Život vam se promeni iz korena kad dođe beba i mnogo toga što je bilo važno, odlazi u drugi plan. Prijateljstva, kao najvažniji deo života, takođe se menjaju. Teško je (a u početku možda i nemoguće) pronaći vreme za druženje, ali nekako očekujete da će se sve uskladiti i polako shvatate da se to neće desiti samo od sebe i da morate da se potrudite da održite prijateljstva. Ako ste prijateljica koja je „otišla u drugi plan“, imajte na umu da se mlade mame često osećaju izolovano i da se bore da pronađu načine da se povežu sa svojim prijateljima bez dece.

Kako da održavate prijateljstvo kad dođe beba

Vaša prijateljica je i dalje ista osoba

Mame su poznate po tome što mogu beskrajno da pričaju o svojim bebama, jer to je tema kojom su okupirane 24/7, pa možete pomisliti da ste izgubile sva zajednička interesovanja, jer vaša prijateljica živi u svom svetu. Ali, koliko god bila obuzeta svojom novom ulogom, vaša prijateljica je i dalje ista osoba, koja bi volela da se oseti povezano sa svetom oko sebe i sa vama. Koliko god volela da bude mama, ona voli da bude žena i da se druži, zato, kada budete u prilici da se sa njom vidite, pričajte o novim događajima, poslednjoj epizodi omiljene serije, o poslu – pomozite joj da se oseća cenjeno zbog stvari koje ste uvek voleli kod nje. A kada priča o stvarima u vezi sa bebom – slušajte, to su informacije koje će vam biti potrebne!

Kad dođe beba, planovi se često menjaju u poslednjem trenutku

Napravili ste dogovor i ubacili ga u svoj raspored, ali ostanite fleksibilni i otvoreni za promene – bebe mogu da promene i najbolje planove, jer, dok se sve ostalo može odložiti i prilagoditi, njihove su potrebe urgentne. Ako ste uspele da negde izađete, vaša prijateljica može biti nervozna i osećati se krivom što je ostavila bebu – veza između mama i beba je organski snažna i mlade mame vrlo dugo mogu osećati nelagodu i krivicu kad se odvajaju od deteta, makar i nakratko. Rešenje je druženje koje uključuje i prisustvo bebe – ali zajednički odlazak u šetnju po parku može se pretvoriti u naporan zadatak. Bebin raspored uključuje spavanje u to vreme i ona najradije zaspi u svojim kolicima prilikom kretanja, ali njene navike mogu da se promene u svakom trenutku. Možda joj rastu zubići, ili ima grčeve, ili joj ne odgovara vožnja u kolicima i na može da se umiri dok je mama ne uzme u ruke. Ako je beba starija i već hoda, odlazak u park će biti avantura kojoj možete da se pridružite – vaša prijateljica neće moći da vam posveti punu pažnju (kao ni vi njoj), ali barem možete zajedno provesti izvesno vreme.

Pročitajte i ovo: Nežno roditeljstvo za empatičnu i stabilnu decu

Prihvatite novu normalnost

Kad dođe beba, vaša prijateljica postaje majka i to je, od tog trenutka, uloga njenog života – uvek će najpre biti majka i to je normalno. Možda nijedan vaš susret neće proći bez prisustva deteta, dok ono ne odraste dovoljno da roditelji mogu da uspostave rutinu koja se neće tako često narušavati, pa zato prihvatite novo stanje normalnosti i pridružite se. Vaša prijateljica će ceniti to što se rado uključujete u aktivnosti sa njenim detetom, a vi ćete se osećati prihvaćeno i povezano. Umesto zajedničkog izlaska petkom uveče, novi standard provoda može biti pridruživanje bebinim večernjim ritualima – igranje, kupanje, uspavljivanje – nakon čega ćete moći da popijete sa prijateljicom po čašu vina i da se osećate kao član porodice.

Ne čekajte da prijateljica traži pomoć

Mamama treba pomoć, bilo koje vrste. Ne čekajte da vas pita, prosto učinite određene stvari za svoju prijateljicu. Najverovatnija situacija je da ona ceo radni dan provodi sama sa bebom, pa ako ste u prilici da se uključite, učinite to. Idite u nabavku, prostrite veš, operite posuđe, pričuvajte bebu dok se vaša prijateljica istušira i opere kosu – sve su to akcije koje su za mladu mamu teško izvodljive. Priđite novoj mami, potrebni ste joj da joj malo olakšate život, da oseti da i o njoj neko brine. Osim toga, prisustvo prijateljica u njenoj svakodnevici može joj pomoći da sačuva zdrav razum – mlade mame često provode dane bez interakcije sa odraslima i mogu se osećati kao „servis za bebu“, kao da više nisu osobe i nemaju svoju ličnost i život.

Pročitajte i ovo: Ove stvari treba da prestanete da govorite svojim singl prijateljima

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments