Različite jutarnje rutine odgovaraju različitim ljudima i uglavnom se kreću oko omiljenih jutarnjih napitaka, ćutanja i mirovanja dok se ne rasanimo, naročito ako nismo jutarnji tipovi. Ali ako niste od onih koje je ujutru „bolje ne dirati“, možete otkriti (na radost vašeg partnera) da je jutarnji seks najbolji način da započnete dan.

Osim što je zabavan i što će vas definitivno razbuditi, jutarnji seks ima terapeutski učinak, a naučnici ga posebno preporučuju zbog blagotvornih efekata na kardiovaskularno i mentalno zdravlje, simptome bola, pozitivan uticaj na imunitet, kao i na kvalitet intimnih odnosa.

Zašto je jutarnji seks zdrav i preporučljiv  

Jutarnji seks podiže raspoloženje  

Seks (u blo koje doba dana) podstiče lučenje hormona sreće, koji trenutno podižu raspoloženje. Posle dobrog seksa, saosećate se lagano, razigrano ili čak smireno. Oslobađanje hormona sreće, kao što su oksitocin i dopamin, već na samom početku dana obezbeđuje optimalan start. Započinjete novi dan fokusiraniji, opušteniji i veseliji i kakvi god zadaci i napori vas očekivali, lakše ćete sa njima izaći na kraj kad ste dobro raspoloženi.

Podiže imunitet

Jutarnji seks podstiče proizvodnu imunoglobulina A u vašem organizmu, a to je antitelo koje igra ključnu ulogu u imunološkoj funkciji sluzokože. Dakle, više jutarnjeg seksa – bolji imunitet.

Pročitajte i ovo: Ne znate šta pre da uradite kad ustanete? Evo kako da osmislite zdravu jutarnju rutinu

Podstiče kognitivne funkcije

Seks aktivira vaše telo i mozak, a s obzirom na pozitivan hormonski nalet u organizmu, najveće su šanse da ćete jasnije razmišljati, imati bolju koncentraciju, donositi bolje odluke i bolje pamtiti tokom celog dana. Jutarnja „hormonska kupka“ je odličan wellness tretman za mozak i zato jutarnji seks treba da bude deo vaše rutine, sugerišu naučnici.

Jutarnji seks je dobar trening

Mrzi vas da ujutru radite vežbe, ili da se spremate i izlazite na trčanje? Seks je odličan trening umerenog intenziteta, i za vas i za vašeg partnera. Uz ovu uzbudljivu „gimnastiku“ sagorevate kalorije, istežete mišiće i započinjete dan sa dodatnom dozom energije. Odaberite poze u kojima ćete se smenjivati u aktivnijim ulogama, da biste oboje imali maksimalnu korist od ljubavnog treninga.

Pomaže kod seksualne anksioznosti

Seksualna anksioznost je veoma česta – može se javiti zbog telesnog stida ili teškoće da se opustite, a to zahteva napor da prevaziđete različite elemente koji vam mogu pokvariti uživanje u seksu. Naučnici kažu da je jutro vreme kada ste i vi i partner na istom nivou intimnosti. Opušteni ste, sanjivi i u ranjivom stanju i možete jedno drugom pristupiti spontano, bez razmišljanja, pre nego što se uobičajene blokade “probude” i “prorade”.  U ovom stanju i rapoloženju lakše je prihvatiti ljudske manjkavosti i na ovaj način možete naučiti da bolje upravljate seksualnom anksioznošću i da sa više opuštenosti i spontanosti prilazite intimnim trenucima kad god poželite.

Jutarnji seks osnažuje libido

Nakon dobrog odmora, vaše telo je spremno da se ujutru ponovo pokrene. Ako imate seks, telo je u stanju da proizvede dobru količinu polnih hormona, što dovodi do većeg zadovoljstva. Iskustvo zadovoljavajućeg seksa i mentalne i fizičke dobrobiti koju od njega imate tokom celog dana, osnažuje libido. Kad vam seks prija i fizički i mentalno, imate iskustvo samopouzdanja, dobrog raspoloženja i produktivnosti koje lako možete povezati sa seksom koji ste imali tog jutra, shvatićete i na svesnom i na podsvesnom nivou da je seks dobar za vas na mnogo načina i želećete češće da ga praktikujete – vaša telesna inteligencija i nesvesni um postaraće se za to.

Osim toga, jutarnji seks je zgodan – ionako ste u krevetu.

Pročitajte i ovo: Zašto je jutarnji seks najbolji?

Naslovna fotografija: pinterest.com/wattpad

Brankica Milošević

Comments