Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Iskusili ste to – da vas neko “spušta” svojom pozitivnošću, ili da to sami činite, sebi i drugima. Ponekad je potrebno uvažiti, prihvatiti i pustiti loše stvari da budu crne, beznadežne, poražavajuće. Ponekad je potrebno ne samo dotaći dno nego je neophodno i provesti neko vreme na dnu – da biste se prikupili i sami sa sobom dogovorili o tome kako dalje.

Toksična pozitivnost najčešće dolazi do izražaja kada nudimo optimizam kao odgovor na nečije neraspoloženje i osećanja, umesto da ponudimo empatiju. A to ponekad radimo nesvesno i uglavnom zato što nemamo strpljenja za “kukumavčenja” jer smo sami dobro raspoloženi i ne želimo da nam neko pokvari dan svojom negativnošću. Tipična situacija je ona kad se spremate za prijatne trenutke, opuštanje ili provod sa dragom osobom, a kad se sretnete, ona je obuzeta brigama koje ne može da ostavi po strani i prevaziđe da bi sa vama podelila prijatnost i opuštenost. Vi želite da se šalite i smejete, da ne pričate ni o čemu ozbiljnom, da se predate trenutku i puni ste energije, a osoba pored vas je nesrećna, strahuje da će dobiti otkaz, ne zna kako da izađe na kraj sa porodičnim ili emotivnim problemima i uopšte nije prijatno društvo. Vi naravno, ne želite da je dodatno “spuštate” već da je obodrite i smatrate da će jedna injekcija pozitivnosti tipa “pusti to, ti si sjajna osoba, ako to ne uviđa tvoj šef (partner), naći ćeš bolji posao (bolju vezu) gde ćeš dobiti ono što zaslužuješ” delovati trenutno. Ona i deluje, ali ne onako kako ste očekivali. Umesto da se osmehne i oseti obodreno i osnaženo, osoba pored vas je još pokunjenija i nesrećnija. Zašto? Zato što vi ne shvatate ozbiljno njena osećanja, ne poštujete njeno stanje i želite da je “odgurate” u pozitivnost samo da vam ne bi smetala svojom negativnošću. Da, to je toksično. I da, svi to radimo.

Zastanite i razmislite o tome. To nije podrška i empatija koju bi trebalo da pružite nekome ili koju očekujete da i sami dobijete, kad vam nije dobro. Naravno da će osoba koju gurate svojom pozitivnošću prevladati loš period, pronaći snage i rešenje za svoje probleme – ali za to je potrebno vreme (i podrška prijatelja je dobrodošla za to vreme).

Editors choice