Neka 2023. godina bude godina u kojoj ćete se u potpunosti posvetiti svom zdravlju i dobrom osećaju u telu. Naročito u zimskim mesecima na početku godine je važno da boostujete svoj imunitet, kako suplemetima, tako i ishranom i redovnim treninzima. Naš predlog uvek je da, kada su treninzi u pitanju, odaberete jogu – koju možete praktikovati i u toplini svog doma, onda kada nemate volje da odlazite do teretane po lošem vremenu. Pored toga što će učiniti vaše telo jačim i fleksibilnijim, joga vežbe mogu pozitivno uticati i na vaš imunitet (što možda do sada niste znali), a mi vam u nastavku predstavljamo kako to tačno izgleda joga za imunitet i koje bi to joga pokrete trebalo da praktikujete.

Bilo da se već aktivno bavite jogom, ili ste početnici, ove jednostavne pokrete garantovano možete uvesti u svoju rutinu vežbanja. Naravno, nećete se osećati bolje preko noći, ali budite kozistentni – i rezultati će uslediti!

Joga za imunitet – pokreti koje treba da isprobate

Prvi pokret

Prvi pokret zahteva da savijete noge u kolenima i sednete na njih, ispravite leđa i ruke sa leve i desne strane tela. Zatim, dok jednu ruku savijate u zglobu i stavljate je na grudi, drugu ruku ispravljate kao da plešete valcer. Ruke zatim na smenu stavljate na srce, dok automatski udišete i jako izdišete vazduh na nos – tako da kreirate ritam za pokrete ruku. Ova vežba izazvaće odgovor vašeg imunog sistema i pripremiti vas za naredni pokret. U Instagram postu ispod možete pogledati kako se pravilno izvodi, a u naredna dva slajda čekaju vas i sledeća dva pokreta.

Pročitajte i: 6 joga vežbi koje će vam omogućiti bolje orgazme

Drugi pokret

Sledeći korak je da ruke uvijete ispred sebe jednu oko druge (kao na prikazanom videu), a zatim ih stavite pod bradu i odignete bradu uvis. Podignite laktove što je više moguće, dišite duboko i progutajte nekoliko puta. Na ovaj način pozitivno ćete uticati na tiroidnu žlezdu koja se nalazi u bazi vašeg vrata. Ponovite ovaj proces sa glavom na levom i desnom ramenu, a zatim šakama uhvatite laktove obe ruke i podignite ih iza glave. Ne zaboravite da sve vreme polako udišete i izdišete vazduh, bez kratkog dana.

Treći pokret

Kada ste ruke uhvatili šakama za laktove i stavili ih iza glave, sledeći korak je da ih vratite na struk (tako da dodirujete donji stomak) – i dok se i dalje držite za laktove, spustite telo u pozu deteta, tako da vam glava preko kolena praktično nosem dodiruje pod. Udišite i izdišite vazduh duboko i polako, dok u ovoj pozi ležite između jednog i dva minuta. Ova poza opustiće vaše telo, a nakon što ste završili sa vežbanjem, osećaćete se revitalizovano.

Redovno vežbanje – održavajte svoj imuni sistem

Svako vežbanje rezultate donosi tek nakon određenog vremena, te nemojte očekivati da će jedan set vežbi odmah imati vidljive efekte. Ipak, ako se ovim vežbama posvetite svakog jutra, ili barem tri puta nedeljno – primetićete kako se iz dana u dan bolje osećate u svom telu. Nakon određenog vremena, kada ste joga trening (uz gore predložene vežbe) uklopili sa ishranom i suplementacijom, uvidećete da se ređe razboljevate, niste skloni prehladama i u svakom momentu imate energije.

Naravno, razumemo i ako ne možete isprva predložene vežbe uraditi ispravno, ili ih raditi svakog dana – iako nisu komplikovane i mogu ih raditi i oni koji se prvi put susreću sa jogom. Najvažnije je da ne silite sebe i malo po malo uvodite nove, zdrave navike. Za početak krenite, pa ćete svakim jačanjem svog tela i uma sledeći put biti bolji i u stanju da duže izdržite, kao i da češće vežbate.

Pročitajte i: Ove joga vežbe će vam vam pomoći da se bolje osećate u svom telu

Naslovna fotografija: instagram.com/sianfujikawa

Jovana Pantić

Comments