Hot topics

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

1/2

Iskusili ste to – da vas neko “spušta” svojom pozitivnošću, ili da to sami činite, sebi i drugima. Ponekad je potrebno uvažiti, prihvatiti i pustiti loše stvari da budu crne, beznadežne, poražavajuće. Ponekad je potrebno ne samo dotaći dno nego je neophodno i provesti neko vreme na dnu – da biste se prikupili i sami sa sobom dogovorili o tome kako dalje.

Toksična pozitivnost najčešće dolazi do izražaja kada nudimo optimizam kao odgovor na nečije neraspoloženje i osećanja, umesto da ponudimo empatiju. A to ponekad radimo nesvesno i uglavnom zato što nemamo strpljenja za “kukumavčenja” jer smo sami dobro raspoloženi i ne želimo da nam neko pokvari dan svojom negativnošću. Tipična situacija je ona kad se spremate za prijatne trenutke, opuštanje ili provod sa dragom osobom, a kad se sretnete, ona je obuzeta brigama koje ne može da ostavi po strani i prevaziđe da bi sa vama podelila prijatnost i opuštenost. Vi želite da se šalite i smejete, da ne pričate ni o čemu ozbiljnom, da se predate trenutku i puni ste energije, a osoba pored vas je nesrećna, strahuje da će dobiti otkaz, ne zna kako da izađe na kraj sa porodičnim ili emotivnim problemima i uopšte nije prijatno društvo. Vi naravno, ne želite da je dodatno “spuštate” već da je obodrite i smatrate da će jedna injekcija pozitivnosti tipa “pusti to, ti si sjajna osoba, ako to ne uviđa tvoj šef (partner), naći ćeš bolji posao (bolju vezu) gde ćeš dobiti ono što zaslužuješ” delovati trenutno. Ona i deluje, ali ne onako kako ste očekivali. Umesto da se osmehne i oseti obodreno i osnaženo, osoba pored vas je još pokunjenija i nesrećnija. Zašto? Zato što vi ne shvatate ozbiljno njena osećanja, ne poštujete njeno stanje i želite da je “odgurate” u pozitivnost samo da vam ne bi smetala svojom negativnošću. Da, to je toksično. I da, svi to radimo.

Zastanite i razmislite o tome. To nije podrška i empatija koju bi trebalo da pružite nekome ili koju očekujete da i sami dobijete, kad vam nije dobro. Naravno da će osoba koju gurate svojom pozitivnošću prevladati loš period, pronaći snage i rešenje za svoje probleme – ali za to je potrebno vreme (i podrška prijatelja je dobrodošla za to vreme).

Editors choice