Ludilo rađa ludilo – a shodno sa tim, publika jedva čeka da vidi Joker 2, ili Joker: Folie a Deux, što je zvanični naziv za nastavak filma koji nas je opčinio 2019. Prvi film je bio naširoko hvaljen, s kritičarima i obožavaocima koji su uglas uzdizali Joaquina Phoenixa za njegov performans, kao i reditelja Todda Phillipsa. Phoenix je osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu zahvaljujući svom prikazu Jokera, najpoznatijeg i najsmrtonosnijeg negativca iz DC stripova, i doprineo je legatu koji je fiktivni lik gradio tokom godina. A sada će taj legat nastaviti da raste sa nastavkom.

Svi su se pitali kada ćemo napokon imati priliku da dobijemo materijal iz filma jer ga toliko nestrpljivo očekujemo da bi nam i pokoja scena mnogo značila. Ispostavlja se da bismo mogli da imamo odgovor na ovu dilemu, jer je poznati insajder Daniel Richtman otkrio da će WB objaviti trejler 9. aprila. Zašto baš taj datum? Pa, to je upravo dan kada se održava CinemaCon u Las Vegasu, i većina studija često koristi tu priliku da predstavi materijal i trejlere svojih novih filmskih hitova u najavi. Svi koji idu na događaj očekuju da vide nešto iz Joker: Folie a Deux, iako materijal nije uvek dostupan online nakon toga, ali u ovom slučaju će verovatno biti jer je nestrpljivih fanova previše. Ipak će film stići u bioskope 4. oktobra, pa moraju negde da počnu s promocijom. Pored datuma premijere trejlera, dobili smo i novi poster, koji prikazuje Jokera i Harley Quinn u plesnom zanosu:


Da se vratimo malo unazad i objasnimo zašto je Joker: Folie à Deux uveliko popularan. U junu 2022. godine, scenarista i reditelj filma Todd Philips, bacio nam je prvog rovca objavivši fotografiju korica scenarija na svom Instagram profilu, potvrđujući planove za nastavak i od tad smo praktično sluđeni idejom o drugom delu Jokera. Novi film je bio dobro čuvana tajna, ali prikupili smo sve trenutno dostupne detalje i glasine, koje nam bude totalnu euforiju.

Zašto baš ovaj datum premijere?

Avgusta 2022. godine, Philips je objavio na Instagramu vest da će Phoenix i Lady Gaga da igraju glavne uloge, kao i datum premiejre (4. oktobar). Oktobarska premijera mogla bi da poveća šanse da ostvarenje bude kandidat u okviru ceremonija dodela nagrada, koje će biti održane u prvoj polovini 2025 – jer ovo predstavlja period godine kad u bioskope stižu potencijalno najveći favoriti za filmska priznanja.

Koga možemo da očekujemo u glumačkoj postavi?

Dok će se Phoenix vratiti u glavnoj ulozi, Lady Gaga je odabrana da tumači Harley Quinn, što je obradovalo njene fanove, ali je uzbuđenje sve veće jer su i sporedni likovi adekvatno angažovani. Zazie Beetz će reprizirati ulogu Sophie Dumond, samohrane majke i Arthurove (Jokerove) bivše komšinice. Prema navodima iz IndieWire članka 2023. godine, potvrđeno je da će Jacob Lofland igrati zatvorenika u Arkham Asylumu koji će postati prijatelj sa Jokerom.

Ostali članovi glumačke postave su: Brendan Gleeson, Catherine Keener, Harry Lawtey, George Carroll, Gattlin Griffith, Troy Metcalf, Sam Wren Vincent, Alfred Rubin Thompson, Mike Houston, Jimmy Smagula. Još nije poznato koje uloge su im dodeljene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Todd Phillips (@toddphillips)

Radnja filma

Zvanični detalji o zapletu još nisu objavljeni, ali fanovi strpljivo prikupljaju delove slagalice i to nam svima dodatno raspaljuje maštu. Očekuje se da će se nastaviti tamo gde je stao prvi film, prateći Arthura Flecka (Phoenix) u Arkham Asylumu o kom brine psihološkinja Harleen Quinzel (poznatija kao Harley Quinn). Ona se zaljubljuje u njega i biva izmanipulisana da postane njegov partner. Joker i Harley Quinn očigledno imaju toksičan odnos, pa ćemo verovatno pratiti njeno posrnuće, pa i smrtonosne situacije u koje će biti uvučena. Postavljanje radnje u period Jokerove hospitalizacije takođe otvara vrata drugim negativcima Gothama da zavladaju usled njegovog odsustva.

Da li je Joker: Folie à Deux zaista mjuzikl?

S obzirom na to da je Gaga najpoznatija po neverovatnim vokalnim sposobnostima, logično je što su brojni izvori izvestili da će Joker 2 biti mjuzikl. Osim toga, bilo bi zanimljivo videti potpuno novu stranu Arthura Flecka i nov pristup priči. Insajderi su nam usadili ideju da će se pesme i muzički mini-nastupi odvijati u Arthurovom umu, budući da će se veći deo filma verovatno odvijati u Arkham Asylumu. To bi bilo slično onome kako je zamislio svoj odnos sa Sophie u originalnom filmu. Arthur je oduvek bio performer, pa se muzički aspekt ostvarenja savršeno uklapa.

Takođe, pojavile su se informacije o tome da će film sadržati barem 15 obrada poznatih pesama. Jedna od njih navodno će biti “That’s Entertainment” iz mjuzikla “The Band Wagon” iz 1953. godine, koju je slavno izvodila Judy Garland. Moguće je da će deo soundtracka biti i jedna ili dve originalne pesme pisane za film.

Dokle se stiglo sa snimanjem?

Zapravo, produkcija je zvanično završena 3. aprila 2023. godine. Philips je tada podelio počasti glumačkoj ekipi.

“To je to. Hvala celoj ekipi, koja je ujedno i najbolja koju filmska industrija može da ponudi. Od vrha do dna. Sada ću se uvući u pećinu (sobu za montažu) i sastaviti sve zajedno”, napisao je.

Nedavno je čak održano test prikazivanje filma, a GoldDerby je podelio sledeću reakciju: “Delovi su haotični s razlogom. Delovi su nadrealni s razlogom (i bar delom snimljeni u crno-beloj tehnici), delovi su krvavi (haotični deo). Takođe je priča veoma politička, kao što biste očekivali od Joker franšize. Osoba s kojom smo razgovarali bila je veoma impresionirana, ali oprezno upozorava da je to samo njeno mišljenje. Gaga je zaista ravnopravna Phoenixu, ili čak centralnija u priči. Nema načina da se stavi u perspektivu sporedne uloge. Iz onoga što smo shvatili, on je ne zove Harley, već je nadimak izveden iz toga. Pretpostavljamo da je to stvorilo konfuziju da li ona igra Harley ili ne. Kada Joker zapeva, to čini isključivo duetski sa Harley, a neke od pesama ona peva solo. Pesme su mešavina starih i novih. Stare pesme su izvedene u jednom delu filma, nove/originalne u drugom. Dakle, nije u pitanju mjuzikl u pravom smislu te reči. Pojavljuju se poznati likovi. Pojedini su izmenjeni u odnosu na originalni materijal, s obzirom na to da su ovi filmovi delimično nezavisni od DC franšize. Nadrealizam je bio prisutan u određenim scenama (ne možemo da preciziramo kojim), ali ne u celom filmu (dakle nije ceo film u obliku sna/halucinacije). Gagina izvedba se opisuje kao transformišuća i senzacionalna.”

Koliki je budžet filma?

Prema najnovijim izveštajima, budžet za Joker: Folie a Deux je premašio 200 miliona dolara, što je više nego tri puta veća suma od budžeta prvog filma (60 miliona dolara), što nam uliva nadu da se radi o bar tri puta većem spektaklu. S obzirom na to da je prvi film zaradio preko milijardu dolara širom sveta, ovaj budžet se ne smatra rizičnim, a Joaquin Phoenix i Lady Gaga opravdano dobijaju pozamašne honorare (20 miliona i 12 miliona dolara, redom).

Iako će se film i dalje odvijati u fiktivnom Gotham Cityju, većina snimljenih scena ovog puta zapravo je obavljena u Los Anđelesu zbog poreskog olakšanja od 12.6 miliona dolara koje je Warner Bros. dobio od države Kalifornije.

Ima li fotografija sa snimanja?

Todd Philips je tokom protekle dve godine delio teaser fotografije na Instagramu, koje ne prestaju da nas inspirišu i navode da sa žarom očekujemo scene, pa i njih na gomili delimo sa vama dok zajedno čekamo više informacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Todd Phillips (@toddphillips)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Todd Phillips (@toddphillips)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Todd Phillips (@toddphillips)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Todd Phillips (@toddphillips)

Dakle, iako fanovi još nekoliko meseci neće imati priliku da vide kako naši omiljeni zlikovci Joker i Harley Quinn upadaju u još jednu ludu avanturu, ipak mogu mirno da spavaju znajući da će čekanje biti više nego vredno.

Pročitajte i: Margot Robbie producira film “The Sims”: Evo šta sve znamo

Naslovna fotografija: instagram.com/joker.folieadeux

Milana Petković

Comments