Zaljubljenici u ljubav vole zanos, uzlet, osećanje električnog naboja, od koga odjednom ožive, probude se, polete, mogu sve i ništa im nije teško. Osećaj zaljubljenosti je najbolja, a možda i najteža droga na svetu! I kad njeno dejstvo prođe, osoba koja nam je omogućila da to osetimo, prestaje da bude inspirativna i divna i mi tražimo sledeću fascinaciju. Ne znamo da smo zavisnici. Ali, ako druga osoba nastavi da bude divna i inspirativna, a mi više nismo zaljubljeni, dejstvo prvog „udara“ je prošlo, intenzitet opao i više nema ničeg novog da nas ushićuje, to je uznemirujuće. Pitamo se da li mi u stvari volimo tu osobu, da li nam je zaista stalo do nje, ili volimo samo ono kako se osećamo kad volimo? Pokušavamo da pronađemo opravdanja, govorimo sebi (i drugima) da to nije ni bila ozbiljna veza, da smo opušteni i nonšalantni i da nismo spremni da se vežemo. I uveravamo sebe da je to u redu, jer je život kratak, mi smo još mladi i imamo prava da uživamo, koliko god možemo. Nije valjda tako strašno biti zaljubljen u zaljubljenost? Nije to zločin, to je romantika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couple Goals (@couplegoals)

Pa, možda je baš tako. Nije zločin, romantika je. Ali, romantika se sastoji od predstava i iluzija koje održavaju strast i fascinaciju, osećanja koja nam se sviđaju, koja želimo da osećamo i da njima budemo preplavljeni i ispunjeni – jer je osećaj tako dobar. I taj osećaj zaista nema mnogo veze sa drugom osobom, a to je onaj deo koji uopšte nije u redu. Kad smo zavisnici od zaljubljenosti, druga osoba nam je samo posrednik – preko nje se povezujemo sa svojim sopstvenim osećanjima (onim koja želimo da izazovemo) i kad ta osećanja izblede i ugase se, ta osoba nam više nije potrebna. Tražimo sledeću, novo lice, novo telo, novu vožnju, novo ushićenje (koje će, takođe, potrajati samo dok je novo). Možda nam uspe da izvesno vreme ostanemo u vezi, produžavajući ushićujuća osećanja, rastežući ih i pronalazeći povremeno u strasti, ili u dramama i svađi. Da ne bismo sami sebi delovali površno, da bismo sebe ubedili da činimo sve da nam veza uspe. I na kraju, kad osetimo da smo uložili dovoljno vremena, da je cela priča delovala dovoljno ubedljivo i da je kraj došao spontano, eto, veza se potrošila i ugasila, ipak odlazimo. Da bismo se, verovatno vrlo ubrzo, ponovo zaljubili. 

Kada ste zaljubljeni u ljubav, vi ste u vezi zbog prednosti i prijatnosti, a kad se pojave teži i zahtevniji aspekti odnosa, povlačite se i nezadovoljni ste – niste to hteli. Vaša ljubav je iskričava i intenzivna, ali vi ne brinete o dobrobiti druge osobe, koliko o tome da ste vi osoba koja je usrećuje (jer to pojačava ushićenje i intenzitet), a važno vam je i šta je ta osoba u stanju da vama pruži. Hrana vaših osećanja su fantazije o tome kako se divno osećate pored te osobe, šta ona čini za vas, kako govori, šta radi, kako izgleda i kako vam se to sve sviđa. Vi to imate, to je vaše! Vaš partner je vaš trofej, koji pokazujete prilikom izlazaka, na porodičnim okupljanjima, na društvenim mrežama. U celoj toj slici, vi ste glamurozni i uspešni. 

Kad ste zaljubljeni u osobu (a ne u svoja osećanja) vi je želite takvu kakva je, i znate da ćete je voleti i ako nikada ne ostvari svoje ciljeve, ne izgubi loše navike, ne promeni svoj naprasit karakter. Volite je, u dobru i zlu. I želite joj sve najbolje i podržavate je u onome što voli i što joj je važno, čak i kada se vama to uopšte ne sviđa. Ne sanjate o svetloj budućnosti više nego što sanjate o sledećem trenutku kada ćete se sresti, jer zaljubljenost u drugu osobu čini da se osećate srećno sada i ovde. Ako stalno razmišljate o velikim stvarima koje bi mogle da dođu, ili o željama koje biste mogli da ispunite, onda niste prisutni u trenutku, u toj vezi sa tom osobom. Ona samo igra ulogu u vašem životu i treba da vam pomogne da dosegnete svoje ciljeve. 

Kada ste zaljubljeni u zaljubljenost, odlazite čim stvari postanu teške. Posmatrate drugu osobu kao materijal koji treba da oblikujete i čekate da ona postane ono što želite, jer niste zadovoljni onim što ona jeste – i to je zamka. Ponekad verujete da ste zaljubljeni u nekog, a zapravo ste zaljubljeni u ideju o tome šta biste mogli da postignete (osećate, budete), kada ta osoba razvije svoje potencijale. 

Nemojte se zadovoljiti uzletom nade u razvijanje nečijeg potencijala (i vaše zasluge u tome), već tražite osobu koja vam se sviđa takva kakva je, koja predstavlja pokretačku silu u vašem životu, sa kojom želite da se družite, da uživate i da rešavate probleme i u koju ne ulažete nikakva očekivanja. 

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević 

Comments