Pošto smo prihvatili pet jezika ljubavi, možemo ih svesno praktikovati, preoblikovati, prilagođavati, izražavati. I istraživati. Dok upoznajete sebe, svoje stavove, svoje potrebe i želje i načine na koje ih izražavate i ispunjavate, pitate se (pored svega ostalog) da li kompatibilnost znači i to da govorite istim jezikom ljubavi, ili da treba da tražite osobu čiji se jezik ljubavi slaže sa vašim? Odgovor je oprečan, jer glasi i da i ne. 

Nemojte se opterećivati otkrivanjem i učenjem nečijeg jezika ljubavi, pre nego što odlučite da li je druga osoba vredna vašeg vremena i truda. Za početak, uspostavite komunikaciju i „uključite“ fleksibilnost. 

U suštini, najbolje razumevanje jezika ljubavi postiže se kada ste sa nekim ko prima onako kako dajete i od koga dobijate ono što vam je potrebno. Deluje jednostavno, ali ne možete biti na frekvenciji ljubavne komunikacije po ceo dan, ne možete čitati misli i očekivati da partner uhvati vaše ljubavne signale, ako nemate otvorenu i jasnu komunikaciju. Olakšajte partneru (ili mogućem partneru) tako što ćete primerom pokazati šta je to otvorena i jasna komunikacija. 

Ako, na primer, izražavate ljubav jezikom nagrađivanja (poklona), ali druga osoba ne prima na taj način, već razume neki drugi jezik ljubavi (zauzimanje i praktične usluge i pomoć, ili telesna prisnost), onda uzalud ulažete i to je nezadovoljavajuće i iscrpljujuće. Ukoliko vam je veoma važno da ljubav izrazite davanjem poklona, a to možda uznemirava drugu osobu i čini da se ne oseća dobro, to može biti znak da vam neće ići. Najbolji spoj je kada ste otvoreni i spremni za učenje i prilagođavanje, kada ste spremni (i kada je druga osoba spremna) da izražavate privrženost na osnovu onoga što znate o drugoj osobi. 

Pročitajte i ovo: Da li je provođenje vremena sa partnerom vaš love language?

Znajući svoj jezik ljubavi i prepoznajući jezik ljubavi partnera, na dobrom ste putu. Ali, na tom putu se često zaboravlja jedna protivrečna činjenica – vaše davanje i primanje ljubavi mogu „koristiti“ različite jezike ljubavi. Dajete, izražavate ljubav na jedan način, a primate na drugi. Kontradiktorno? Ali, često je tako. Možda volite da čujete verbalne izjave ljubavi i komplimente, ali niste spontani da izrazite svoju privrženost na taj način i kad pokušate, zvuči nategnuto i neiskreno. 

Možete izražavati ljubav kroz poklone i dela služenja, ali najjasnije osećate da ste voljeni kada vam partner posveti kvalitetno vreme i kada izražava nežnost i naklonost fizičkim dodirom. Ako ne postoji jasnoća na ovom polju, ako ni vama samima nije jasno kako dajete, a kako primate i kako partner daje, a kako prima, možete se oboje zamoriti do iscrpljenosti i ravnodušnosti. Zato je komunikacija ključna – ono što vam je potrebno možete objasniti i tražiti i možete razumeti kada vam partner objasni šta njega uključuje i koje signale je u stanju da registruje. 

Pročitajte i ovo: Da li su reči afirmacije tvoj love language?

Činjenica da ne postoji precizan jezik ljubavi, kompatibilan vašem, može doneti olakšanje, jer ostavlja otvoren prostor za više mogućnosti. Ali, sa druge strane, može delovati maglovito i zbunjujuće, jer ponekad samo želimo da nam se kaže šta da radimo. U bilo kom slučaju, kada postoje iskrena osećanja, uključenost i volja da se odnos gradi i da se uspostavi bliskost, oboje možete učiti jedno od drugog. A to je ono najbolje i najlepše u partnerskom odnosu – zajednički razvoj, učenje, produbljivanje odnosa. 

Udružite se u ovom zadatku i identifikujete kojim jezikom ljubavi govorite kada dajete, a kojim kada primate, a zatim prilagodite način davanja na osnovu potreba vašeg partnera i ohrabrite ga da učini to isto. To se zove izlaženje u susret, ili, nalaženje na pola puta i predstavlja teren za obostrani rast i razvoj. 

Ukratko, ako ljubav među vama postoji, podržite je otvorenom komunikacijom, a ona će vam pomoći da je izrazite na pravi način. 

Naslovna fotografija: instagram.com/whiskyouth

Brankica Milošević 

Comments