Što smo stariji to smo svesniji da je održavanje prijateljstava isto kao i održavanje veze. Zaista moramo da budemo investirani u to da održavamo bliskost sa prijateljima, pogotovo kada smo u romantičnim vezama i živimo sa svojim partnerima.

Stvaranje novih prijateljstava nije lako. Nekad nismo raspoloženi za upoznavanje i smatramo da nam novi ljudi nisu potrebni, pa biramo da se ne zbližavamo. A nekad se desi da nam osoba izuzetno prija, zbog čega se upustimo u upoznavanje i druženje.

Ovo je veoma slično dejtovanju. Posle raskida ili u drugim periodima prosto ne želimo da dejtujemo i da se vezujemo i baš nam se tada desi da upoznamo nekog sa kim možemo da se zamislimo. Primetićete da su oni koji su vam bliski i bitni prosto ušetali u vaš život, a da niste ni znali da su vam potrebni.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Noisetier (@thenoisetier)

Baš kao i kada je romantična veza u pitanju – prijateljstva treba da budu bazirana na uzajamnom poštovanju i ljubavi. Prijatelji su tu da učine da se osetimo prijatno čak i kada mislimo da je to nemoguće, da nas motivišu i da nas podstiču da budemo bolji ljudi.

Prijateljstva moraju, poput veza, biti zdrava i morate komunicirati jedni sa drugima, jer niko ne ume da čita misli. Dakle, sa svojim prijateljima, kao i sa partnerom, treba da razgovaramo o svemu što nam smeta i što nas tišti. Pogotovo kada ako je u pitanju nešto što može da utiče na vaš odnos.

Pročitajte i ovo: Pokazatelji da pored sebe zaista imate najbolju prijateljicu

U teoriji, kada tražimo partnera – tražimo nekog sa kim ćemo izgraditi budućnost, ko će biti naš oslonac i saputnik. O prijateljstvu, međutim, ne mislimo na takav način, ali je isti slučaj. Formiranje jedne i druge vrste veza se razlikuje u tome što sa ljubavnim partnerom možemo ili ne možemo da vidimo  budućnost, a sa prijateljima se budućnost samo desi.

Pročitajte i ovo:

Sa prijateljima se zbližimo i oni samo nastave da budu deo naših života. Sa njima ne vodimo te razgovore da li smo spremni na sledeći korak, jer je sledeći korak ono što mi zovemo forever. Prijatelji sa kojima smo bliski imaju veliki uticaj na naš život, i često je to potpuno nenamerno, već samo sazrevate zajedno.

Da li biramo prijatelje na isti način kao romantične partnere?

Naravno, ne mislim na to da li smo prijatelja našli na Tinderu ili nešto slično, već na određene kvalitete koje bismo voleli da imaju naši ljubavni partneri i oni iz naše okoline. Želimo da imamo iste hobije, jer tada tačno znamo kako bismo provodili vreme zajedno, zatim da nam se mišljenja, mahom, poklapaju, i da nam prija njihova energija.

Pročitajte i ovo: Znaci da ste samo rezervni prijatelj

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Noisetier (@thenoisetier)

Sve navedeno možemo da primenimo i na prijateljstvo i sticanje prijatelja. Osim što za razliku od partnera, prijatelja sigurno nećemo pronaći na Tinderu. Sa bliskim prijateljima smo mi – mi. Opušteni i iskreni, takvi kakvi jesmo jer su nas takve prihvatili.

Dok smo u ljubavnim i romantičnim vezama, onda se trudimo da određenim stvarima zainteresujemo osobu koja nam se sviđa, da je očaramo toliko da poželi da ostane. Sa prijateljima to ne radimo, sa njima smo iskreni i ponašamo se kao mi, jer znamo da bi pošli onog momenta kada bi im to smetalo. Znamo da čak i onda kada se prijatelji odvoje znači da su samo prerasli taj odnos koji su imali, i u tome nema ništa loše.

Potraga za partnerom može biti upravo to, potraga, zbog čega ovu bitku poređenja ipak pobeđuju prijatelji jer dolaze sami – zadese se i onda ostanu.

Naslovna fotografija: instagram.com/thenoisetier

Milica Antić

Comments