i isproba dizajn koji je”van okvira”.

Estetika animalnog printa dodaje dozu ekscentričnosti i buntovne elegancije, ali ukoliko se bojite donošenja hrabrih odluka – za početak probajte da u svoj dom unesete sićušne detalje, poput dekorativne vaze ili lampe.

Klasične nijanse i inspiracija iz prirode

Kada su u pitanju jesenji trendovi u dizajnu enterijera 2023, uvek je dobra ideja da inspiraciju crpite iz boja prirode. Dodajte earthy dubinu svom prostoru i uključite različite nijanse žute, narandžaste, crvene, ljubičaste i braon. Ako vaš prostor već ima osnovni nameštaj u boji slonovače, opredelite se za komade zemljanih i glinenih nijansi kako biste dodali dubinu i toplinu svom enterijeru.

Osim smeđih tonova, takođe će biti prisutne i druge prirodne nijanse poput medenozlatne i bogate zelene koja otelotvoruje boju mahovine. Imajući u vidu koliko vremena smo proveli među hladnim sivim nijansama – zaista ne možemo da dočekamo povratak topline i udobnosti.

Britanski uticaj

Britanska estetika ne podrazumeva samo cottagecore elemente iz ušuškane engleske kolibe. Nameštaj i dekoracija po uzoru na enterijer kraljevske porodice, trenutno su glavni izvor inspiracije za uređenje doma, kontrirajući “tihom luksuzu” i minimalizmu.

Udobni i šarmantni detalji, raskošne zavese, umetničke slike i mekani tapacirani nameštaj objedinjuju različite elemente prostora u jedinstvenu viziju, koja će obeležiti kraj 2023, ali i 2024. godinu. Svetlo, prostor i volumen su ključna vizuelna svojstva koja pomažu da se prostor poveže, dok su proporcija, ravnoteža i stil glavni aspekti koji mu donose koheziju.

Statement komadi

Svrha statement komada je da privuče pažnju i istakne se u prostoru kao individualni faktor. Ako imate više predmeta koji se takmiče za pažnju, prostor može izgledati suprotstavljeno. Jednostavnije rečeno, želite da vaš kutak umesto nekonstruktivne rasprave, vodi prijateljske i živahne razgovore.

Iz tog razloga, u svakoj sobi može da postoji samo jedan fokusni komad. Ova filozofija dopušta tom komadu da dođe do izražaja i postavi tematiku prostorije. To može da bude komad umetnosti, šareni kabinet ili dekorativni detalj koji izaziva wow efekat.

Pročitajte i ovo: Kreativni načini da organizujete kancelariju kod kuće i povećate svoju produktivnost

Naslovna fotografija: pinterest.com/etsy.com

Milica Nešić

Comments