Hot topics

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

1/2

Mnogi koriste razne oblike manipulacije, kako bi vas naveli da poslužite njihovim ciljevima – neki to čine svesno i namerno, a neki uopšte i ne poznaju drugi način komunikacije i uvek razmišljaju o tome na koji način im neka osoba može biti korisna. Suočiti se i suprotstaviti manipulaciji nije toliko teško, kad je u pitanje neko ko vam ništa ne znači, ali kad su vaši najbliži manipulatori koji pokušavaju da vas kontrolišu, ili iskoriste, to je frustrirajuće i poražavajuće. Možda vam žao bliskih osoba koje ne umeju drugačije i nikada nisu iskrene i neposredne, nego uvek razmišljaju kako mogu da vas iskoriste za svoje ciljeve, ali više ćete postići ako se suprotstavite njihovoj manipulaciji.

Izazivanje osećanja krivice

Ovo je najčešći metod manipulacije, kojim se ljudi služe i svesno i nesvesno. Ako pokažu da su uvređeni ili vas optuže da se ne trudite dovoljno, prikažu sebe kao žrtvu, a vas kao nekoga kome nije dovoljno stalo, vi ćete se osećati loše i želećete da se iskupite, odnosno, pristaćete da radite ono na šta vas manipulator navodi. U odnosu u kome ste emotivno angažovani, ovakvo ponašanje manipulatora vas izbezumljuje, izabacuje iz takta i baš na taj način upravlja vašim postupcima. Ako se naljutite i reagujete, dokazaćete da vam nije stalo, da ste bezobrazni i da je druga osoba žrtva nerazumevanja i vašeg lošeg ponašanja. Kako da se ne “upecate”?

Pokušajte da razgovarate sa partnerom, razmatrajući situaciju, budite taktični i pokažite razumevanje, ali ne dozvolite da se partner uživljava u ulogu žrtve. Radite na komunikaciji, da biste pomogli partneru da osvesti manipulaciju i da biste je otklonili iz odnosa.

Editors choice