Nije li ironično – kad nešto prestanete da želite, onda to i dobijete. A šta će vam tada? Međutim, nije tako jednostavno. 

Razmislite o nečemu, čemu ste težili, na polju karijere, finansija, ljubavi. Zatvorite oči i razmislite o svojoj težnji. Ako je niste ispunili, šta mislite, šta je glavni razlog? I zašto to želite? Šta će to doneti vašem životu? Što više nešto želite, to veću energiju ulažete u to da vam nešto nedostaje, da nešto nemate, a to smanjuje šansu da to i dobijete. 

Kada se usredsredite na ono što nemate, stvarate energiju nedostatka, koja to što želite gura od vas. Ne možete tek tako prestati da nešto želite, ali možete prestati da jurite za tim, možete promeniti fokus, jer što energičnije nečemu težite, to više pojačavate emocionalnu energiju odsustva toga što želite, a nemate. 


Ključ za postizanje onoga što želite leži u umeću odvajanja od svojih želja. Vi možete da budete srećni, ispunila se vaša želja ili ne. To verovatno nije savet koji vam se dopada, niti ga je lako praktikovati – vi želite da znate kako da što pre ostvarite svoju želju. 

Ali, većina ljudi ne zna tačno šta želi. Misle da znaju, a kada to ostvare, ne doživljavaju ispunjenje koje su očekivali. Izvor vaše sreće nije uslovljen ispunjavanjem želja, uvođenjem nečega spolja u vaš život. Sreća se nalazi u vama i dolazi iznutra, ali zahteva promenu verovanja koje imate o sreći i usklađivanje sa svojom pravom prirodom. 

Da upotrebimo metaforu – ako u vodu zaranjate štap i „čačkate“ po dnu, voda će biti mutna i nećete moći da vidite dno. Ali ako prestanete da mešate i mutite, ako joj dozvolite da se slegne, voda će ponovo postati bistra i moći ćete da vidite dno. Isto je i sa postizanjem sreće – um je stalno uznemiren i ne može da prepozna sreću. Ako usmerite svoju pažnju na unutrašnju tišinu, moći ćete da primetite pravi izvor svoje sreće. Možete li da zamislite da ono što smatrate srećom možda nije sasvim istinito? Pokušajte da otvorite um i razmotrite alternativu.  

Comments