Poražavajuće je iskustvo mnogih žena (i mnogih dugoročnih parova) da ih partner više ne privlači. Taj deo odnosa je vrlo dugo igrao veliku ulogu u vezi i fizičko udaljavanje obično predstavlja najčešći razlog za ulazak u avanturu (traženje onoga čega u braku više nema). 

Fizička privlačnost međutim, nije ključna. Za mnoge ljude, emocionalna i intelektualna privlačnost i povezanost je mnogo važnija. Postoji mnogo faktora koji nekoga čine privlačnim – inteligencija, humor, zajednička interesovanja, ljubaznost, saosećajnost – i ako se te vrednosti umanje ili nestanu, nestaje i privlačnost. 

Kada vam se neko ne sviđa i odbija vas, imate listu razloga – tvrdoglav je, usijana glava, neljubazan, sirov, sebičan, neambiciozan, hladan. To je ono što ne želite kod partnera, ali zaist je izazov pronaći nekog ko ispunjava vaše standarde. Još je veći izazov ostati fokusiran tokom godina na ono što vas je privuklo, što cenite i ubrajate u partnerove prednosti i vrednosti. Potrebe i želje se menjaju tokom godina, pa ako su vas u dvadesetim privlačili divljni, neobuzdani avatnuristi, posle deset, petnaest godina možete otkriti da vas više privlači neko ljubazan, stabilan i odan. 

Spoznaja da vas vaš dugogodišnji partner (suprug) više ne privlači, udara poput čekića i navodi vas da ozbiljno preispitate odnos, dok razmišljate o prekidu. Ali, pre nego što presečete, važno je da prepoznate znake koji ukazuju da je privlačnost nestala i da vidite šta možete da uradite po tom pitanju. 

Šta da radite kada privlačnost nestane?

Mislite da se zapustio 

Možete biti ogorčeni zbog toga što je partner sebi dozvolio da se ugoji, što ga nije briga kako se oblači i kako izgleda i uopšte se ne trudi – ni zbog sebe, ni zbog vas. To je prosto uvredljivo, jer vi niste prestali da se trudite da izgledate dobro (i zbog sebe i zbog njega), a on, kao da je odustao. Možda mislite da ste pokušali sa njim da razgovarate o tome, ali ste mu zapravo samo prebacivali i krtikovali ga. Pokušajte ponovo, sa pravim razgovorom. Recite mu kako se osećate zbog njegove nemarnosti – kako vam to govori da mu više niste važni, da je nezadovoljan pored vas i da ga ništa ne inspiriše da drži do sebe, kao da se isključio iz života i odustao. Iskažite brigu zbog vašeg odnosa i svoja osećanja, nemojte mu govoriti šta da radi i nemojte mu prebacivati i kritikovati ga. 

Njegove reči i postupci vas iznerviraju za tren oka 

Da li se iznervirate i iskočite iz kože zbog najmanjih sitnica i gluposti? On pokušava da se našali, a vi ne možete a da ne pomislite „koji kreten“. Ako primećujete da vas partnerove slabosti koje ste uvek tolerisali sada nerviraju više nego ikada ranije, pomislite da to možda nije do njega, nego do vas. On je verovatno uvek bio takav, a vi ste možda očekivali da se promeni i to se nije desili. Da li ste ga ikada potpuno prihvatali takvog kakav je? Možete li sada da ga prihvatite? Možete li da pronađete u njemu dobre i vredne osobine na koje ćete se fokusirati, umesto na negativnosti i slabosti? 

Pročitajte i ovo: Neočekivana ponašanja koja mogu da te udalje od partnera

Ni vi se više ne trudite 

Ako vam nije stalo do toga da li vas partner i dalje smatra privlačnom, to je siguran znak da ste izgubili interesovanje i da je brod vašeg odnosa u opasnim vodama (i može se razbiti i potonuti). Pokušajte da se više doterujete i počnite da vodite računa o svom izgledu (zbog sebe i svog zdravlja i samopouzdanja), to može pozitivno uticati na vaš odnos. 

Odustali ste od prigovaranja 

Ovo je opasno mesto – on možda misli da ste najzad prestali da zvocate i zadovoljan je zbog toga, ne shvatajući da ste vi zapravo odustali i digli ruke. Prigovarali ste i kritikovali dok vam je bilo stalo i dok ste se nadali da će se nešto promeniti i to što ste utihnuli, vrlo je loš znak. Partner to ne vidi i ne shvata i trebalo bi da mu pojasnite kako stoje stvari. 

Nema seksa 

Iznenađujuće veliki broj parova u dugim vezama i brakovima prestane da praktikuje seks i prećutno se sa time pomiri, nikada ne iznoseći to pitanje i ne pokrećući diskusiju. I tako svako svoje nezadovoljstvo i ogorčenje nosi u sebi, dok se sve više udaljavate, pokušavajući da ostanete barem uljudni jedno prema drugom. Rizikujte, iznesite problem i razgovarajte sa partnerom o tome kako biste mogli da ga rešite. 

Svako živi svojim životom 

Ne znate kada ste postali stranci, ali vaši životni ritmovi i interesovanja vas vode različitim, pa i suprotnim smerovima. Ustajete i ležete u različito vreme, ne obedujete zajedno, ne izlazite i uopšte nemate zajednička interesovanja i aktivnosti. Svako sebi ispunjava život sopstvenim aktivnostima i srećete se samo u prolazu. Ovakav način života može imati svoje prednosti, ako ga oboje prihvatate, ali ako ste nezadovoljni i usamljeni, vreme je da napravite pauzu, sretnete se na pola puta i razmislite o tome da li želite ponovo da se upoznate i da li možete otkriti nešto što bi moglo da vas zbliži. 

Pročitajte i ovo: Šta kaže nauka – da li se suprotnosti zaista privlače?

Razmišljate o razvodu 

Verovatno ne postoji bračni par kome se ovo pitanje nije pojavilo u nekom periodu. Verovatno je svako ko je ikada bio u braku razmišljao o razvodu. Razmislite još. Pitajte partnera da li i on razmišlja o tome. Da li je vaš odnos dospeo do tačke u kojoj je zaista najbolje za svakog od vas da oslobodite jedno drugo. 

Fantazirate, flertujete, maštate o avanturi

Možda ste već počeli da tražite nekog drugog, iako to činite nesvesno. Gledate muškarce oko sebe i posmatrate ih kao potencijalne ljubavnike i partnere. Flertujete, fantazirate, maštate – želite da vam se dogodi nešto što će vas pokrenuti i oživeti. Očigledno tražite izlaz i potrebna vam je promena. Ali, možda ne treba da menjate partnera, nego da razmotrite sopstvene potrebe i da ozbiljno radite na sebi. 

Posle svih suočavanja sa onim što vam smeta, što vam je postalo odbojno, za šta više nemate nerava, možda zaključite da ne vredi truditi se, možda odlučite da se razvedete, a možda odlučite da se okrenete sebi i živite svoj (paralelni) život. Ali ako otkrijete da želite da pokušate da popravite stvari i unapredite odnos, budite spremni da uložite vreme i trud. Uglavnom, to pre svega znači da morate pronaći kanale komunikacije, proširiti ih i redovno održavati. To znači suočavanje, iskrenost o neprijatnim stvarima, saopštavanje svojih osećanja, uz napor da to učinite pošteno i sa poštovanjem, bez omalovažavanja i kritike. Takođe, to znači da morate raditi na sebi, morate istraživati po dubinama svojih neosvešćenih sadržaja, jer je vaše nezadovoljstvo partnerom možda projekcija nezadovoljstva sobom i svojim životom. Ne prebacujte svu krivicu na partnera, preuzmite svoj deo odgovornosti i napravite kod sebe promene. Odvojte vreme za razgovore i zajedničke aktivnosti, postavite pravila i standare – biće teško, nakon dugog zanemarivanja i obostrane neodgovornosti, ali biće to veliki projekat i veliki izazov. 

Jednom kad priznate sebi da stvari loše stoje, možete steći novu snagu i volju da ih popravite i promenite. A kada ste zajedno u tome, to vam daje sasvim novu perspektivu! 

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević 

Comments