Duge veze se obično ne završavaju dramatično, uglavnom zato što se ne završe naglo, u trenutku kad je neka kriza, niti onda kad je kraj već na vidiku. One obično potraju još neko (duže) vreme, jer smo dali sebi, partneru, ljubavi, ne samo drugu šansu, nego svaku drugu šansu. Jer se od ljubavi ne odustaje, sve dok sebi na pitanje “ima li tu ljubavi?” možemo bez laganja sebe da odgovorimo sa DA. Kad počnemo da lažemo sebe, mi to znamo, ali to je način da se kupi još jedna druga šansa, da se ne odustane pre nego što se iscrpe svaka mogućnost davanja i nastavljanja. I kad sve prođe i pogledamo unazad, shvatamo da smo provele godine ulažući sebe u odnos za koji već godinama znamo da neće uspeti. Tada ne vredi kajati se i pitati se zašto nismo bile pametnije, hrabrije, zašto se više nismo ljutile i držale do sebe i postavljale granice, zašto smo dopustile sebi da se nađemo u ovakvoj situaciji… Ne vredi, ali mi to ipak radimo i kinjimo sebe dodatno. Koliko nam vremena treba za ispaštanje? U redu je da potrošimo neke sate svog života i na to (kad smo ih već toliko utrošile na druge uzaludne stvari), ali u redu je i instant oprostiti sebi, bez mnogo posipanja pepelom.

Dakle, dala si sve od sebe, istrajavala si i kad više nije bilo ničega u šta stvarno veruješ, provela si neko vreme svog života ulažući u propalu vezu i žrtvujući se zbog nje, umesto da ulažeš u sebe i ako se već žrtvuješ, da to bude zbog sopstvene bolje budućnosti. I sada, kad je veza gotova, završi i sa ogorčenjem na sebe.

Oprosti sebi što si ga volela više nego samu sebe

Da, tako se voli. Staviš nekog na prvo mesto i onda se, posle deset godina, nađeš zapostavljena, ispražnjena, dezorijentisana i – sama. Nema nikog da te voli. A ti nisi tu, da sebe prihvatiš i utešiš, jer si se u međuvremenu toliko udaljila od sebe, svojih potreba i svojih želja, toliko si ogrezla u nesebičnost i žrtvovanje, da ne znaš više kako da se posvetiš sebi. Dala si sve što si imala i ništa nije ostalo za tebe. Hranila si se tim davanjem. Sve je to istina i đavolski boli, a sad je vreme da to prihvatiš baš onako kako jeste i da oprostiš sebi. Nemoj se zaricati da nećeš nikada više, uzalud je. Kad sledeći put budeš nekog zavolela, opet ćeš ga staviti na prvo mesto, jer to je jedino ispravno. Obećaj sebi samo da ćeš dotle naučiti da voliš sebe više, da ćeš nastojati da ispuniš sve svoje potrebe, da ostvariš svoje želje i namere i da ćeš sledeći put voleti nekog kome će biti drago što ima pored sebe osobu koja ima sebe i svoj život.

Comments