Jogalates postaje sve popularniji u svetu. Ovaj revolucionarni trening kombinuje najbolje od joge i pilatesa! Jogalates spaja drevnu indijsku praksu joge sa zapadnom praksom pilatesa, koju je razvio Džozef Pilates u Nemačkoj dvadesetih godina prošlog veka. Pilates je vrsta fitness programa koji se fokusira na jačanje mišića, izgradnju ravnoteže i fleksibilnosti, i korekciju držanja. To je vrsta treninga koja koristi kontrolisanu tehniku vežbi, kako bi se postigao mišićni balans, izdržljivost, i dobro opšte fizičko stanje. Pilates je zasnovan i na jogi i na savremenoj teoriji vežbanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samo Joga | Zorka (@samojoga)

Sa druge strane je joga, drevna veština vežbanja, sastoji se od fizičkih, mentalnih i duhovnih vežbi i uči kako da se postigne telesni, mentalni i duhovni balans. Uči se kroz kombinaciju istezanja, disanja i meditacije. Cilj joge je da pomogne ljudima da se oslobode stresa i napetosti, da se otvore za dublju svest, da poboljšaju svoju fleksibilnost i snagu, i da povećaju nivo energije.

Kombinujući ova dva pravca, jogalates je 1997. godine stvorio lični trener Džonatan Urla, a kasnije ga je razvila i popularisala Luiz Solomon. Ova australijska učiteljica opisuje jogalates kao „moderni oblik joge za zapadno telo“. Pod tim misli da većina zapadnjaka većinu svojih budnih sati provodi u sedećim aktivnostima, pa smatra da „naša tela nisu uslovljena za ekstremne jogijske položaje“. Cilj njenog pristupa je „premošćavanje jaza između istočnih i zapadnih oblika vežbanja“.

Čas jogalatesa može uključivati popularne položaje joge kao što su Pas okrenut nadole, Ratnik, ali i istezanje i intenzivan rad na snazi jezgra i abdomena. Veruje se da je jogalates posebno efikasan za poboljšanje tonusa mišića, razvoj vitke, jače građe, pa čak i gubitak težine. Ova metoda vežbanja se i dalje razvija, neprestano se prilagođava novim istraživanjima, kako bi se osiguralo funkcionalno kretanje i zdravlje celog tela. 

Svakako, jogalates znači da dobijate najbolje iz oba sveta! Pozivam vas da isprobate ovaj vid vežbanja kroz novi IZAZOV na Samo Joga kanalu! Joga i Pilates je izazov koji traje 21 dan! Tokom naredne tri nedelje radićemo svaki dan različite vežbe pilatesa, koje će ojačati vaše telo, stomak, ruke i noge, u kombinaciji sa joga položajima, koji će izdužiti mišiće i opustiti celo telo. Fokusiraćemo se na povezivanje disanja sa kontrolisanim pokretima u cilju jačanja mišića i poboljšanja fleksibilnosti. Na taj način vežbamo telo, ali i um. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samo Joga | Zorka (@samojoga)

Ovaj vid vežbanja ojačaće vaše mišiće, ublažiti stres i povećati nivo energije. Uz izazov Joga i Pilates mogu vežbati svi, bez obzira na vaše prethodno iskustvo sa jogom ili pilatesom. Najvažnije je da pratite svoje disanje i pokušate da se opustite dok vežbate. Fokusirajte se na povezivanje disanja sa kontrolisanim pokretima. Napravite neku vrstu rutine, tako što ćete svakog dana izvoditi dvadesetak minuta za sebe i svoje zdravlje. Vaše telo će vam biti zahvalno! 

Za ovaj izazov nije vam potrebna dodatna oprema, ove vežbe možete raditi kod kuće kad god vam odgovara! Sve što vam je potrebno je prostirka i VI! Dodatni saveti su da tokom izazova pijete minimum 2l vode u toku dana, uključite barem jedan obrok u toku dana koji će biti salata, i da spavate 8 sati svako veče, tako da vaši mišići mogu da se odmore i oporave. Za najbolje rezultate vežbajte svaki dan i hranite se zdravo!

Ukoliko vas je ovaj tekst inspirisao i pokrenuo na vežbanje, priključite se Joga i Pilates izazovu na Samo Joga kanalu! Klikni na link za sve dodatne informacije! I vidimo se na prostirci da vežbamo zajedno!

Naslovna fotografija: instagram.com/samojoga

Zorka Ristić

Comments