Možda smo prilično napredovali u razbijanju mitova i tabua kada je u pitanju seksualnost i možda mislimo da dobro poznajemo sebe i svoje telo i da znamo kako neke stvari funkcionišu. A možda smo preskočili neka saznanja i ima još zabluda koje treba da prevaziđemo.

 

Antibiotici ometaju dejstvo pilula za kontracepciju

Ova predrasuda je nastala verovatno iz straha i lošeg tumačenja činjenica da neki drugi lekovi ili konzumiranje alkohola zapravo smanjuju dejstvo antibiotika. Pilule za kontracepciju su na vrhu liste delotvornosti kontraceptivnih sredstava (ni jedno nije sto posto sigurno, ali ovde je procenat nešto veći od 98) i nema zabeleženih slučajeva da je uzimanje antibiotika (ni najveće moguće doze) umanjilo njeno dejstvo.

Za vreme menstruacije se ne može zatrudneti

Šanse su male, ali postoje i ne možeš se osloniti na ovo, kao metod kontracepcije. Kao što prekinut odnos (“paženje”) nije siguran, jer malo sperme uvek može da “pobegne” i pre ejakulacije, tako ni mesečno krvarenje nije garancija da do trudnoće neće doći. Iako u trenutku krvarenja materica nije spremna da primi oplođeno jajašce, sperma može da preživi nekoliko dana, pa ako imaš nezaštićen odnos pretposlednjeg ili poslednjeg dana menstruacije, a ovulacija dođe nešto pre sredine ciklusa – eto mogućnosti. Praksa beleži slučajeve začeća za vreme menstruacije, zato je ovo ubeđenje pogrešno.

Comments