“Toliko ste dugo zajedno, a još nemate decu?”, “A kad će deca?”, “Kad će unučići, ja bih da nešto nunam?”, “A koliko planirate”, “Kad planirate decu?” – svaki par u nekom trenutku u vezi čuje ova pitanja. Ne mora čak ni značiti da su preterano dugo u vezi. Zapravo, čim uđete u vezu, automatski postajete snajka i čitava vaša budućnost je isplanirana umesto vas, a na vama je samo da postanete roditelji. Ima ko će da ga čuva, da ga nuna i sve ostalo, pa šta čekate? Razgovor o deci je neizbežan u nekom trenutku u vezi, i ako je veza iole ozbiljna, njemu se mora posvetiti posebna pažnja.

Onda se postavlja pitanje, kad u vezi treba pričati o deci?

Voleli bismo da postoji jedan odgovor na pitanje kada je vreme da postanete roditelji, ali se sve svodi na to – kada vama odgovara. Razgovor o deci i odluka jednog para da li želi decu je nešto duboko intimno i u to ne treba niko da zalazi – apsolutno niko.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cole Herrmann (@cole_herrm)

Budite sigurni da želite decu

Ono na šta treba skrenuti pažnju jeste da – ako ste sasvim sigurni da želite decu i namera vam je da vaša veza tamo vodi – to naglasite pre nego što stvari između vas i osobe sa kojom se viđate postane iole ozbiljan. Ako je pitanje dece kod vas deal-breaker onda o tome treba da pričate sa partnerom što pre, bilo da želite ili ne želite decu. 

Pročitajte i ovo: Da li želim dete i kako da znam da je to zaista moja odluka?

Ne smemo pokazati nepoštovanje i prema onima koji su se odlučili da ne žele decu i to su naglasili još na početku odnosa. Nemojte se složiti sa tim da budete u takvoj vezi sa nadom da će se on ili ona predomisliti – jer ovo je put ka jednom bolnom i ružnom raskidu koji je mogao da se izbegne kada bi se partneri međusobno slušali.

Započnite neprijatan razgovor

Mnogi na početku veze izbegavaju ovakav razgovor, jer baš i nije seksi i privlačno pričati o tako dalekim planovima za budućnost, a još se ne poznajete dovoljno. No, nije baš ni ok preskočiti taj razgovor, zaljubite se u tu osobu, želite ozbiljnu vezu sa njom i onda shvatite da imate sasvim drugačije poglede na ovo pitanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cole Herrmann (@cole_herrm)

I znamo da ni sledeća stavka nije baš romantična, ali treba uzeti u obzir i godine, jer – što ste stariji – to se ovo pitanje više nameće. O deci treba da pričate onda kada ste spremni za to, pojedine veze počinju bezbrižno u mladosti, prirodno sazrevaju, pa vremenom dođe i do razgovora o deci. A u pojedinim vezama o deci se govori odmah na prvom dejtu – kada vam je to pitanje važno i želite da vaša veza napreduje u tom pravcu, jer u suprotnom ne vidite razlog da uopšte uđete u nju.

Pročitajte i ovo: Stvari koje naučiš odrastajući pored snažne majke

Dakle, svako ima svoje kriterijume, mišljenje, faktore koji odlučuju da li će se i kad će se pokrenuti pitanje dece. I to jeste test za vezu – baš zato je ovo razgovor koji se neretko izbegava.

Naslovna fotografija: instagram.com/cole_herrm

Jovana Petković

Comments