“Kad ti život uvali nilskog konja” (Højsangen fra Palermovej) predstavlja roman danske književnice Annette Bjergfeldt, a od prošlog meseca je dostupan u knjižarama. Samo njegov neobični naziv će vas naterati da se zapitate o čemu govori. Pomoći ćemo vam. Radnja prati bliznakinje Esther i Olgu u toku odrastanja u roditeljskoj kući u Ulici Palermo na danskom ostrvu Amager. Priča bi, zapravo, bila čak i dosadna da u njoj nema njihove bake Varinke, bivše članice cirkusa Sovalski u Sankt Peterburgu. Varinka dolazi u Kopenhagen nakon smrti njenog oca pijanca, vođe cirkusa, a prosi je Hannibal Severin Moller, sin danskog trgovca.

Na lošem danskom (koji se sastoji od lokalnih kletvi i ruskog jezika), Varinka, dominantna malena žena, potom kontroliše svog supruga i sina, a kasnije i zeta i unučad. Njena prelepa ćerka Eva, stjuardesa, na letu za London 1946. godine, upoznaje Šveđanina Jana Gustava i doživljava ljubav na prvi pogled. Oni se venčavaju pet meseci kasnije i vremenom dobijaju tri ćerke – Filippu i pomenute bliznakinje Esther i Olgu.

Filippa je najtalentovanija, ali krhkog zdravlja, pa umire u ranoj mladosti. Sa druge strane, bliznakinje se u potpunosti razlikuju. Kao i majka Eva, Olga je prelepa i zbog svojih vokalnih sposobnosti putuje svetom, dok je Esther krupna, neprivlačna, i poseduje talenat za slikarstvo koji još uvek nije priznat. Obe tragaju za svojevrsnom ljubavlju o kojoj su toliko puta slušale.

Comments