U većini veza, jedan sebe vidi kao emocionalno zreliju ili inteligentniju osobu, dok se drugi partner smatra manje svesnim, manje emocionalno otvorenim, manje zrelim ili posvećenim initmnosti. Balansiranjem terena, oba partnera mogu preduzeti korake da postanu ranjivji i pravedniji u jedno prema drugom. U odnosima, najčešće su žene emocionalno otvorenije i zrelije.

Kraljica intimnosti

Ona umire od želje za većom intimnošću, dubljom bliskošću, ali je godinama ne dobija i u njenom umu, partner je jedini razlog zašto ona nema ono što joj treba i što zaslužuje. Ona stalno priča o tome kako sa svima ima vrlo duboke i prisne odnose, sa porodicom, prijateljima, kolegama – samo ne sa svojim partnerom. Kraljica intimnosti sebe doživljava kao mučenicu, umornu od pokušaja da se približi svom neosetljivom i odbojnom partneru, da otvori njegovu ljušturu i sruši zidove.

Partner sa emocionalnim invaliditetom

Kraljica intimnosti je obično u vezi sa ćutljivim partnerom, koji ponekad cinično prokomentariše kako njoj nikada ništa nije dovoljno dobro, šta god on uradio. On prećutno, kao i mnogi drugi muškarci, prihvata ulogu emocionalnog invalida, jer ga to oslobađa napora da bude emocionalno prisutan ili ranjiv, od njega se to ne očekuje. Njegov najveći poraz je što ga partnerka ne poštuje, ne vidi, a verovatno i ne želi, zato pred prezirom svoje kraljice intimnosti poseže za cinizmom i racionalizacijom.

Zašto se ovo dešava

Ova dinamika je rezultat takozvanog psihološkog patrijarhata, koji je štetan i za muškarce i za žene. Dečaci moraju da podnesu gubitak odnosa i ostaju emocionalno nepismeni i nesposobni da prepoznaju svoja osećanja, a žene plaćaju cenu tako što se odriču asertivnosti, kao i izražavanja agresije, jer je jedina uloga koja im se nudi, uloga žrtve ili mučenice.

Ovakva uslovljavanja stvaraju oštar dihotomni hijerarhijski ples, u kome jedan partner ima emotivnu inteligenciju, dubinu, osetljivost, dok je drugi označen kao emocionalno oštećen, hladan, dvodimenzionalan. Nestalna dinamika generiše gorčinu, prezir i takmičenje između partnera, a predstavlja i loš model odnosa za njihovu decu.

Ovaj ples često dovodi do simbiotičko-neprijateljske dinamike progonitelja (kraljica intimnosti) i distanciranog progonjenog (emocionalni invalid). Što više intimnosti i bliskosti ona traži, to on više beži i izmiče.

Šta se krije iza hijerarhije dihotomije

Iznenađujuća istina je da su oba partnera na istom nivou diferencijacije, oba imaju istu sposobnost da budu iskreni, otvoreni i intimni u svom odnosu. Oni godinama učestvuju u ograničavajućem plesu koji pruža malo (ili nimalo) intimnosti, seksa, ili ranjive komunikacije. Iako su nesvesno pristali na taj ples, oni su podjednako odgovorni za svoj odnos.

Kako menjati ovaj ples

Napornim radom, naravno, ali kada oba partnera rade na istom cilju, ide mnogo brže. Vodite iskrene razgovore, prestanite da krivite partnera za nedostatak naklonosti, oslobodite ih uloge vašeg tamničara. Uravnotežite teren za igru, prepoznajući da ste oboje „emocionalne device“ i to će biti polazna tačka za vaš novi ples. Očekujte otpor, potiskivanje, frustraciju. Neće biti ni lako ni lepo, jer oboje morate izaći iz svojih zona udobnosti, odnosno uloga. Kada partner koji važi za emocionalnog invalida počne da se otvara, kraljica bi mogla da reaguje omalovažavanjem, odbacivanjem i poricanjem njegovih osećanja. Isto tako, emocionalni invalid možda ne može da veruje da se njegova kraljica intimnosti – takođe plaši intimnosti.

Аko ste kraljica intimnosti

Priznajte to, priznajte da se i vi plašite bliskosti. Suočite se sa sobom i priznajte svom partneru mesta i načine na koje izbegavate bliskost u odnosu. Ovo će pomoći partneru da se oseća manje krivim za trenutnu dinamiku u odnosima. Manje prigovarajte, izbegavajte da svog partnera označavate kao hladnog ili nezrelog. Usudite se da budete otvoreniji i ranjiviji u pogledu svojih potreba. Pohvalite partnerove pokušaje intimnosti (čak i kad nisu sasvim uspešni), u vašem je interesu da se fokusirate na uspeh, umesto na neželjeno ponašanje.

Ako ste emocionalni invalid

Pošto ste već dugo u ovoj ulozi, potrebno vam je vreme da počnete da se otvarate. Usudite se da osećate, razvijte emocionalnu svest i pismenost, verbalizujte svoja osećanja. Rizikujte da budete ranjivi. Deleći širi spektar osećanja, ne samo u odnosu na partnera, polako ćete se povući iz uloge u koju ste upali. Podelite sa partnerom svoje želje i strahovanja, pokažite niste zadovoljni trenutnom dinamikom.

Ovaj proces će potrajati, ali vredeće napora. Razvićete novu dinamiku ekvivalentnosti. Na kraju krajeva, vas dvoje ste sličniji nego što mislite.

Naslovna fotografija: instagram.com/whiskyouth

Brankica Milošević

Comments