Kada pomislite na jogu, sigurno da pomislite na istezanje ili na meditiranje, ali joga je mnogo više od toga. Samo jedan trening vam može pokazati koliko su poze, zapravo, kompleksne. Svaka joga poza zahteva da vam svi mišići budu aktivirani.

Sigurna sam da ste zaboravili na jednu veoma bitnu informaciju, a to je da praktikovanje joge, zapravo, jača sve mišiće, ali se najviše oslanja na mišiće stomaka. Ako ste je ikada praktikovali, sigurno se sećate da je svaki pozdrav suncu bio sve lakši, a to je zato što su vam stomačni mišići podržavali kičmu. Upravo zbog toga vam predstavljamo joga vežbe koje možete da radite, bez obzira na to da li je praktikujete ili ne.

Joga vežbe za jačanje stomaka

Plank

Kada nemate mnogo vremena za vežbanje, predlažemo vam da samo odradite nekoliko pozdrava suncu. Ono što će dodatno da aktivira mišiće vašeg stomaka je to ako između svakog pozdrava nekoliko sekundi budete u plank pozi. Videćete da će samo nekoliko ponavljanja da učini da vaše celo telo gori, a ako praktikujete ovakvo vežbanje svakog dana – rezultati će brzo biti vidljivi!

Boat pose

Ova joga vežba nije nešto na šta biste naleteli kada biste praktikovali drugu vrstu vežbanja. Vežba je takva da ima smisla samo ako praktikujete jogu. Ako biste jutarnjem pozdravu sunca dodali ovu pozu – vaši mišići stomaka bi vas odmah obavestili da su aktivirani! Predlažemo vam da je prvo isprobate tako što ćete sesti na joga prostirku, saviti noge u kolenima, zatim stopala podići sa prostirke tako da vam noge budu pod uglom od 90 stepeni. Čim budete podigli noge, donji deo stomaka će postati aktivan. Slobodno balans održavajte tako što će vam ruke biti na prostirci, samo se potrudite da vam leđa budu prava.

Pročitajte i ovo: Koje su beneficije istezanja rano ujutru?

Cobra

Kobra je sjajna poza za istezanje i jačanje mišića. Kada budete praktikovali pozdrav suncu, videćete da je jedna od poza upravo ova. Naš predlog je da ne brzate. Kada dođete do kobra poze, zadržite se u njoj nekoliko sekundi. Dajte sebi vremena da vam se kičma navikne na nju i da vam se mišići stomaka lepo istegnu.

Chaturanga

Chaturanga je obavezan deo svakog pozdrava suncu. Nju možete raditi kada prelazite iz jedne u drugu pozu u toku pozdrava suncu. Videćete da će vam biti mnogo lakše jednom kada naučite kako da aktivirate stomak kada menjate poze i vežbe. Upravo zato je joga sjajna – naučiće vas da istovremeno opustite svoje telo i da ojačate mišiće.

Bridge poza

Ovo je jedna od vežbi koja najviše uplaši one koji nikada nisu radili jogu. Jasno je da svi imamo pretpostavke o tome kako joga izgleda ili kako treba da izgledamo dok je praktikujemo. Ali, to ne treba tako da bude. Jogu treba da osećate, ona treba da vam pomogne da se istovremeno aktivirate i opustite. Nijedna druga disciplina ili način vežbanja vam neće pružiti ovaj sklop. Bridge poza je za one koji već praktikuju jogu, ali ne mora da bude samo za njih. Kao što to reč praktikovanje i nalaže – počnite od najlakše verzije poze, zatim pređite na sledeću verziju.

Joga vežbe za stomak neće aktivirati samo mišiće abdomena, već i celo vaše telo. Ne morate da budete ljubitelj joge da biste isprobali ove vežbe. Kako bi vežbe bilo što efikasnije, potrudite se da ih pravilno radite. Baš kao kada biste išli u teretanu i dizali tegove – pazili biste na to koje mišiće aktivirate, da li su vam leđa prava itd. Ista je priča i sa jogom – morate da vodite računa o tome da svaku vežbu pravilno odradite.

Pročitajte i ovo: 5 stvari koje vaš fitnes instruktor želi da prestanete da radite

Možda vam se čini da je joga jednostavna i da ćete sve vrlo brzo savladati, ali sve ove vežbe mogu da budu i dosta teže. Joga vežbe za stomak će vam pokazati da vežbanjem stvari postaju teže. Kada je praktikujete duže vreme, onda prelazite na nešto kompleksnije oblike već poznatih poza – ali, za to ima vremena.

Naslovna fotografija: instagram.com/aloyoga

Milica Antić

Comments