Znate da treba da vodite dnevnik, planirate obroke, čitate, vežbate, meditirate, da organizujete prioritete, negujete prijateljstva, izbegnete toksične osobe, bavite se hobijem, unapređujete svoja znanja i veštine, a pritom još treba i da se naspavate. Izgleda vam kao da je briga o sebi samo još jedna ogromna obaveza, koja od vas zahteva napor koji prevazilazi vaše kapacitete i koji vam ionako haotičnu svakodnevicu još više uzburkava i preopterećuje. Kako da pronađete vreme za sve te negujuće aktivnosti koje sebi dugujete, kad ste u haosu 24/7 i ponekad ne znate gde vam je glava?

Koliko samo zavidite onima koji su postigli zen, osvojili majndfulnes i stalno su u stanju toka! Stanite na ovom mestu – zaustavite se i pogledajte oko sebe. Gde su ti ljudi? Da li poznajete nekog ko je tako balansiran, smiren i prosvetljen, da samo bivstvuje i zrači pozitivnošću, nekoga kome haos nije deo života i čiji život nije deo haosa? Gde ste videli te ljude? Na internetu? Ah, pa sada su stvari jasnije. Zamislite internet kao beskrajni prostor za niskobudžetnu produkciju holivudskog tipa, pa ćete biti svesniji da ne postoji niko ko živi potpuno rasterećeno, ko je uvek sebi na prvom mestu, a da drugi oko njega nisu nimalo uskraćeni zbog toga, ko sprovodi sve zahteve i rituale brige o sebi, ko je savršeno zdrav, ima idealnu kilažu, ljubav svog života, podržavajuću porodicu i posao iz snova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Ako se poredite sa tim nerealnim i nepostojećim osobama, odnosno sa slikama o sebi koje te osobe prikazuju na internetu, naročito u periodima kad ste u haosu, bićete vrlo nezadovoljni sobom, jer nećete videti ništa osim sopstvene nesposobnosti da već jednom postavite prioritete, uvedete red u svoj život i „otkačite“ sve što vam je suvišno i što vas opterećuje. Pa, jedno zaista možete, za početak. „Otkačite“ nerealnu predstavu o tome kako treba da živite i okrenite se sebi.

Prestanete da se opirete

Hoćete zen? Prestanite da pružate otpor haosu, jer očigledno ne daje rezultate. Dešava se milion stvari odjednom na koje uopšte nemate uticaja i jednostavno ne možete da se razapnete na pet strana. Pa nemojte. Pustite da vas haos preplavi i budite bespomoćni. Radite ono što možete onako kako se pojavljuje. Ne pokušavajte da zajazite bujicu, jer će vas odneti (kao što vas uvek i odnese) i na kraju ćete sve uraditi samo delimično, ali ćete biti temeljno iscrpljeni.

Prepuštanje je velika stvar i uopšte nije laka, zato ne očekujte od sebe da ćete prevazići otpor odmah, samo zato što ste tako rešili, što ste zadali sebi taj zadatak – jer, um je lukav i može vas navesti da se opirete ideji da prestanete da se opirete. Čim primetite da se batrgate, udahnite i krenite ispočetka – prihvatajte sve što se dešava, onako kako se dešava, ne opirite se, ne otimajte se, ne bežite. Samo budite tu, usred stvari koje se dešavaju. Haos nije večno stanje, on samo ulazi u prvi plan vašeg života i izlazi iz njega; sledeći je na redu period u kome je haos u drugom planu, dok se opet ne pojavi i preuzme. A tada, bićete spremniji nego sada i videćete izazov, tamo gde ste ranije videli problem.

Kad ste u haosu, ukažite sebi milost

U redu, haos je preovladao i uopšte ne stižete da radite ništa od svih stvari koje vam održavaju zdrav razum i koje vam neguju duh – ništa zdrav obrok, jer danas niste imali vremena ni za žvakanje, prosto ste kidali zubima taj sendvič, koji ne znate ni kako vam se stvorio u ruci. Večeras se nećete opuštati u kadi uz mirišljave sveće, jer ćete se udaviti ili zapaliti ako pokušate. Ok, dubok udah! Niste sami u tome. Naravno da ne prepoznajete druge koji sagorevaju oko vas, jer im ne biše na čelu „u haosu sam“. Ali tu su, okruženi ste njima. Zapravo ste član kluba „Haos“ u kome je toliko haotično da članovi međusobno ne stižu da se upoznaju. Ukažite sebi malo milosti. Vi opstajete, preživljavate, to je samo po sebi uspeh i treba vam čestitati. Vi napredujete, čak i kad se vrtite ukrug. I svakog dana imate priliku da pokušate ponovo, da nastavite, da nešto uradite drugačije, da nešto shvatite i otpustite. I dobro vam ide.

Vreme je ključna valuta kad ste u haosu (a i kad niste)

Razlog zašto su stvari ponekad lake, a ponekad teške, skoro uvek se svodi na vreme – uravnotežen život se sastoji u tome da imate vremena da radite ono što treba da radite, kao i ono što volite da radite, kao i da ponekad ne radite baš ništa. Kada je vreme ograničeno, to je kao da nemamo dovoljno novca da platimo stvari koje su nam osnovne (račune za struju i telefon), a tek nemamo za stvari koje bismo voleli da imamo (nova tašna). Vreme je dragocena valuta i nikad ga nema dovoljno. Ali vremena ima toliko koliko ga ima, ni manje ni više – dan traje 24 sata, 365 puta u godini i za vas i za zen-majstore. To je dakle, vaše vreme, i vi imate moć da ga upotrebite i da ga rasporedite. Ovo je ohrabrujuća pomisao, zapišite je negde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Izračunajte vreme koje imate

Da biste bolje raspolagali vremenom, napravite inventar – stavite na papir koliko vremena vam je potrebno za određene aktivnosti i pritom nabrojte sve što radite u danu. Možda pronađete da provodite nesrazmerno mnogo vremena na telefonu, a pri tom čak i ne razgovarate sa nekim, nego igrate igrice, ili gledate sadržaje koji vas naročito i ne zanimaju. Otkrićete verovatno još neke crne rupe u koje možete prestati da bacate svoje minute, a ovaj uvid će vam svakako pomoći da napravite raspored aktivnosti i vremenskog okvira u kome ih obavljate. Negde u tom rasporedu, naći će se petnaestak minuta za brigu o sebi, onakvu kakvu ste odredili za danas – možda danas nećete čitati, ali ćete prošetati i popiti dosata vode. Sutra ćete malo vežbati i posle toga se natapati u kadi (neka se kada puni dok vežbate), a u kadi možete i malo da čitate – pola sata najviše, jer će se voda ohladiti. I tako dalje – shvatili ste sistem.

Odredite haos kojim ćete se baviti

Kad ste otkrili koliko sati dnevno imate za razne stvari, odlučite šta je hitno i koje ćete „požare gasiti“ na dnevnom nivou. Ove nedelje možda morate da završite jesenje spremanje, pa ćete se sledeće nedelje baviti tehničkom podrškom koja je vašem stanu neophodna. Ne možete sve odjednom, jer nije realno, a nije ni neophodno. Dok rešavate jedno tekuće pitanje, možete se odmoriti od njega sa malo ciljane brige o sebi – maska na lice i meditacija 20 minuta? Može.

Obeležite vreme u kalendaru za brigu o sebi

To ste već mnogo puta čuli i to je kliše među savetima, ali sa razlogom postoji. Briga o sebi treba da bude na listi obaveza, jer ako nije na nekoj listi, verovatno je nećete ni obaviti. Kad ste u haosu, sve zapisujte i zakazujte, jer je to način da malo organizujete haos. I setite se da budete zahvalni, da verujete u sebe i da sebe počastite za svaki mali pomak!

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments