Joga je postala veoma popularna u svetu, ali i dalje postoji mnogo zabluda o tome šta je joga i ko može da se bavi jogom. Vi znate da je joga dobra. Možda čak i razmišljate da krenete na jogu, ali niste sigurni da li je ona baš za vas. Želim da vam navedem nekoliko stvari koje smatram da su bitne i koje bih volela da sam znala na početku mog joga putovanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samo Joga | Zorka (@samojoga)


Ne morate da dodirujete prste na nogama

Joga će vam pomoći da postanete fleksibilniji, ali ne morate da budete fleksibilni da biste počeli. Zapravo, ne morate ni da dodirujete prste da biste vežbali jogu. Ako želite da dodirnete nožne prste, savijte kolena. Dakle, potrebno je samo da budete fleksibilni u svom umu. Fleksibilnost je rezultat, a ne preduslov za jogu.

To nije vudu religija

Joga uopšte nije religija. To je jednostavno – put. Joga je način da pronađete svoj unutrašnji mir, koji većina ljudi traži spolja. Joga vam omogućava da se okrenete ka unutra, ka onome što je jedino bitno. Dakle, jedina stvar koju treba da uradite je da ostanete i budete tu za sebe. Joga je sve o vama.

Ne treba vam „savršeno“ telo

Pre svega, ne postoji takva stvar kao što je „savršeno“ telo. Drugo, joga je za sva tela. Vaš izgled nema apsolutno nikakve veze sa vašom praksom. Način na koji gledate na svoje telo ima veze sa vama unutra. Kako izgledamo dok vežbamo na našim prostirkama je zaista nebitno. Prava joga je ono što se dešava unutra.

Nije sramota koristiti rekvizite

Rekviziti kao što su joga blok, pojas ili jastuk, tu su da bismo mogli da pronađemo najudobniji položaj. Koristite ih. Oni prave značajnu razliku i ni na koji način ne umanjuju vaše sposobnosti, već vam pomažu da napredujete u svojoj praksi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samo Joga | Zorka (@samojoga)


Ne morate da radite stoj na rukama

Da, stajati na rukama ili na jednoj nozi je super zabavno, ali nije obavezno. Izbegavajte da se poredite sa drugima. Umesto toga, slušajte učitelja, proverite kako se vi osećate i stojite u određenom položaju, pronađite dah i onda se upustite u sopstveno iskustvo. Ukoliko tokom vežbanja primetite da imate otpor, to je u redu. Vežbajte strpljenje i opuštanje. Joga je putovanje.

„Opuštanje“ je više od klišea

Na časovima ćete me čuti kako stalno govorim „pusti, otpusti“ više puta. Od velike važnosti je da naučimo da se opuštamo, jer tako stvaramo prostor da se povežemo sa našom unutrašnjom mudrošću i istinom. Prihvatanje i otpuštanje je ključno, jer osećaj mira koji puštanje stvara je neopisiv.

Svi smo na putovanju

Joga nas uči da budemo prisutni, da se okrenemo svom dahu i sebi, da priznamo svoje misli, da otpustimo ono što nam ne služi, da brinemo o sebi (i fizički i mentalno). Vežbanje joge je put ka prihvatanju i unutrašnjem miru. Joga nas uči da smo svi jedno i svi mi smo tu da bismo učili, razvijali se i napredovali.

Vežbajte prisustvo. Vežbajte jogu. Vežbajte ljubav. Vežbajte. I sve dolazi.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Zorka Ristić

Comments