K-beauty nega kože je jedna od najpopularnijih na svetu. U pitanju je opšti termin koji se koristi za opisivanje rutina nege kože i skincare proizvoda napravljenih u Južnoj Koreji. Korejske beauty navike su poznate po hidrataciji, zdravlju kože i besprekornom tenu.

Koncept korejske lepote je postizanje sjaja kože iznutra, pravilnom i temeljnom negom. Ono što je najvažnije, mera lepote je kako koža izgleda i kakav je vaš lični osećaj njene teksture. Korejska nega počinje od bezbednih sastojaka, dok šminka zauzima manje bitno mesto i uglavnom se koristi samo kao privremena popravka. Umesto šminke i prikrivanja nedostataka, K-beauty se fokusira na dugotrajne tretmane kako bi se postigla zdrava, zategnuta, blistava koža.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 가히 (@kkkahee)

Korejska industrija nege kože podigla je standarde lepote u celom svetu – velikim delom zahvaljujući svojim jedinstvenim sastojcima, nežnim formulama i izvanrednoj vrednosti. Koreja je među tehnološki najnaprednijim nacijama na svetu, a to se odražava i na njihove beauty navike.

S obzirom na to da je K-beauty nega kože toliko razvijena i promišljena, vredi “ukrasti” njene najvažnije trikove.

Ovo su ključni saveti za K-beauty negu kože:

Korejska nega kože u određenim slučajevima podrazumeva čak 10 koraka u rutini, međutim, za početak je dovoljno da pratite tri.

Prvi korak: čišćenje kože

Sredstva koja su vrlo lagana ispiraju spoljašnji sloj kože i uklanjaju nečistoće poput prljavštine, znoja… Ključno je pronaći nežnu formulu koja neće isušiti vašu kožu. Ako koristite kremu za sunčanje ili šminku, možete razmisliti o dvostrukom čišćenju tako što ćete uvesti i sredstvo na bazi ulja pre vodenog.

Drugi korak: hidratacija kože

Hidratantne kreme stvaraju barijeru koja će “zatvoriti” sve korisne sastojke koje ste upravo naneli na kožu, umesto da ih puste da ispare iz vaše kože. Zamislite to kao pravljenje čorbe i stavljanje poklopca na lonac.

Treći korak: zaštita kože

Svi znamo da su sunčevi ultraljubičasti zraci toliko moćni da mogu izazvati rak. Izloženost UV zracima takođe može izazvati prevremeno starenje kože i znake oštećenja od sunca kao što su bore, tamne fleke, aktinična keratoza i solarna elastoza. Zato nanošenje kreme za sunčanje uvek treba da bude glavni prioritet. Potražite proizvode koji sadrže sastojke sa SPF i PA+ oznakom za najefikasniju zaštitu od sunca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lavie 유라비 (@la.vie06)

Neobični sastojci u proizvodima

Znamo koliko je fermentisana hrana dobra za naša creva, ali Korejci znaju koliko je dobra za njihovu kožu. Oni fermentiraju većinu svojih sastojaka – na primer, crveni pirinač, mlečna i glikolna kiselina… Fermentacija sastojka čini ih otprilike četiri puta snažnijim nego što bi bili u svom normalnom stanju.

U poslednje vreme, u Koreji se stavlja fokus na proizvode koji ne sadrže mnogo vode. Ideja je da dobijete mnogo više od onoga što plaćate jer takvi proizvodi traju duže zbog minimalne količine vode u njima. Pogledajte mnoge liste sastojaka i primetićete da je voda često na vrhu, ali ideja sa formulama bez vode je da, umesto da budu ispunjeni vodom, proizvodi budu prepuni efikasnijih sastojaka. Često se prodaju u obliku praha ili ulja – zbog čega nisu za svaki tip kože.

Skin Flooding trend

Možda ste čuli za skin flooding na TikToku – termin ima 2.1 milijarde pregleda na platformi. Ideja je potekla od korejskog režima nege kože, gde se sloj po sloj hidratantnih proizvoda, koji imaju različite formule u različitim teksturama, nanosi na kožu da “utaži žeđ”.

Skin flooding je slična rutina; podrazumeva nanošenje niza različitih hidratantnih proizvoda, od seruma preko laganih losiona do gušćih hidratantnih krema, kako bi se dubinski nahranila koža i ojačala njena barijera.

Dupla SPF zaštita

Korejci koriste dva SPF-a kao način da se zaštite ne samo od sunčeve, več i od drugih oblika svetlosti koji mogu da naškode koži. Jedan od glavnih krivaca za oštećenje kože je plava svetlost, odnosno, svetlost koja ne emituje samo od sunca, već i od naših laptopova, ekrana telefona i LED osvetljenja. Baš kao i sunce, plavo svetlo može da utiče na vašu kožu i čak može da izazove probleme kao što je oslabljena barijera kože.

Kada se vaš prvi sloj klasične SPF kreme upije, nanesite drugu SPF kremu koja sadrži cink-oksid, za zaštitu od plave svetlosti.

Pročitajte i ovo: Soft girl estetika je novi sanjivi trend koji je osvojio svet

Naslovna fotografija: instagram.com/_parkliin

Božica Luković

Comments